Naj vinska doživetja v Sloveniji

Spet nas je obiskala jesen, čas, ko vinogradi zaživijo. Trgatve so v polnem teku in vinogradniki se že veselijo nove letine. Poleg druženja ob trgatvi smo pripravili nekaj predlogov, kako lahko tudi vi uživate v najrazličnejših vinskih doživetjih čez celo leto.

Vino iz grajskega vinograda

Na južnem pobočju Gradu Sevnica že od leta 2007 uspeva avtohtona trta modre frankinje. Iz njenega grozdja vsako leto pridelajo grajsko vino, imenovano Grajska kri, ki ga lahko okusite v Grajski vinoteki.

Kozarec vina iz fontane

V Sloveniji nimamo le pivske fontane, pač pa lahko po različnih koncih Slovenije najdete kar nekaj fontan, pri katerih iz pipe priteče lokalno vino.  Prva vinska fontana je v Sloveniji zrasla v Marezigah blizu Kopra. Tam si lahko privoščite najrazličnejša vina iz kleti Vinakoper in hkrati občudujete čudovit razgled na slovensko obalo.

Fontana vin – Vodole se nahaja na posestvu Sončni raj blizu Maribora. Tam lahko poskusite 8 različnih vzorcev lokalnih vinarjev, ponujajo pa vam tudi dva brezalkoholna domača napitka. Še ena fontana vin se nahaja v Šmarjeških Toplicah, kjer je glavni kralj cviček.

 

Najstarejša trta na svetu

Obiščite Maribor in se sprehodite po starem delu mesta ob Dravi, kjer lahko občudujete najstarejšo trto na svetu. Na Lentu, sredi Maribora, se že več kot 450 let nahaja žametovka oz. modra kvačina. Trto so v Mariboru posadili ob koncu srednjega veka, sedaj pa je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi sadove. Je edina rastlina, ki ima lasten muzej v Hiši stare trte in celo svojo himno.

Vinaruim – razgled na vinograde

Razgledni stolp Vinarium Lendava je visok 53,5 m in ponuja prekrasen 360° pogled na barvito vinorodno pokrajino. Pogled vam seže na pokrajine kar štirih držav: Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko povzpnete z dvigalom, za pristnejšo izkušnjo pa se na vrh lahko odpravite tudi po 240 stopnicah. Ko se naužijete prekrasnega razgleda, lahko svoje vinsko doživetje nadaljujete v pritličnem delu ob odlični vinski in kulinarični ponudbi.