Smučanje v Avstriji

Nedvomno najbolj priljubljen šport v zimskem času ima svojevrstno zgodovino. Nekoč so bile deske le okorno prevozno sredstvo v snegu, danes pa sta dve deski več kot le par smuči.  Pravzaprav govorimo o strastnem športu in v tej smučarski zgodbi o uspehu ima Avstrija vodilno vlogo.
Avstrijska šola smučanja – svetovnega pomena
Zgodovina smučanja v Avstriji se prične z velikim imenom: Mathias Zdarsky. Avstrijcu je na začetku 20. stoletja kot prvemu uspelo, da se je na lesenih deskah uspel spustiti po strmini, pri čemer si je za spremembo smeri pomagal z dolgo palico. Kmalu za tem so se pričela odvijati prva smučarska tekmovanja – po hribu navzgor, po hribu navzdol in čez ravni teren.
Hannes Schneider

Nekaj let kasneje pa je prišlo do prelomne revolucije: Hannes Schneider in Toni Seelos sta iznašla lok na robnikih in vzporedni lok. To je bil povod, da je športni svet zajelo novo gibanje: ustanovljene so namreč bile številne šole smučanja, med katerimi je bila tudi prva smučarska akademija Hannes Schneider v Sankt Antonu ob Arlbergu.

​Avstrija je s tem postala nov alpski smučarski cirkus, saj se je Austrian Way of Skiing razširil vse do Japonske in v Združene države Amerike – in v 50-ih letih prejšnjega stoletja dvignil veliko prahu: športnik Stephan Kruckenhauser je namreč izumil wedel tehniko smučanja. To pomeni, da smučar v hitrih, kratkih lokih in z nogami skupaj elegantno vijuga po smučarski stezi navzdol. Ti časi so že zdavnaj mimo: danes je najbolj razširjenja tehnika smučanja carving – to so loki v velikem radiusu, pri čemer se smučar opira predvsem na robove smuči.
Šarm legend – prva vlečnica, štirje olimpijski zmagovalci…
Kje pričeti, če ne tam, kjer se je vse skupaj začelo − v Arlbergu. Tam je bila leta 1936 zgrajena prva avstrijska smučarska vlečnica, hkrati pa je to tudi edini kraj na svetu, ki je ustvaril štiri olimpijske zmagovalce v alpskem smučanju −  Lech Zürs. Majhna gorska vasica se je že zdavnaj razvila v mednarodno zimsko športno središče, ne da bi pri tem izgubila svoj razpoznavni šarm.To je opazno predvsem v Oberlechu, kjer obiskovalec dobi vtis, da se je čas ustavil, a je, ironično, tukaj prisotna tudi najmodernejša tehnologija. Zahvaljujoč podzemnemu tunelskemu sistemu in hitri žičnici, življenje v tem kraju v celoti poteka brez avtomobilov. Ali se še kdo sprašuje, kaj je vzrok, da to idilično vzdušje privablja tudi znane goste, kot so nizozemska kraljeva družina, rock pevec Campino ali igralec Hugh Grant?​
Lech
Lech ©lech-zuers-tourismus-Josef Mallaun
Legendarne smučarske steze in steze za smuk
​Avstrijske Alpe so ustvarile že številne smučarske legende. Med njimi so tudi Toni Sailer, Franz Klammer in Hermann Maier, ki s svojimi nepozabnimi vožnjami ohranjajo mit o kitzbühelskem Streifu.
Kitzbühel Streif
Streif @KSC HKR
Že samo ime omenjene smučarske steze vzbudi pri ljubiteljih športa veliko spoštovanje. Tudi v prihajajoči smučarski sezoni se bo sredi januarja v Kitzbühelu odvijal smuk na gori Hahnenkamm po eni izmed najnevarnejših tekmovalnih smučarskih stez na svetu. Gre za smučarsko stezo Streif, ki s svojim 85% padcem in z najvišjo hitrostjo 150 km/h povzdigne adrenalin v višave tudi pri najbolj izkušenih smučarjih. Zmagovalci tega legendarnega tekmovanja pa še dolgo niso pozabljeni, saj nosijo gondole in vlečnice Hahnenkammbahn njihova imena.
Strmina z obvozom in številne znane osebe
Kot vsak, ki jo je obvladal, ima tudi smučarska steza Steif za sabo precejšen razvoj. Pred približno 90 leti so tukaj vabili k prvemu mednarodnemu tekmovanju Downhill Only. Takrat je najhitrejši udeleženec dosegel povprečno hitrost zgolj 22,5 km/h. Danes ponuja smučarska proga Streif s svojo nezanemarljivo dolžino (3.312 metrov) bistveno večje hitrosti. Zahvaljujoč obvozom ob največjih strminah, pa vendarle ni treba vsakemu smučarju premagovati Streifa kot v svojem času Franz Klammer ali Herminator Hermann Maier.

​Dogodek okrog smuka na gori Hahnenkamm ni z rdečo barvo označen le v koledarjih smučarskih atletov. Vsako leto je tukaj mogoče srečati znane osebe s celega sveta, ki navijajo za svoje favorite. Tako je npr. stalni gost tega edinstvenega dogodka tudi Terminator Arnold Schwarzenegger.
Hahnenkammrennen
Hahnenkammrennen @KSC HKR
Schladming in še številne druge vrhunske steze
​Podoben kultni status, kot ga ima smučarska steza Streif, ima tudi legendarni nočni slalom na gori Planai v štajerskem Schladmingu. Vsako leto okrog 45.000 obiskovalcev doživi to spektakularno smučarsko zabavo, ki jo ponuja 4-Berge-Skischaukel, tj. smučarska steza, ki vodi čez štiri sosednje gore z medsebojno povezanimi smučišči. Obiskovalci lahko svoje smučarsko znanje vselej preizkusijo na avstrijskih smučarskih stezah za svetovni pokal in teh je kar nekaj: Saalbach-Hinterglemm, Flachau, St. Anton am Arlberg in Hinterstoder.Smučarska sezona v alpskem smučanju za svetovni pokal se že tradicionalno vsako leto začne v Söldenu, kdor pa si zastavi visoke cilje, lahko premaga olimpijsko smučarsko stezo na Patscherkofelu v Innsbrucku.

​Več o smučanju in o avstrijskih smučiščih lahko preverite tukaj >> ali pa se naročite na njihove e- novice >> in boste na tekočem glede aktualnega dogajanja na avstrijskih smučiščih, prejemali pa boste tudi njihove akcijske ponudbe ter zanimivosti in novosti s smučišč.

Picture
Nagradna igra je zaključena!
Žrebanje je bilo opravljeno. Srečni nagrajenec je:
BLAŽ BERČIČki bo prejel:
športni nahrbtnik, flaško in kovinsko posodico za malico.
Katero pa je vaše najljubše smučišče?