Pestra pomlad v Novem Vinodolskem

Prišla je pomlad s soncem obsijanimi, svetlejšimi in daljšimi dnevi ter s tem vse pogostejšimi  športnimi, rekreativnimi in drugimi aktivnostmi. Spomladansko dogajanje se v Novem Vinodolskem začne z Velikim velikonočnim zajtrkom, ki poteka na sam velikonočni praznik, 31. marca, z bogatim gastronomskim, glasbenim in otroškim programom ter se nadaljuje ves april.

Aktivnosti in dogodki na prostem

April bo rezerviran za aktivnosti in dogodke na prostem. Novost je razširitev znane manifestacije športa, rekreacije in drugih aktivnosti v naravi FIT4NOVI, ki bo potekala od 20. aprila do 2. junija.

Program prireditve je obogaten s štirimi termini nordijske hoje v aprilu in maju (20. 4., 27. 4., 18. 5. in 25. 5.) ter z dvema pripovedovalskima kolesarjenjema (5. 5. in 12. 5.). Ena tura bo potekala po zaledju, druga ob obali, obe pa bosta vključevali gastronomsko ponudbo in spoznavanje destinacije na kolesu. Program dogajanj bo kmalu objavljen na uradni spletni strani. V okviru letošnjega dogodka FIT4NOVI bo potekalo tudi izobraževanje in nabiranje zdravilnih rastlin v zaledju, vrhunec dogajanja pa bo v zadnjih dneh maja in prvih dneh junija.

V Novem Vinodolskem bo tudi prvi Otroški dan, ki bo 30. maja, na katerem se bodo otroci skozi različne športne in zabavne aktivnosti lahko tudi kaj naučili. Poleg tega se obetajo turnirji v tenisu, malem nogometu, nogometu in rokometu, šahu, namiznem tenisu, predstavitve različnih športov in aktivnosti za vse starosti – od najzgodnejšega do tretjega življenjskega obdobja. Več podrobnosti o dogodku FIT4NOVI bo objavljenih v prvi polovici aprila na spletnih straneh in družbenih omrežjih Turistične skupnosti. Tudi letos bodo dogajanje začinili s pravo glasbeno poslastico, z nastopom Ene Jurišić Ključarić in Vjeke Ključarića z bendom ter nastopom DJ-ja.

 Dobrodošli ljubitelji adrenalina

Za vse ljubitelje adrenalina je tu tekma Extreme Enduro, ki bo na sporedu od 19. do 21. aprila. V Novi Vinodolski vsako leto pridejo številni udeleženci, pa tudi obiskovalci te dirke, ki uživajo v dirki in sami destinaciji, katere zaledje je spomladi še posebej lepo. Poleg dirke pa so urejene kolesarske in pohodniške poti, nebesni labirinti, razgledne točke „Oči Vinodola“, s katerih lahko uživate v najlepših razgledih.

Majski dogodki za vse okuse

Nekaj ​​novosti bo prinesel tudi začetek maja, ko Novi Vinodolski tradicionalno praznuje svoja zavetnika sv. Filipa in Jakoba. Na Frankopanskem trgu bo od 1. do 5. maja prvi „Altroke Food Festival“ z gastronomskimi dobrotami in odličnim stand-up programom, glasbenimi točkami in tudi otroškim programom.

Vse to bo spremljal cvetlični sejem, ljubitelje teka pa bo razveselil prvi „Novi trail 2024“. Ta trail tekma, ki bo v soboto, 4. maja, bo potekala po novljanskem zaledju ob vinogradih Vinske hiše Pavlomir. Na sporedu bosta teka na 6,5 ​​in 10 kilometrov, potekal pa bo tudi otroški tek na Korzu hrvaških veteranov.

Poleg bogatih nagrad vse prisotne zvečer čaka tudi odlična „after run“ zabava. Tek organiziramo v sodelovanju z „Run Croatia“, prijave pa še potekajo. Poleg tega bo tradicionalno, že šestnajstič zapored, potekala razstava kulturno umetniških društev „Morje in ravnica“, ki bo v soboto, 11. maja, na Korzu hrvaških veteranov, od 17. do 19. maja pa bo Novi postal tudi destinacija priljubljenih vesp z Vespa srečanjem Novi 2024.

Kvarnerski zajtrk s penino

Spomladansko dogajanje se bo zaključilo z zajtrkom s peninami v vinogradu. V soboto, 8. junija, bo od 10. do 14. ure potekal Kvarnerski zajtrk s penino, ki bo na enem mestu združil pridelovalce kvarnerskih penin in avtohtonih izdelkov. Ob zvokih klavirja in violine, v zelenju vinograda, boste tudi letos uživali vsi, ki si svoje mesto rezervirate na mail marijavukeliczg@gmail.com, cena vstopnice pa je 30 evrov.

Poleg samega zajtrka, ki bo trajal od 10. do 12. ure, bo med 12. in 13. uro potekala tudi delavnica kvarnerskih škampov in penin. Število mest za udeležbo na delavnici je omejeno, potekala pa bo v degustacijski sobi kleti Pavlomir. Udeleženci zajtrka se bodo delavnice lahko udeležili, če se bodo na delavnico posebej prijavili na omenjeni elektronski naslov. Čisto ob zaključku programa zajtrka se bodo prisotni vinarji od 13.00 dalje predstavili vsak z enim vinom iz svoje kleti, s čimer se bo program zaključil. Dogodek poteka v soorganizaciji s Salonom penečih vin in bo tudi letos promoviral gastronomsko sceno Kvarnerja.

Veselimo se obdobja, ki je pred nami, v katerem bomo našim obiskovalcem ponudili posebne gastronomske trenutke, številne aktivnosti na prostem, veliko dobre zabave in glasbe, hkrati pa pokazali, da je Novi Vinodolski mesto, ki lahko svojim gostom ponudi veliko tudi v predsezoni.

Foto: Paula Vidović, Petar Fabijan, Martina Rubčić in Ivor Mažar