Novo leto v Bratislavi

Kje preživeti vstop v novo leto? Pa ne le v novo leto, ampak kar v novo desetletje? Ker sva s partnerjem želela, da bi bil tokratni vstop v novo leto malo bolj poseben, sva se odločila, da ga preživiva v tujini. Na koncu sva izbrala 3-dnevni izlet v Bratislavo in na Dunaj v organizaciji agencije GoHolidays.

Dva dni pred novim letom smo že v zgodnjih jutranjih urah iz Slovenije krenili na pot. Že prvi vtis je bil navdušujoč, saj nas je na parkirišču čakal moder avtobus z udobnimi sedeži. Naša pot do prvega postanka na Dunaju je tako še hitreje minila.

Cesarsko mesto – Dunaj

Prvi dan smo v večini izkoristili za ogled in sprehod po Dunaju. Ogled mesta smo začeli v muzejski četrti (MuseumsQuartier). Od čudovitega Naravoslovnega muzeja smo se mimo prazničnih stojnic na trgu Marije Terezije sprehodili do Palače Hofburg. Del bivše cesarske palače danes predstavlja uradno prebivališče in delovno mesto predsednika Avstrije. Dunajski Hofburg ima do 30 ločenih znamenitosti, vključno s trgi in spomeniki, gradovi in ​​apartmaji, zgodovinskimi muzeji in neprecenljivimi zbirkami. Žal nismo imeli časa za vstop v palačo, v kateri si med drugim lahko ogledate tudi zakladnico in grobnico Habsburžanov.

Ogled smo nadaljevali skozi najstarejši del Hofburga, imenovan švicarska vrata (poimenovana po švicarski gradi, ki je nekoč varovala habsburške cesarje). Skozi staro mestno jedro, mimo hlevov, kjer si lahko ogledate spektakularen konjeniški nastop, smo počasi prispeli do samega središča Dunaja, Štefanplatz-a. Osrednji trg krasi znamenita stolnica sv. Štefana, ki je bila trenutno ravno v fazi prenove.

Sledil je prosi čas, ki sva ga izkoristila za sprehod po znamenitih ulicah centra Dunaja, Graben in Kärntner Strasse. Odpravila sva se do znamenitega hotela Sacher, kjer se je vila dolga vrsta za vstop v kavarno, v kateri lahko poskusite originalno sacher torto. Sama sva se odločila, da je vrsta nekoliko predolga in sva si raje privoščila kratek oddih v eni izmed drugih mnogih dunajskih kavarn.

Naš sprehod po mestu smo potem od cerkve sv. Štefana nadaljevali po nakupovalni ulici Graben, kjer lahko najdete veliko prestižnih trgovin (od Guccija do Hermesa, Rolexa…). Ogledali smo si tudi katedralo svetega Mihaela, pred katero so bile postavljene bogato obložene adventne stojnice. Na koncu smo se odpeljali še na avtobusni ogled po znamenitem Ringu in se ob Donavi podali do naše glavne destinacije.

Čudovita Bratislava

Bratislava je glavno in največje mesto na Slovaškem. Bratislava ima bogato zgodovino in kar nekaj čudovitih točk, ki jih ob obisku mesta velja obiskati. V sklopu našega izleta smo v Bratislavi preživeli 3 dni. Nekaj lokacij smo si ogledali skupaj z vodičko, nekaj točk pa sva s partnerjem obiskala sama. Vse najbolj obiskane turistične točke se nahajajo dovolj skupaj, da jih je moč obiskati peš ali pa z javim prevozom.

Staro mestno jedro

Bratislava je zagotovo eno izmed mest, ki ponuja veliko doživetij različnim generacijam. Staro mestno jedro se razprostira okoli dveh trgov. Hlavné námestie oziroma glavni trg in le nekaj metrov oddaljen trg Hviezdoslav. V prednovoletnem času so bile na trgu še vedno postavljene tudi adventne stojnice, prav tako pa so postavili tudi manjše zunanje drsališče.

V samem starem mestnem jedru se nahaja kar nekaj zanimivih stavb, kot sta Lisztova in Mozartova hiša ter stara stavba Narodnega gledališča. Seveda ne gre spregledati mogočne Martinove katedrale, ki je bila v času turške zasedbe Ogrske kronska cerkev Ogrskih kraljev.

Sprehodila sva se tudi skozi znamenita Mihealova vrata in si ogledala nekaj najbolj znanih in nenavadnih spomenikov v Bratislavi. Tam je svoje mesto našlo veliko različnih zanimivih bronastih kipov. Ogledala sva si mestne posebneže, kot so Čumil, Schoene Nazi, Francoski vojak, Roland in tudi kip Hansa Christiana Andersena.

Zanimiva je tudi slikovita predsedniška palača, ki stoji tik ob starem mestnem jedru. Prav tako le nekaj ulic od samega centa mesta se nahaja zanimiva Modra cerkev. Kot že samo ime pove, je cerkev posebna ravno zaradi svoje modre barve.

Slikovita lega ob Donavi

Slikovita lega mesta ob reki Donavi je najlepše vidna z bratislavskega gradu, ki se dviga nad starim delom mesta. Po kratkem vzponu po grajski ulici se odpre krasna panorama na Novi most, Donavo in staro mesto.

Povzpela sva se tudi na stolp nad Novim mostom. Stolpu so nadeli tudi ime UFO (NLP) zaradi podobnosti z letečimi krožniki.  Z dvigalom sva se odpeljala na razgledno ploščad, ki se nahaja 88 metrov nad Donavo. Kljub temu da je bila za vstop v dvigalo kar dolga vrsta, sva bila na koncu za čakanje lepo poplačana. Z razgledne ploščadi se nama je na zadnji dan v letu odprl čudovit razgled ne le na Bratislavo, pač pa na celo dunajsko polje.

Prvi dan novega leta pa sva se odločila tudi za sprehod na vrh hribov nad mestom k slavnemu spomeniku Slavin. Spomenik Slavin je postavljen vsem sovjetskim vojakom, ki so se borili proti nacistom, sodelovali pri osvobajanju Bratislave in zahodne Slovaške. Osrednji del spomenika Slavin je sestavljen iz slovesne dvorane s 37 m visokim spomenikom, ki spominja na obelisk. Na obeh straneh ob osrednjem spomeniku se vrstijo spomeniki padlih mož, tam so postavljene granitne spominske plošče z imeni padlih vojakov.

Čudovit vstop v novo leto

Vstop v novo leto sva preživela na prostem v samem centru Bratislave. Tisti, ki si niso želeli najdaljše noči v letu preživeti na prostem, so lahko izbirali med različnimi bari in diskotekami, ki so ponujali bogate novoletne programe. Tudi na osrednjem trgu se je že kar nekaj ur pred polnočjo začela zbirati množica ljudi.

Kljub temu da se je največ dogajalo okoli odra na trgu Hviezdoslav, sva se pred polnočjo odpravila na nabrežje Donave. Tam sva tudi počakala, da je ura odbila polnoč, ko sva lahko opazovala skoraj 10 minut dolg in čudovit ognjemet. Ognjemet je bil res nekaj posebnega, ne le da je ognjemet potekal iz splava na Donavi, pač pa smo ob ognjemetu poslušali tudi klasično glasbo, primerno lokaciji. Preverite v spodnjem videu =)