Mauritius – otok rajskih počitnic

Otočje Mauritius spada med najlepša otočja sveta. Je pravi magnet za tiste, ki radi uživajo na rajskih plažah in v urejenih turističnih nastanitvah. Poleg tipičnih počitnic na rajskih plažah pa je otok zelo popularen tudi za mladoporočence oz. še bolj za tiste, ki se želijo kar tam poročiti. Otoška država leži ob jugovzhodnem delu Afrike in je od Madagaskarja odmaknjena 900 kilometrov. Glavni otok in vse manjše otoke v večjem delu obdaja koralni greben. Koralni greben pa je tudi eden izmed tistih pomembnejših atraktivnosti, ki Mauritiusu daje še prav poseben čar. Celotna država meri le 1865 kvadratnih kilometrov in ima samo 1,2 milijona prebivalcev. Zaradi njene majhnosti se lahko glavne zanimivosti vidi že v nekaj dneh, preostali čas pa se preživi na plažah in aktivnostih, ki jih tam nudijo.

​ V državo je seveda najlaže priti z letalom, saj je za potovanje z ladjo precej odmaknjen, razen če gre za križarjenje in je v to vključen tudi Mauritius. Za potovanje po deželi pa je najbolje kar najeti taksista, ki vas nato vozi od znamenitosti do znamenitosti in na koncu ugotovite, da ni le šofer, ampak tudi vaš turistični vodnik obenem. Na voljo so tudi javni prevozi, ki pa niso ravno zelo v redu, vozniki vozijo izjemno hitro in tudi varnost in upoštevanje cestnih pravil ni ravno na prvem mestu.

Nebesa naj bi bila njegova kopija

Picture
Sončni zahod na eni izmed čudovitih plaž.

Otoška država z rajskimi plažami, prijaznimi domačini, razvito turistično ponudbo je primerna za vse, ki se prvič odpravljajo v eksotične dežele. Potovanje je primerno tudi v lastni organizaciji in prav tako tudi za družine z majhnimi otroki. Otočje velja za zelo varno, sploh pa v turističnih predelih. Lepe plaže s turkiznim morjem Indijskega oceana so razmetane okoli celotnega otoka, niso pa povsod idilične. Lepo urejene so le tiste, ki so urejene za turiste, sicer pa so nekatere tudi polne ostrega kamenja, ki ovira dostop do morja. Velik del rajskih plaž so že zasedli luksuzni resorti, a vendar je dostop do morja prav povsod zagotovljen. Poleg turistov se na plažah radi zadržujejo tudi domačini, ti se radi zadržujejo v senci, sploh ob vikendih. Mnogi domačini pa na plažah tudi služijo, saj tam prodajajo vse živo, od spominčkov, pijače, hrane, ki jo prevažajo v prirejenih vozilih. Poleg čudovitih plaž pa morje nudi še koralne grebene, na katere imajo domačini organizirane različne ture. Potapljanje, snorklanje, vožnja z ladjicami s steklenim dnom in celo vožnja s podmornico so v njihovi turistični ponudbi.

Tovarna čaja. Mauritius je znan po pridelavi čaja.
Zemlja sedmih barv.

Po trditvah pisatelja Marka Twaina naj bi bila nebesa kopija otoka Mauritius. Poleg čudovitega morja in idiličnih plaž je otok poln še mnogih preostalih naravnih lepot. Na celini otoka se dviga planota, ki je obkrožena z vrhovi, poraslimi z raznolikim zelenjem. Vrhovi se dvigajo tudi 800 in več metrov visoko. Mauritius je izpolnitev sanj vsakega ljubitelja tropskih otokov. Konstantne temperature, čistost in modrina morja in neba, beli pesek na lepih plažah, plantaže sladkornega trsa, sproščen način življenja domačinov so glavni razlogi za privabljanje turistov z vseh koncev sveta. Poleg naravnih lepot ima država še privlačno turistično ponudbo za vse okuse, od razkošja, domačnosti, intimnosti, najde se tudi ponudba raznih športov. Mauritius je priljubljeno potapljaško središče. Deluje več potapljaških šol, kjer so na voljo razni tečaji s strokovnim vodenjem v različnih jezikih. Poleg potapljanja pa so na voljo še mnogi ostali vodni športi, kot tudi trekingi po notranjosti, plezanje, kolesarjenje itd.

Picture
Lepe plaže so ena izmed glavnih atrakcij države.

Otok s francoskim pridihom

Na tropskem otoku vulkanskega izvora prevladuje francosko razpoloženje. Prvič se je otok omenjal že v desetem stoletju. Kasneje so ga obiskali Portugalci in tudi Nizozemci, ki pa so otok poimenovali po princu Mauriceu Nassauskem. Ljudje so se začeli tja naseljevati, vendar so otok kmalu za tem zaradi ciklonov, pretoplega in prevlažnega podnebja zapustili. Naslednji so nato na otok prišli Francozi, ti pa so ostali in poimenovali otok Ile de France. Glavni razlog, da so ostali, je bil sladkorni trs, ki so ga tam gojili. Med Francozi in Angleži so tisti čas potekale bitke in seveda so se nasprotniki tamkajšnjim domačinom znašli tudi na otoku. Francozi so priznali poraz pod pogojem, da naseljencem ostaneta zemlja, premoženje in francoski jezik. Le za ime so se na novo odločili Angleži in to velja še danes. Tako je uradni jezik ostal še do danes francoščina. 

Picture
Žetev sladkornega trsa
Picture
Nasad sladkornega trsa.

Živahen in barvit Port Louis

Port Louis je glavno mesto otoške države in obenem tudi najbolj živahno mesto. Največjo barvitost mestu dajejo priseljenci, ki so skozi zgodovino prihajali od blizu in daleč. Vsak je s seboj prinesel košček svoje kulture, tako da danes lahko opazujemo različne kulture na enem samem mestu. Od kitajske pagode, angleške katedrale, mošej, indijskih templjev, vse to krasi mesto. Velika raznolikost pa je opazna tudi v kulinariki, glasbi in zabavi. V muzeju v centru mesta je možno videti tudi ostanke nerodnega ptiča z imenom dodo, ki je včasih živel na otočju. A žal so ga mornarji iztrebili, saj je zanje predstavljal redek obrok med plovbo preko oceana.

Picture
Port Louis, glavno mesto Mauritiusa.

Hrana je mešanica indijske, kitajske in evropske kuhinje. Zelo pogosto se na jedilniku najde riba ali piščanec s karijem, omaka iz leče, kitajske riževe testenine, ki so pogosto začinjene s čilijem in česnovo omako. Seveda pa tudi brez tropskega sadja ne gre, tega v večini pridelujejo sami. Med najbolj pogostimi so ananas, mango in kokosovi orehi. Cena hrane je nižje kot pri nas, seveda če ste zadovoljni s hrano, ki jo jedo domačini. Če pa gre za tipično evropsko hrano, je ta seveda takoj dražja. Piko na i pa vsem jedem da odlično domače pivo Phoenix.

Mauritius je otoška država, kjer so rajske plaže le delček vsega, kar ponuja. Krater ugaslega vulkana, unikatni botanični vrt z ogromnimi vodnimi lilijami, orjaške želve, pisana barva zemlje, slap, nasadi tropskega sadja in sladkornega trsa, nasadi čaja in pokušina različnih vrst, spomini na nerodnega ptiča doda so le delčki tega, zaradi česar se splača obiskati to otoško državo.

Piše: Mateja Mazgan

www.aktivna-druzina.si

 

Komentirajte!

Ali bi se poročili na otoku, kot je Mauritius?