Potep po Cresu

Ljudje si po navadi za podaljšane vikende privoščimo oddih. Včasih se sprašujemo, katero destinacijo v ta namen izbrati. Lahko počivamo doma ali se odpravimo naokrog. Na voljo imamo zelo različne kraje, kjer se lahko tako ali drugače odklopimo, odvisno od tega, katere vrste dopust si pravzaprav želimo. Mi smo izbrali Cres in ni nam bilo žal. Sicer smo na otok večkrat zajadrali med poletnim dopustom, a je bilo takrat seveda drugače.

Mesto Cres in ribiška vasica Valun

Ob prijetno toplem vremenu se je prav tako prijetno potepati po mestu Cres, kjer si lahko obiskovalec v miru ogleda pročelja zgradb, ki so zelo lepo obnovljena. Prišleku se na majhnem prostoru hkrati ponuja v raziskovanje kar nekaj kulturno-zgodovinskih znamenitosti. Tod je bil leta 1529 rojen Frane Petrić, hrvaški renesančni humanist, čigar kip danes krasi mestno jedro. V enem samem dnevu si je mogoče ogledati še cerkev, se sprehoditi do frančiškanskega samostana, ki datira v 14. stoletje in je od cerkve oddaljen deset minut hoje. V bližini stoji tudi ženski benediktinski samostan iz 15. stoletja. Sicer mora človek imeti srečo, da so vrata omenjenih ustanov odprta in da je mogoče zaviti v njihovo notranjost. To se zagotovo zgodi v času mašnega obreda. Odpraviti se je mogoče tudi do mestnega stolpa. Ko se obiskovalec želi povzpeti, da bi se razgledal po creškem jedru in okolici, pa to ni mogoče, ker je vhod v stolp zaprt. Žal na njem ni bilo nikakršnega obvestila o delovniku ali pa telefonske številke, kamor bi lahko človek sporočil svoje želje.
Ribiška vasica Valun
Turistični prospekt o Cresu, ki ga je mogoče dobiti na informacijski točki, ponuja obiskovalcu še veliko drugih idej za aktivno preživljanje prostega časa. Po njihovem priporočilu in nasvetu ljubiteljev Cresa se je dobro odpraviti naokrog po otoku. Ogledati si je mogoče ribiško vasico Valun, ki je od creškega središča oddaljena 20–30 minut avtomobilske vožnje.
Tukaj se v župnijski cerkvi nahaja znamenita srednjeveška Valunska plošča, na kateri je dvojezični napis; in sicer v glagolici in latinici. Našli naj bi jo v prvotnem naselju, ki se je razprostiralo nad Valunom. V neposredni bližini je zelo majhen kamp, kamor se lahko pride le peš, saj mora turist oziroma obiskovalec avtomobil pustiti na parkirišču ter vzeti pot pod noge. Kamp ponuja možnost šotorjenja, ob njem je hiška s toaleto in tušem, tukaj so otroška igrala ter igrišče za odbojko. Tako rekoč je na voljo vse, kar človek na dopustu pravzaprav potrebuje, če bi se rad predvsem odpočil. Ob morju se vrstijo še gostilnice, ki ponujajo prvovrstne ribje ter druge jedi, vso valunsko okolico pa krasijo številni nasadi oljk.

Čudovit razgled na Kvarner 

Po ogledu Valuna se je ob lepem sončnem dnevu prijetno zapeljati še v Lubenice. Cesta je sicer zelo neprijetna, saj je ozka in se je nasproti vozečemu se avtomobilu treba velikokrat umikati. Treba je voziti vzvratno ter iskati primerno širino cestišča, da se lahko avtomobila križata. Nekateri pripeljejo izza ovinka tudi zelo hitro, zato mora biti voznik še posebej pazljiv. Človek si ne more niti predstavljati, kako je tukajšnji vzpon videti poleti. Prihod na Lubenice, ki naj bi se dvigovale 378 metrov nad morjem, s svojim prvovrstnim razgledom po otoku in Kvarnerju pusti v obiskovalcu zelo lep in sproščujoč občutek ter svojevrsten pečat. Seveda tod ni zanimiv le razgled, ampak se je po strmem pobočju mogoče spustiti tudi do čudovite bele prodnate plaže, kamor se poleti s čolni in jadrnicami pripelje veliko kopalcev.

​V naselju je posejanih nekaj hišk, videti pa je bolj ali manj prazno in osamljeno. Odprta je bila gostilnica, ki je v času našega prihoda oskrbovala le dva gosta. Cres slovi tudi po avtohtoni creški ovci, zato smo upali, da bo muzej volne v Lubenicah odprt, a ni bilo tako. Zanimivo pa je, da je v svojo notranjost vabila trgovinica s spominki; to je najrazličnejšimi izdelki iz ovčje volne. Police so ponujale vrečke, klobuke, rože, torbice za mobitel in podobno.

Obiskovalec Cresa vsekakor ne bo ostal ravnodušen. Številne razgibane otoške poti namreč človeku ponujajo mnoge pohodniške smeri, prav tako pa kolesarske in druge športne podvige. Otok ima tudi dovolj kulturno-zgodovinskih znamenitosti, zato lahko tod sleherni popotnik ujame trenutke zase, za svoje telo, za svojega duha.
Avtor: Manja Žugman
Komentirajte!
Kam pa se vi radi odpravite na vikend izlet?