Denar in plačevanje

Na potovanje vzemite dovolj denarja. Priporočljivo je, da imate gotovino v majhnih enotah, razdelite jo na več delov in nikoli ne nosite vsega denarja na enem mestu. Poleg  gotovine  priporočamo, da imate tudi bančne in kreditne kartice ali potovalne čeke. S seboj vzemite kontaktne številke, če bi morali kartice preklicati, pred potovanjem pa se pozanimajte, kako lahko plačilne kartice ali potovalne čeke nadomestite v primerih kraje/izgube.  Denar imejte vedno dobro spravljen.  Vse več popotnikov se odloča za torbice okoli pasu, ki jih lahko skrijete pod obleko. Tako so povsem nevidne in zagotavljajo varno nošenje denarja in dokumentov.

Menjava valute

Pozanimajte se o valuti države, kamor potujete, ter o možnostih menjave evrov in drugih mednarodnih valut. Preverite lahko tečajno listo Banke Slovenije za vsak posamezen dan. Vedno odpotujte z nekaj gotovine v lokalni valuti, vsaj toliko, da lahko plačate prevoz z letališča in najnujnejše ob pristanku (vodo in nekaj hrane). Če vas ob plačilu vprašajo, ali bi radi plačali v lokalni valuti ali kaki svetovni valuti (euro, dolar), vam priporočamo, da vedno izberete plačilo v lokalni valuti, saj imajo trgovine, restavracije in drugi lokalni ponudniki običajno največje provizije.

Kartice

Plačevanje s karticami predstavlja rešitev, ki je varna, hitra in priročna.  Najbolj razširjeni kreditni kartici na svetu sta Viza in MasterCard. S plačilno ali kreditno kartico odpadejo zagate glede ustrezne valute, velja pa preveriti, kakšne so provizije pri dvigu ali plačevanju z vašo izbrano kartico. Na voljo sta vam  2 obliki plačilnih kartic: debetne kartice in kreditne kartice. Razlika med njima je, da vam ob plačilu z debetno kartico plačano vsoto z vašega tekočega računa odtrgajo takoj, pri kreditni kartici pa lahko nakupujete do višine mesečnega limita. Debetne kartice veljajo za  bolj varne, saj je za plačilo z njimi potrebno poznati tudi t.i. PIN kodo, medtem ko pri kreditnih karticah to ni potrebno, zato ste lahko hitreje oškodovani. Kartice so bolj zanesljive od denarja, saj jih lažje skrijete v stranski žep ali torbico s pasom. Prav tako jo lahko  v primeru, če se karkoli zgodi, preprosto prekličete in se zavarujete pred izgubo denarja.
Pred odhodom v tujino vam priporočamo, da se na banki pozanimate o možnostih in provizijah plačevanja z vašo kartico. Svetujemo vam tudi, da si uredite varnostno SMS sporočilo. Varnostno SMS sporočilo zagotavlja večjo varnost pri uporabi plačilnih kartic in omogoča zgodnje odkrivanje zlorab oziroma njihovo preprečevanje.  Če na osnovi prejetega varnostnega SMS sporočila ugotovite, da nakupa, dviga gotovine na bankomatu, plačila s kartico prek telefona ali spleta niste opravili vi, lahko zahtevate takojšnjo blokacijo kartice in tako preprečite morebitno zlorabo. Še več nasvetov o tem, kaj storiti, če pride do težav, si lahko preberete tukaj. 
Plačevanje v tujini

Potovalni čeki

Potovalni čeki med popotniki veljajo za zelo varno in uporabno plačilno sredstvo. Prednost potovalnih čekov je neomejena veljavnost, lahko jih unovčite v bankah, menjalnicah, ponekod tudi v trgovinah, restavracijah, hotelih ali hostlih. Potovalni čeki so  tudi zelo varni, saj potovalnega čeka ne morete kupiti ali  unovčiti brez osebne identifikacije s potnim listom in podpisom. V Sloveniji lahko kupite potovalne čeke vrste American Express. Naročite jih lahko na vseh bankah, izbirate pa med različnimi nominacijami in valutami (npr. 20$, 50$, 100$, 500$, 50€, 100€…).

Pri unovčenju je potrebno ček drugič podpisati, ta podpis pa se mora ujemati s podpisom v banki, kjer ste čeke kupili. Istovetnost podpisa je delna zaščita potovalnih čekov v primeru kraje. Če pride do kraje, ste upravičeni do nadomestnih čekov v enakem številu in znesku v roku 24 ur. Pred tem morate krajo prijaviti na policijski postaji, zabeležene pa morate imeti tudi serijske številke ukradenih čekov, zato je priporočljivo, da številke shranite ločeno od potovalnih čekov. Za potovalne čeke pogosto velja drugačen tečaj ali provizija, zato je dobro, da se o tem pozanimate pred potovanjem. Provizija ponavadi znaša nekaj procentov vrednosti čeka.

Komentirajte!
Kako pa vi poskrbite za varno plačevanje na vašem potovanju?