Top 5 zanimivosti o Nuuku

Le redkokdo bi vam znal odgovoriti na vprašanje, kje se nahaja mesto Nuuk. Gre za glavno mesto Grenlandije, redko poseljenega otoka v Severnem Atlantskem oceanu. Ste vedeli, da je Grenlandija avtonomno ozemlje Kraljevine Danske? Grenlandija velja za največji otok na svetu, vendar več kot 80% površja pokriva led, zato je otok eden najmanj naseljenih odvisnih ozemelj na svetu. Preberite 5 zanimivosti o največjem mestu na Grenlandiji – Nuuku.

#1: Nuuk, glavno in največje mesto Grenlandije. Zaradi zemljepisne širine 64°11′ S je najsevernejša prestolnica na svetu, le nekaj kilometrov severneje od islandske prestolnice Reykjavík. Nuuk je največji kulturni in ekonomski center v državi. Po podatkih iz leta 2023 naj bi mesto imelo nekaj manj kot 20.000 prebivalcev, kar predstavlja približno tretjino vseh prebivalcev Grenlandije.

#2: Območje okrog Nuuka naj bi bilo poseljeno že leta 2200 pred našim štetjem. Samo mesto je leta 1728 ustanovil dansko-norveški misijonar Hans Egede. Novo kolonijo so postavili v inuitsko naselbino Nûk in jo poimenovali Godthaab (“Dobro upanje”). “Nuuk” je grenlandska beseda za “rt” (dansko: næs) in jo običajno najdemo v grenlandskih imenih krajev. Tako se imenuje zaradi svoje lege na koncu fjorda Nuup Kangerlua (Nuuk) na vzhodni obali Labradorskega morja. Ko je bila leta 1979 vzpostavljena domača uprava, je bila odobritev krajevnih imen prenesena na grenlandske oblasti, ki so nato dale prednost grenlandskim imenom pred danskimi. Ime Godthåb je v naslednjih dveh desetletjih večinoma izginilo iz uporabe.

#3: Nuuk ponuja kar nekaj zanimivosti tako na kopnem kot na morju. Nuuk je najbolj znan po svojem fjordu, fjordu Nuuk oz. Nuup Kangerlua, ki velja za drugi največji sistem fjordov na svetu. Vodni sistem je poln zalivov in otokov, ki so kot nalašč za raziskovanje na izletu s čolnom ali kajakom.

#4: Večina avtobusov in avtomobilov v lasti Grenlandije obratuje v Nuuku. Nobena cesta ne povezuje širšega območja Nuuka z drugimi območji Grenlandije. Od leta 2009 mestni avtobusni prevoz Nuup Bussii zagotavlja storitve mestnega prevoza v Nuuku in povezuje središče mesta z letališčem ter obrobnimi okrožji in soseskami.

#5: Vso grenlandsko elektriko dobavlja vladno podjetje Nukissiorfiit, ki ima monopol nad elektriko na Grenlandiji. Od leta 1993 Nuuk prejema električno energijo predvsem iz hidroelektrarne Buksefjord prek 132 kV daljnovoda, ki prečka fjord Ameralik na razdalji 5.376 m, kar je najdaljši prosti razpon na svetu.