Pustni krofi po Kneippovo iz Term Snovik

Terme Snovik so se odzvale slovenski akciji »Ustvari svoj krof« v organizaciji Turistično- gostinske zbornice Slovenije, ki je prvič pozvala slovenske gostince k peki krofov in tako obeležila pustni čas ter prispevala k projektu Slovenija, evropska gastronomska regija 2021. Gostinsko-kuharska naveza termalne restavracije Potočka, ki v svojih menijih prepleta lokalne dobrote, sveže sestavine in Kneippove nasvete zdravega načina življenja, se je izziva lotila ustvarjalno z upoštevanjem svojega osnovnega poslanstva restavracije. Tako so na tekmovanje poslali zdrav, drugačen, ustvarjalen, okusen krof. Pod spretnimi rokami kuharske mojstrice Advije Halilović je nastal Kneippov krof, polnjen s karameliziranim nadevom z nežno aromo žajblja.

Kneippov krof

Kneippov krof je nastal kot popolna izpeljanka iz življenjske filozofije zdravega načina življenja Sebastiana Kneippa, ki jo živijo in nudijo v Termah Snovik. Prehrana in zelišča sta dva izmed petih Kneippovih stebrov, ki ju prelivajo v čudovite okuse na krožnikih.

Kneippov krof je skrbno umešan s pirino polnozrnato moko. V sedanjost vedno umešajo pridih tradicije in lokalne produkte kot pred časom, ko je bilo v Tuhinjski dolini mlinarstvo predvsem od 19. stoletja naprej najbolj vidna dejavnost.

Krof, polnjen s karameliziranim nadevom, vas  bo presenetil z dodano nežno aromo žajblja iz lastnega zeliščnega vrta, na katerem njihova vrtnarka Manja Žebaljec goji več kot 30 vrst zelišč.  Ni naključje, da je latinsko ime za žajbelj Salvia, ki izhaja iz besede salvus, kar pomeni »zdrav«. V Tuhinjski dolini pa zagotovo živijo zdravo z naravo s Kneippom. Ekipa je dokazala, da je kreativnost v kuhinji pričakovati.

Kneippov krof bo mogoče poskusiti v restavraciji Potočka v Termah Snovik, ko bo dejavnost ponovno odprta. Zaupali so nam tudi recept, zato si vzemite čas za skupno ustvarjanje in preizkušanje novih receptov.

RECEPT – KNEIPPOV KROF, POLNJEN S KARAMELIZIRANIM NADEVOM Z NEŽNO AROMO ŽAJBLJA

(Avtorica Advija Halilović, Terme Snovik)

Sestavine:

TESTO: 600 g  polnozrnate pirine moke, 100 g gladke pirine moke, 60 g kvasa, 5 rumenjakov, 250 ml mleka, 0,5 dl radenske, 60 g sladkorja, 0,5 dl olja, 100 g kisle smetane, 12 g vaniljevega sladkorja, 2 jušni žlici ruma, 1 kavna žlica vaniljeve arome, nastrgana lupinica 1 bio limone, 4 g soli

KARAMELIZIRAN NADEV Z AROMO ŽAJBLJA: 360 g sladkorja, 400 ml sladke smetane, 30 g masla, 10 gramov svežega ali posušenega žajblja

POSTOPEK ZA PRIPRAVO TESTA

Preden začnemo s pripravo, si naredimo kvasni nastavek, tako da segrejemo 1 dl mleka. V skodelico z mlekom nadrobimo kvas, dodamo 1 čajno žličko sladkorja ter 1 žlico pirine moke. Premešamo, da dobimo kvasno zmes. V posodo presejemo moko, dodamo sol in naribano lupinico limone. Rumenjake, sladkor  ter vaniljev sladkor stepemo, dodamo radensko, toplo mleko, olje, kislo smetano, vaniljevo aromo in rum. Vse sestavine primešamo pirini moki, umešamo gladko testo in pustimo  vzhajati 40 minut. Testo vzamemo iz posode ter oblikujemo kroglice po 70 g in jih polagamo na pomokano površino ter pustimo počivati 30 minut, pokrite s prtom. Pri kvašenem  testu je pomembno, da je prostor topel in da ni prepiha.

Olje segrejemo na 170 C, pomagamo si s termometrom. Tisti, ki nimate termometra, si pomagate z leseno žlico, tako da žlico položite v segreto olje in ko se okrog žlice delajo mehurčki, je olje pripravljeno za cvrenje. Krofe polagamo v olje in jih pečemo 3 do 4 minute pokrite, potem jih obrnemo in še 3 do 4 minute pečemo odkrite. Krofe polagamo na  papirnate brisače, da vpijejo olje. Vroče krofe polnimo s priljubljenim nadevom.

POSTOPEK ZA NADEV

Sladkor segrejemo v primerni posodi, tako da dobi nežno rjavo barvo. Pri karameliziranju sladkorja si pomagamo z leseno žlico. Ko  je sladkor karameliziran, dodamo smetano ter mešamo, vse dokler se zmes ne združi, dodamo žajbelj ter maslo. Pustimo počivati 10 minut. Zmes precedimo in pustimo,  da se ohladi.  Karameliziran nadev pripravite en dan prej, preden se lotite peke krofov, saj tako karamelno polnilo dobi svojo pravo aromo.

Izbor Ustvari svoj krof

Turistično-gostinska zbornica Slovenije je letos prvič izvedla izbor Ustvari svoj krof, v okviru katerega je slovenske gostince pozvala k peki krofov. Te so preko hitre pošte poslali na sedež Zbornice, kjer jih je strokovna komisija v sestavi izkušenih kuharjev in slaščičarjev: Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodnega ocenjevalca WACS; Cecilije Per, dolgoletne strokovne učiteljice na Srednji slaščičarski šoli – BIC Ljubljana; in Alme Rekić, priznane kuharske mojstrice in mednarodne ocenjevalke WACS.

Komisija je izbrala zmagovalca, ki je postal Cafe Central, Lifeclass, Istrabenz Turizem d.d. iz Portoroža. Ta najbolje ocenjeni ponudnik bo za svoje krofe eno leto lahko uporabljal naziv ‘Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično-gostinske zbornice Slovenije’. Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, tretje mesto pa sta si razdelila Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, delavnica pekarstvo in Kavarna in slaščičarna Maxi, Mercator d.d. Organizatorji srečanja so prejeli krofe od 33 udeležencev in cele Slovenije, od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane. Ponudniki so uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe, za polnilo so uporabili klasično marelično marmelado, pa tudi oljčno marmelado, žajbljev karamel, suho sadje s skuto, skuto s smetano …

Besedilo: Terme Snovik

Fotografije: Vanesa Hasanović