(Sr)Etno Selce – zgodba o ljubezni med človekom in tradicijo

Do lepe zgodbe o ljudeh in tradiciji nas loči še nekaj dni. Gre za največjo vaško prireditev »(Sr)Etno Selce«, ki povezuje ljudske običaje, kulinariko, kulturno-umetniško ustvarjalnost in zabavo za vse generacije. Selce bo 31. maja in 1. junija odprlo okno v svoj svet, svojo notranjost, da bi prikazalo izvirne običaje, avtohtone izdelke, tradicionalno izražanje in lepoto kulturno-zgodovinske dediščine. V njegov čar se preprosto morate zaljubiti – če se še niste.

Oba dneva bo ob promenadi sejem tradicionalnih in eko izdelkov (izdelki iz sivke, medu, leseni in usnjeni izdelki domače obrti, pletene torbice in okraski …), razstava avtohtonih spominkov umetnika Marijana Mavrića ter razstava starih predmetov in rokodelskih izdelkov »Po stari kmečki vasi«. Vsi obiskovalci bodo lahko uživali v etno in gastro ponudbi na prostem v središču mesta, številna društva pa bodo pripravljala „brudit“ v kotličkih.

Največja vrednost te manifestacije je, da na zanimiv način predstavi ljudske običaje in navade mlajšim generacijam in tudi turistom, starejše generacije pa se jih imajo možnost z nostalgijo spominjati. Vsi obiskovalci bodo lahko uživali in se tudi česa naučili, saj bodo predstavljene tradicionalne veščine in običaji, kot so pranje perila, šivanje na starinski šivalni stroj, pletenje ribiških mrež, pa tudi kmečko kolo in neizogibno mlatenje slame, edinstven običaj, ki ga lahko vidite le v Selcu.

Vsi ljubitelji morja se boste lahko preizkusili v vožnji s tradicionalnimi lesenimi čolni in jadrnicami. Potem ko se bodo Selčani fotografirali v svojih čudovitih kostumih za milenijsko fotografijo, bodo pripravili tudi mimohod po promenadi.

Glasbeni program bo oba dneva potekal na treh lokacijah – v centru, na polači in ob štirni (zbori, sopile, godbe na pihala, klape …).

V petek, 31. maja, v večernih urah pričakujemo nastop ženske in moške klape „Kastav“, v soboto, 1. junija, pa klape „Kampanel“.

(Sr)etno Selce nas bo popeljalo v svet, kjer se prepleta staro in novo ter na poseben način predstavlja dragoceno kulturno in zgodovinsko dediščino ob obilici zabave v prijetnem okolju ob morju.

Obiščite naše in vaše Selce, pričakuje vas v tradicionalnem duhu.

Organizator (Sr)etnega Selca je Turistična skupnost mesta Crikvenica.

Soorganizatorji so lokalna društva.

Pokrovitelji so: Mesto Crikvenica, Županijska pristaniška uprava Crikvenica in “Eko-Murvica” d.o.o.