Smučanje po 12 nebeških vrhovih med Wagrain-Kleinarl, Flachau in Zauchensee

Potovanje med prostranimi snežnimi strminami pusti v življenju poseben pečat. Skupina slovenskih turističnih novinarjev se nas je 19. decembra odpravila osvojit “Pokal 12 vrhov”, ki ga presmučate na smučarskem področju Salzburger Sportwelt, ki spada pod enotno smučarsko karto Ski Amade. Preberite, kako smo doživeli zimsko pravljico v Avstriji.

Pokal 12 vrhov poteka po 46 km smučarskih prog skozi pet dolin in 12 vrhov ter povezuje smučišča St.Johann, Wagranin-Klainarl, Flachau, Flachauwinkl in Zauchensee. Poleg spustov po lepo urejenih progah sem sodijo kulinarična doživetja, vožnja z najsodobnejšimi žičnicami ter odlični razgledi. Če začnete zjutraj ob 8:30 in jeste eno uro kosilo, ravno do 16h prismučate nazaj.

Naša ekipa na jutranjih rebrcih.

Iz Slovenije smo se odpeljali v Flachauwinkl do žičniške postaje Highport. Za pot iz Ljubljane potrebujete dobre 2 uri in pol (200 km). Tam smo pojedli raznolik in okusen zajtrk kar v notranjosti žičniške postaje, ki pa je nekaj posebnega. Znotraj imaš občutek, da si v alpski koči; v zgornje nadstropje te pa popeljejo v smučarskih čevljih kar tekoče stopnice.

Ješ pa lahko tudi kar v sodu :).

Kako lahko prejmete “Pokal 12 vrhov”?

Na spletni strani se registrirate z vašo smučarsko karto in na koncu lahko prevzamete za 1,5€ broško, ki potrjuje, da ste presmučali celotno pot.

Pa dajmo

S sodobno kabinsko žičnico smo se iz Flachauwinkla povzpeli na Rossekof, od koder je čudovit razgled na okoliško gorovje. Tamkajšnja tabla označuje posamezne vrhove.

Na vrhu nas je pričalo toplo sonce , tam se je že sončil snežak.

Ko smo se povzpeli na Gamskogl  (2188), nas je pričakala prava zimska idila.

Kmalu sem ugotovil, da bodo danes topla smučarska oblačila skoraj odveč, ker je bilo že na vrhu prijetno toplo.

Proge so bile precej široke in lepo urejene.

Nato smo se spustili po progi, na kateri se organizirajo tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, proti vasici Zauchensee.

Po spustu s Taurenkar smo odsmučali nazaj v naše izhodišče Flachauwinkl. Da smo lahko prišli do kabinske žičnice, smo se vmes nekaj minut sede popeljali s smučarskim avtobusom, ki tam redno vozi.

Na smučiščih imajo tematske “parke”. Prvi, ki smo ga obiskali, je bil “Absolut park”, ki je eden najboljših snowboard parkov v Evropi. To je prava meka prostega sloga, saj v dolžino meri 1,5 km, s 6 sekcijami (kicker line, rail yard, beginner line/medium line, rail halfpipe line, jib park in super pipe) in približno 100 ovirami. Skakalnice redno uporabljajo evropske reprezentance za treninge.

Absolute shuttle žičnica pa je vsa odeta v stilu kavbojev.

Nato smo prispeli do družinskega parka, kjer imajo  najmlajši smučarji še posebno dosti veselja.

 

Poseben užitek se je bilo peljati z novo panoramsko kabinsko žičnico za 10 oseb z velikimi stekli “Panorama link”, ki poteka po slemenu in povezuje smučišče Flachau Winkl in Flachau ter Wagrain.

Takole so se naši snowboarderji spočili na foteljih in kavčih pred žičnico :).

Najnovejša kabinska žičnica je imela živopisano LED razsvetljavo. Ko si na srednji postaji kabinske žičnice, se kar na monitorjih prikazuje, kako zasedene so.

Postali smo že lačni, sneg je postal že bolj mehak. Čas je bil, da si poiščemo primerno kočo na smučišču za naš kulinarični postanek.

Odločili smo se za kočo Kogelalm.

Uživali smo v razgledih, pili ski wasser (malinovec) in pivo. Hrana je bila zelo okusna.

V notranjosti je bila z opekami obložena in bogato založena vinska klet.

Smučarski dan smo končali tako, da smo odsmučali nazaj v Flachau in se odpeljali s smučarskim avtobusom nazaj v Flachauwinkl.  Ker nismo presmučali celotnega Pokala 12 vrhov, ga nismo osvojili v enem dnevu. Bilo pa je vseeno zabavno. V Ljubljano smo se vrnili prijetno utrujeni in z lepimi spomini.

O Salzburger Sportwelt

Salzburger Sportwelt v osrčju Ski amade obsega sedem zimskošportnih središč: Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johan Eben, Salzburg, Radstat, Altenmarkt, Zauhensee, Eben in Filzmoos. Ski Amade s 760 km smučarskih prog in 270 gorskimi napravami ter žičnicami, 25 šolami smučanja in deskanja na snegu ter 260 smučarskimi kočami je največje avstrijsko smučarsko področje. Šestdnevna smučarska karta vas v visoki sezoni stane od 315€ do 370€, v nizki sezoni pa od 293€ do 345€.

Avtor članka: mag. Simon Meglič