Top 5 zanimivosti o Helsinkih

Helsinki so glavno in največje mesto Finske. Ali ste vedeli, da imajo Helsinki najčistejšo vodo iz pipe med vsemi velikimi mesti na svetu? Preverite 5 zanimivih dejstev o tem nordijskem mestu.

#1: Leta 1550 je švedski kralj Gustav I. ustanovil trgovsko mesto Helsingfors, kar je še vedno švedsko ime za mesto Helsinke. Nameraval je, da bo mesto delovalo kot tekmec mestu Hanseatic, ki ga sedaj poznamo pod imenom Talin.

#2: Ste vedeli, da imajo Helsinki izmed vseh petih glavnih nordijskih prestolnic najnižjo povprečno zimsko temperaturo? Rekordno nizka temperatura v Helsinkih je bila -34,3 °C. Čeprav se temperatura zraka po navadi ne spusti tako nizko, se povprečne temperature pod lediščem pozimi štejejo za normalne.

#3: Če želite tudi sami preizkusiti finsko nacionalno obsedenost z obiski savn, vam v Helsinkih ne bo treba preveč iskati. Savne so nameščene v hotelih, centrih za prosti čas in celo v poslovnih stavbah. Pravzaprav se lahko v eni od upravnih lož v mestni Hartwall Areni skupine celo savnajo med gledanjem hokejske tekme.

#4: Trdnjava Suomenlinna, zgrajena v poznem 18. stoletju na šestih otokih ob vhodu v helsinško pristanišče, je »še posebej zanimiv primer evropske vojaške arhitekture tistega časa«. To je razsodba Unesca, ki je trdnjavo dodal na svoj seznam svetovne dediščine leta 1991. Med njenimi značilnostmi je, da je trdnjava sestavljena iz 200 zgradb in 6 km obrambnega obzidja. Trdnjava, ki jo je zgradil švedski admiralitet, je skozi leta branila Švedsko, Rusko cesarstvo in Finsko. V švedščini je trdnjava znana kot Sveaborg.

#5: Cerkev Temppeliaukio je luteranska cerkev v soseski Töölö. V Helsinkih je veliko cerkva, a ta je že od odprtja leta 1969 glavna turistična atrakcija mesta. Cerkev, ki sta jo zasnovala brata arhitekta Timo in Tuomo Suomalainen, je vgrajena neposredno v trdno skalo. Brata sta ugotovila, da lahko izpolnita akustične zahteve tako, da pustita skalne stene v notranjosti izpostavljene.