Riviera Crikvenica

Crikvenica je prelepo mesto v Kvarnerskem zalivu, ki se ponaša s svojo bogato turistično tradicijo. Hrvaški turizem se je začel razvijati v 19. stoletju, zlasti v Opatiji, Dubrovniku in Crikvenici, ko je avstro-ogrsko plemstvo iskalo najlepše lokacije za svoje počitnice. Zaradi izjemnih vremenskih razmer je bila Crikvenica ena od najbolj priljubljenih destinacij in se je že takrat v njej začel razvoj zdravstvenega turizma.

Crikvenica

Na območju današnje Crikvenice je bila že v rimskih časih močna vojaška postaja Ad Turres in pristanišče za promet z lesom. Novejša zgodovina Crikvenice pa sega v leto 1412, ko je Nikola Frankopan zgradil samostan in ga podaril pavlinskim duhovnikom. Danes je na mestu samostana hotel Kaštel. V območje mesta, razen same Crikvenice, spadajo bližnja mesta Selce, Dramalj in Jadranovo. Zelo dobra povezava je tudi z občino Vinodolsko, kjer se nahajajo zanimiva mesta Bribir, Tribalj, Drivenik in Grižane.

Crikvenica ima poseben geografski položaj v Kvarnerskem zalivu, približno 30 km od Reke in v bližini glavnih emitivnih tržišč. Iz osrednje Slovenije lahko že v dveh urah vožnje pridete v Crikvenico. Na rivieri se nahaja okoli 20 hotelov, ki se v zadnjih časih intenzivno obnavljajo, in počasi Crikvenica postaja 4- zvezdična destinacija. Za ljubitelje kampiranja predlagamo Avtokamp Selce, prav tako pa je zelo kakovostna tudi zasebna namestitev.

Terme Selce delujejo kot zdravstveni in športni center v osrčju Crikveniško-vinodolske riviere in nadaljujejo stoletno tradicijo zdravstvenega turizma tega kraja. Thalassotherapia je specialistična bolnišnica za medicinsko rehabilitacijo s stoletno tradicijo v zdravstveni dejavnosti. Njena lega, na sami morski obali, je idealna za talasoterapevtsko zdravljenje, okrevanje in počitek. Zato ne preseneča, da je Crikvenica prejela nagrado za najuspešnejšo destinacijo zdravstvenega turizma na Hrvaškem v letu 2017.

Številne znamenitosti in aktivnosti

 

KAJ VIDETI?

  • Mestni muzej Crikvenica – v njem so zanimive razstave, tematsko povezane z zgodovino in tradicijo tega kraja. V muzeju so arheološka, naravoslovna, kulturno-zgodovinska in ribiška zbirka.
  • Mestna galerija Crikvenica –  prikazuje sodobno likovno umetnost avtorjev z območja Crikvenice.
  • Akvarij Crikvenica – majhen, vendar zelo lep akvarij v centru Crikvenice vam bo pričaral nepozabno doživetje srečanja s prebivalci morskih globin.

KAJ POČETI?

  • Plaže – Crikvenica je še posebej ponosna na svoje lepe plaže, ki so ena izmed glavnih primerjalnih prednosti riviere. Na celotni rivieri, od Jadranova do Selc, lahko izbirate med peščenimi, prodnatimi ali skalnatimi plažami. Nekatere so skrite pred pogledi, druge pa polne življenja, športa in zabave. Vsem je skupno to, da se ponašajo z visoko kakovostjo morja in opremljenostjo plaž. V zadnjem času je Crikvenica tudi ena od najbolj priljubljenih destinacij za pse, kjer na plaži za pse “Podvorska” na najboljši možni način skrbijo za vaše štirinožne prijatelje in na kateri se nahaja tudi Monty’s dog Beach Bar.
  • Adrenalinski park – crikveniški adrenalinski park vam ponuja veliko zabave in uživanja v številnih dejavnostih, kot tudi možnost, da preverite svoje znanje, moč in spretnost.
  • Kolesarske steze – zelo zanimive rekreativne in športne kolesarske steze segajo od obale proti Vinodolski dolini in naprej proti gozdnemu zaledju. Na območju regije je šest označenih kolesarskih stez (Plava pot, Zelena pot, Karmin pot, Pot lilijev, Vijolična in Rumena pot), katerih opise lahko najdete v turističnih brošurah v turistično-informacijskem centru.
  • Sprehajalne in planinske poti – veliko zanimivih pohodniških in sprehajalnih poti je na crikveniški rivieri, ki lahko zadovoljijo tudi najbolj zahtevne ljubitelje hoje v naravi. Najbolj znane so Pot valov, Steza krša in kuša, Steza litica, Zelena steza, Nebeške poti, Rimska pot in Pot degenij.
Pestro dogajanje in številni dogodki skozi celo leto

