Jadranje

Želite doživeti sproščene, pestre in zabavne počitnice na jadrnici z vašimi prijatelji ali družino?  Za vas smo pripravili nekaj nasvetov in informacij o jadranju. Poskrbeli smo, da naslednjič ne boste ničesar pozabili vzeti s seboj in preverili kako se lahko jadranja lotite tudi sami. Vsi tisti, ki pa bi se raje pridružili organiziranemu jadranju, si oglejte našo ponudbo in se nam letos pridružite na jadranju po Dalmaciji.

Seznam najosnovnejših stvari na jadrnici

Če se boste odpravili na jadranje, nikar ne pozabite na vse potovalne dokumente (osebni dokumenti, zdravstveno zavarovanje, …). V kolikor niste le sopotnik, ampak boste jadrnico sami upravljali, morate  poleg tega obvezno imeti s seboj dokumente in listine plovila. Nedvomno je najprej potrebno imeti osnovno teoretično znanje in ustrezne licence za najem plovila. Dobrodošli dokumenti so izpit za radiotelefonista in seveda izpit za vodenje čolna.  Če nimate nobenih praktičnih izkušen, se morda najprej nekajkrat pridružite kakšni jadralni ekipi kot pomočnik ali član, obstajajo pa tudi organizirana praktična usposabljanja, kjer lahko pridobite ustrezne veščine, za samostojno upravljanje plovila. V primeru, da boste ribarili potrebujete tudi za to ustrezna dovoljenja.
​Seveda ne pozabite s seboj vzeti dovolj denarja. Čar jadranja je zagotovo tudi obisk različnih otokov in destinacij, zato vam priporočamo vam, da imate s seboj tako nekaj gotovine, kot tudi plačilne kartice. Denar nikoli ne shranjujte le na enem mestu.

 

Na jadrnico ne pozabite vzeti svoja osebna zdravila, v kolikor jih jemljete. Če vam hitro postane slabo, vzmeti s seboj tudi tablete proti slabost. Preberite si tudi članek, kako se spopasti z morsko boleznijo.  Vzemite s seboj tudi zaščito pred soncem, torej sončno kremo, sončna očala, mazilo za ustnice in pokrivalo. ​
Na jadrnico nikakor ne pozabite vzeti nepremočljive jadralne obleke in škornje.  Da se zavarujte pred vetrom, ki je na morju precej pogost, vam priporočamo da s seboj vzamete tudi nekaj toplih oblačil, »windstopper«, trenirko, dolge hlače, kopalke, kratke hlače in majice ter kakšen pulover. Vzemite tudi primerno obutev, torej kakšne superge ali čevlje s protizdrsno gumo na podplatu, ter seveda kakšno lahko obutev, kot so natikači. Ne pozabite na mobilni telefon ter fotoaparat, saj lahko na jadranju ujamete čudovite prizore. Da bo vaš dopust res prijeten, lahko s seboj vzamete tudi vašo najljubšo glasbo, kakšno družabno igro, masko, plavuti, cev za dihanje,… Na koncu jasno vzemite tudi hrano in pijačo. Ko pakirate imejte v mislih, da ste na odprtem morju, daleč od civilizacije in ne morete kar skočiti v trgovino, ko nekaj potrebujete. Da res ne boste česa pozabili, pa si pripravite tudi seznam potrebščin za na pot

Najem jadrnice

Če želite dopust preživeti na jadrnici, se lahko odločite za skupinsko jadranje, jadrnico pa lahko tudi najamete, in se odpravite na samostojno plovbo. Najem jadrnice danes ni več luksuz, pač pa je dostopen  praktično vsakomur, ki si lahko privošči počitnice v hotelu ali apartmaju. Cena tedenskega najema 4 kabinske jadrnice je lahko še nižja, kot če bi v povprečnem počitniškem kraju najeli dva apartmaja za en teden. Treba je imeti le znanje, pogum in dobro družbo. Za začetek, si lahko preberete nekaj najosnovnejših pojmov ter nekaj jadralske teorije. 

Pred plovbo

​Če najamete plovilo in se odpravite na samostojno plovbo vam priporočamo, da upoštevate nekaj osnovnih nasvetov. Ti veljajo še posebej za tiste, ki se na samostojno plovbo odpravljate prvič. Priporočamo vam, da izberete destnacijo in čas, ko je morje mirno in z rahlim vetrom. Če imate možnost izberite čas, ko je na morju malo prometa. Preden greste na prvo plovbo ponovite svoje teoretično znanje. Pravila in nasveti za varno plovbo, upoštevajte kot osnovno navodilo. Izberite manjše plovilo, z le dvema jadroma, ki je lažje za manevriranje, pa tudi hitreje boste osvojili praktične izkušnje. Preden zapustite marino, vedno preverite vremensko napoved in ne zapustite marine, v kolikor je vremenska napoved slaba. Ko boste enkrat že izpluli, izkoristite čas na morju za trening, kot so različna nastavitev jader, sidranje, pristajanje, izplutje, reševanje človeka v vodi, itd. Seznanite se  tudi z nadzorom jader, saj so najboljši jadralci tisti, ki uspejo nastaviti jadra, da izkoristijo maksimalni učinek vetra in morja. V kolikor povabite na jadranje posadko, ki nima izkušen z jadranjem jih seznanite s pravilnim postopanjem na krovu. Pogosto se namreč zgodi, da zaradi ne seznanjenja potnikov pride do udarcev v glavo in ostalih nepotrebnih poškodb na krovu. In ne pozabite vaja dela mojstra, zato boste naslednje leto že skoraj profesionalec =)
Komentirajte!
Ste že bili kdaj na jadranju? Se raje odločite za samostojno plovbo ali organizirana jadranja?