Vrsar – romantično mesto z bogato zgodovino

Vrsar je lepo istrsko mesto z bogato zgodovino. Nahaja se na zahodni obali Istre blizu Limskega kanala, na pol poti med velikimi turističnimi centri v Poreču in Rovinju. To mesto ima poseben čar, ki res navdihne.

​Vrsar se od srednjega veka nahaja na vidnem griču neposredno ob obali Jadrana. Zaradi tega so se v mestu oblikovale številne lokacije, s katerih so dobro vidni tamkajšnji otoki, otočki, zalivi in zalivčki. ​Nasproti mesta se razteza arhipelag, ki ga sestavlja 18 nenaseljenih otokov, zaradi česar je Vrsar raj za jadralce. Aeronavtika zaseda drugo mesto skupaj s skoki s padalom, paraglidingom, panoramskimi leti in športnimi letali. Seveda obstaja veliko različnih verzij za preživljanje aktivnih počitnic v Vrsarju in okolici, bodisi za sprehajalce, kolesarje, plavalce ali potapljače. Vrsar ima vse, kar potrebujete za odlične počitnice. Preberite si bogat izbor dogodkov in se prepričajte tudi sami.

MEDNARODNA KIPARSKA ŠOLA MONTRAKER

Lokacija: kamnolom Montraker / Vrsar-Orsera
Termini: 02.09. – 14.09.19

29. mednarodna študentska kiparska šola

Ob vznožju mesteca Vrsar na zahodni obali Istre leži čudovit polotok Montraker, na njem pa stari istoimenski kamnolom. Kamnolom, ki je bil že davno zapuščen, danes izžareva posebno mediteransko vzdušje in pretekle čase ter se vsako poletje oživlja z dinamiko umetniškega ustvarjanja.

Takrat tam deluje mednarodna kiparska šola, ki združuje nadarjene učence kiparstva. Mladi umetniki v spodbudnem okolju pod vodstvom odličnih mentorjev sproščajo svojo domišljijo in obdelujejo kamnite skulpture na dano temo.

Kiparska šola leto za letom potrjuje Vrsar kot kraj umetniškega navdiha, idealno zatočišče za ustvarjalnost, magijo in oblikovanje. Harmonične bele skulpture krasijo javne prostore, obrežja in parke, ki trajno sledijo živahni identiteti tega majhnega mesta.

»STARI SAMANJ POD KAŠTELOM«

Lokacija: Staro mestno jedro / Vrsar-Orsera
Termini: 07.09. – 08.09.19 (ob 18.00)

Zgodovinski sejem z gastronomsko ponudbo in glasbenim programom

Dogodek »STARI SAMANJ POD KAŠTELOM« bo septembra v starem mestu Vrsar na območju okoli starih mestnih vrat, na trgu in v ulicah, ki vodijo do cerkve.

Na stojnicah so manjši obroki, pršut, sir, vino in domači likerji, med in izdelki iz medu, starinski suhi piškotki, kandirani mandlji, flancati ter drugi avtohtoni izdelki, pa tudi spominki iz lesa in kamna. Obiskovalce na mestnih vratih pozdravijo stražarji v kostumih in jih odpeljejo na trg, kjer je vzdušje iz časa, ko je Vrsar obiskal sloviti pustolovec Giacomo Casanova. Zabavno in veselo vzdušje zagotavljajo ulični zabavljači in igralci, večerni kitarski koncerti in nastopi etno glasbenikov.

OCEAN LAVA TRIATHLON VRSAR

Lokacija: Vrsar-Orsera
Termini: 25.10. – 27.10.19

Triatlonska dirka

Sezona vrhunskih športnih prireditev se začne jeseni. Nova triatlonska dirka bo prvič potekala od 25. do 27. oktobra s startom in ciljem v Vrsarju. Dirka bo skozi več disciplin nudila nove izzive profesionalcem in rekreativcem ter jim že v začetku jeseni približala naravne lepote Vrsarja.

Eden ključnih projektov za leto 2019 je prireditev na prostem” Ocean Lava Triathlon ,” ki bo oktobra v Vrsarju, katerega 16 dirk poteka v 14 državah Evrope. Vrsar bo postalo edino hrvaško mesto, ki bo letos gostilo to prestižno dirko.

LIM BAY CHALLENGE: SUNNY WINTER TRAIL

Lokacija: Belvedere Vrsar-Orsera
Termini: 06.12. – 08.12.19 (ob 10.00)

Ko zima potrka na vrata in prve snežinke pobelijo gorske vrhove, vas vabimo, da se spustite do morja in uživate v prednostih sredozemskega podnebja, tako da tečete ob Limskem kanalu in po zaledju Vrsarja na dvodnevnem trail dogodku Lim Bay Challenge – Sunny Winter Trail. Osrednje prizorišče je Belvedere Resort v bližini Vrsarja.

Prvi dan v soboto, 7.12.2019, na voljo sta dve kategoriji: Sunny in Fun & Run.

Tekmovalci Sunny kategorije se bodo z avtobusom prepeljali do znamenite srednjeveške trdnjave Dvigrad, kjer se bo dirka začela. Cilj dirke je v letovišču Belvedere. Ta kategorija je klasična hardcore trail tekma z 800m vzpona in 950m spusta na 30km progi. Dirkalna pot je polna izjemno privlačnih razglednih točk, ki poleg že omenjenega Dvigrada vključujejo najlepše razgledne točke, s katerih se vidi Limski kanal. Sam teren je zanimiva mešanica mediteranskih kamnitih in gozdnatih območij gozda Konti in obalnega gozda.

Kategorija Fun & Run (10,3km s 150m višinske razlike) je zasnovana kot rekreativna dirka za vse, ki želite dan preživeti na prostem ter z lahkotno hojo in tekom.

Poleg zmagovalcev v skupni in ženski konkurenci v vsaki posamični dolžinski kategoriji bodo zmagovalci skupnega tekmovanja za vikend v skupni in ženski konkurenci razglašeni s štetjem časov, doseženih v kategorijah Sunny in Urban v duhu etapnih dirk, zmagovalec pa bo tekmovalec z najkrajšim časom.

Drugi dan, 08.12.2019, predvidena je kategorija Urban in dirka za najmlajše Kids Trail Run.

Kategorija Urban (14,7km z 220m višinske razlike), predvidena drugi dan, je neke vrste lažja proga, namenjena tako klasičnim trail tekačem kot tistim, ki imajo raje cestni in mestni tek. Kategorija Kids Trail Run je namenjena predšolskim in šoloobveznim otrokom do 14. leta starosti: vrtci do 250 m, 1. – 4. letnik do 500 m, 5. – 8. letnik do 1000 m.