Močan potres povzročil nastanek novega otoka

24.9.2013 je močan potres z magnitudo 7,8 po Richterjevi lestvici stresel področje Balochistana na jugozahodu Pakistana. Umrlo je 327 ljudi, porušenih je bilo ogromno hiš in drugih stavb.

Nastanek novega otoka v Arabskem morju

Poleg izjemne rušilne moči in škode ter tragedije, ki jo je povzročil, pa je povzročil tudi nastanek novega otoka. Nastal je 600 metrov od obale Gwadar v Arabskem morju. Gmota kamenja je visoka okrog 30m, dolga pa 60 metrov. Novi otok so poimenovali Zalala Jezeera oziroma Potresni otok. Nastal je 380 km vstran od epicentra potresa v Arabskem morju.

Po navedbah znanstvenikov je globina morja v okolici novo nastalega otoka med 15 in 20 m. Otok je kup blata in skale, ki so jo na vodno površje porinile močne sile zaradi plina pod visokim pritiskom. Znanstveniki prav tako trdijo, da to ni prvi otok, ki se je pojavil na tej 700 km dolgi obali v zadnjih 100 letih. Predvidevajo, da bo otok ostal nad vodno površino približno leto dni, nato pa se bo ponovno pogreznil na morsko dno Arabskega morja (enako se je zgodilo po potresu leta 1945).

Komentirajte!

Kaj menite o takšnih naravnih pojavih? Predvidevate, da jih bo vse več?