Skozi celo leto v Crikvenici pripravljajo zabavne, športne in gastronomske prireditve, tako da boste ne glede na čas v letu lahko izbrali nekaj zase. Ena najbolj znanih športnih prireditev so maratoni, še posebej plavalni, ki je najstarejši na Jadranu, prav tako pa veliko obiskovalcev in tekmovalcev pritegneta tudi kolesarski in tekaški maraton.Najbolj znani crikveniški dogodek je Ribiški teden, ki je ob koncu turistične sezone in ponuja veliko zanimivih doživetij ter se konča s fantastičnim ognjemetom. V predsezoni vam predlagamo, da obiščete festivale cvetja, jagod in češenj. Nikakor pa ne zamudite tudi dogodka »Cesta plave ribe«, na katerem se bodo predstavili najboljši crikveniški kuharji in restavracije s specialitetami iz »plavih« rib. Prav tako bo od 28.5. – 3.6. potekal poseben kulturni, zabavni in kulinarični program ob 130-letnici organiziranega turističnega delovanja v Crikvenici. Obeta se pestro dogajanje.

Seznam večjih dogodkov v 2018:
8. FESTIVAL JAGOD, 19. – 20. maj 2018, Selce
Organizatorji vsem sladkosnedom že šesto leto zapovrstjo pripravljajo Festival jagod. Rivijera Crikvenica bo od 19. do 20. maja okrašena z jagodami. Zabavni program se bo odvijal v centru Selc, kamor bo ta privlačen vonj privabil veliko obiskovalcev. Kuharji in slaščičarji iz Crikvenice, Dramlja, Jadranova in Selc se že pripravljajo, da vam bodo lahko pokazali svoje znanje in kreativnost.

EN PLAVE RIBE, 22. – 29. junij 2018, Crikvenica
Od 22. – 29.6.2018 bo na Rivi v Crikvenici potekal Teden plave ribe, ki je povezan s projektom “Cesta plave ribe”, ki temelji na bogati ribiški tradiciji. Cel teden lahko uživate v menijih plave ribe in to za 20% ceneje v restavracijah in hotelih z oznako „Cesta plave ribe„. Organizirane bodo tudi zanimive brezplačne kuharske delavnice priprave plave ribe pod vodstvom izkušenih kuharjev.

FESTIVAL (SR)ETNO SELCE, 29. – 30. junij 2018, Selce
29. in 30.6. se bo v Selcah, na štirih različnih destinacijah (na trgu, rivi, polači in Tunarju), že šesto leto zapored odvijal etno festival (Sr)etno Selce, ki povezuje narodne običaje, gastronomijo, kulturno-umetniško ustvarjalnost in zabavo. Obiskovalcem bo na voljo bogat in zanimiv program, od degustacij tradiconalnih jedi in pijač, sejma domačih, ekoloških produktov pa do predstavitve mlatenja slame in nastopa znanih glasbenikov, odličnih klap, glasbenih skupin in kulturno-umetniških ter folklornih društev.

VALNI MARATON ŠILO – CRIKVENICA, 15. avgust 2018
Najstarejši plavalni maraton na Jadranu bo potekal v sredo, 15.8.2018. Že 108-ič se bo veliko plavalcev odpravilo iz Šila proti Crikvenici. Slovenski plavalci se vedno dobro izkažejo. Prijavite se lahko samo do 10.8., zato ne oklevajte.

RIBIŠKI TEDEN, 25.8. – 1.9. 2018, Crikvenica
V organizaciji Turistične skupnosti Crikvenica bo zadnji vikend v avgustu potekal tradicionalni »Ribiški teden«. Tekmovanja v ribolovu, priprava ribjih jedi in degustacije, veslanje …, seveda tudi brez dobre glasbe in zabave ne bo šlo. Pridite v Crikvenico in uživajte v bogatem programu.

“CRIKVENICA4PETS”, 23.9.2018
23.9.2018 boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji vaših hišnih ljubljenčkov, saj vas čaka poseben program in pestro dogajanje.

Nikakor ne izpustite:
Glede na veliko znamenitosti, odlično kulinarično ponudbo, možnost številnih aktivnosti in pestro dogajanje, ne preseneča, da je Crikvenica ena izmed najbolj priljubljenih destinacij med Slovenci. Če se odpravljate v Crikvenico, pošiljamo še nekaj biserov Crikvenice, ki smo jih izbrali za vas:– »Ljubavna cestica« – najlepša crikveniška sprehajalna steza v bližini mesta.
– Torta Frankopan – najbolj znana crikveniška sladica, ki se dela po staremu receptu.
– 10 romantičnih “Good kiss spot” lokacij na rivieri – preizkusite vsaj eno. 🙂

Več informacij:

Turistična skupnost mesta Crikvenica
info@tzg-crikvenice.hr
www.rivieracrikvenica.com
 Komentirajte. Kaj vam je všeč v Crikvenici? Katere so njene znamenitosti?