Turizem v zidanicah – prejemnik evropske nagrade

Turistični produkt Turizem v zidanicah je na letni konferenci ECTN (European Cultural Tourism Network) v konkurenci 15 turističnih produktov iz celotne Evrope prejel prvo nagrado kot destinacija trajnostnega in kulturnega turizma v kategoriji Vinski turizem 2020. Ta unikaten turistični produkt na območju vinorodne dežele Posavje že od leta 2010 razvija »Konzorcij Turizem v zidanicah«.

Prejemnik nagrade Vinski turizem 2020

Že 13. mednarodna konferenca za kulturni turizem (ECTN – European Cultural Tourism Network) je slovenskemu turističnemu produktu podelila prvo nagrado kot destinaciji trajnostnega in kulturnega turizma v kategoriji Vinski turizem 2020.  Konferenca na temo “Razvoj in promocija turizma na podlagi kulturne dediščine” je bila prvotno sicer planirana na Krku, zaradi epidemije pa je potekala v živo preko spleta.

Nagrade se podeljuje za dosežke in prepoznavne turistične produkte kulturnih vsebin v posameznih evropskih turističnih destinacijah. Te so, predvsem ob spoštovanju tradicije in vključevanju lokalnih skupnosti, prinesle pomembne rezultate v zvezi z izboljšanjem izkušenj obiskovalcev. Zmagovalci so prepoznani kot zgledi odličnosti, ki navdihujejo druge turistične destinacije in spodbujajo nadaljnji razvoj trajnostnih in odgovornih pobud na področju kulturnega turizma.

Kulturni turizem je namreč najhitreje rastoči sektor evropskega turizma in lahko prispeva tako k trajnosti in konkurenčnosti turizma v Evropski uniji in širše kakor tudi k trajnostni prihodnosti lokacij kulturne dediščine in lokalnih skupnosti.

Turizem v zidanicah

Turistični produkt Turizem v zidanicah že 10 let razvija »Konzorcij Turizem v zidanicah«. Konzorcij trenutno ponuja 45 zidanic, v glavnem na območju vinorodne dežele Posavje, nekaj tudi v Podravju. Za pooblaščenega tržnika je Konzorcij izbral turistično agencijo Kompas Novo mesto, ki je v ta namen razvila poseben sistem »razpršenega hotela«.

Gostje, ki prihajajo v zidanice, so izjemno zadovoljni, kar dokazujejo tudi odlične ocene, na Booking.com-u, saj so praktično vse zidanice ocenjene z najmanj 9. Tako zadovoljstvo so letos beležili tudi pri slovenskih gostih, ki so presenečeno ugotavljali, kako lepo je možno preživeti dopust v zavetju vinskih goric. V zadnjem času je kar nekaj lastnikov zidanic k ponudbi nastanitve dodalo tudi savne in masažne kadi ter si na ta način med drugim zagotovilo tudi podaljšanje turistične sezone.

Konzorcij Turizem v zidanicah je tudi nosilec evropske vinske kulturne poti »Iter Vitis« za Slovenijo. V ta namen je že oblikovano partnerstvo, v katerem med drugim sodelujeta tudi Slovenska turistična organizacija in Ministrstvo za kmetijstvo.

Zapis g. Matjaža Pavlina, tajnika Konzorcija, ob prejetju nagrade:

”PREJETE NAGRADE SMO IZJEMNO VESELI IN NAM POMENI PRIZNANJE ZA DESETLETNO DELO in potrditev, da smo na pravi poti. VERJAMEMO, DA BO nagrada PRIPOMOGLA TUDI K VEČJI PROMOCIJI IN PREPOZNAVNOSTI NA EVROPSKEM IN SVETOVNEM TRGU, obenem pa je za nas tudi spodbuda za poenotenje in dvig kakovosti naše ponudbe.

V KONZORCIJU TURIZEM V ZIDANICAH SMO PREPRIČANI, DA BODO ZIDANICE V NASLEDNJIH LETIH EDEN NAJBOLJ PREPOZNAVNIH TURISTIČNIH PRODUKTOV SLOVENIJE”.