Žabljak – odlična destinacija za športne aktivnosti in kulinarične užitke

Na poti po Balkanu, opis katere si lahko pogledate tukaj >> (Balkan trip), smo bili najbolj navdušeni nad Žabljakom, ki se nahaja v največjem nacionalnem parku v Črni gori – Durmitorju. Poleg Durmitorja so v Črni gori še štirje nacionalni parki. Žabljak je majhno mesto, prometno, ekonomsko, kulturno in turistično središče Durmitorja. Je najvišje ležeče mesto na Balkanu in se nahaja na nadmorski višini 1456 m. Mesto je obkroženo s številnimi gorskimi vrhovi, jezeri, kanjonom reke Tare in predstavlja odlično izhodišče za športne dejavnosti, med katerimi prevladujejo pohodništvo, raftanje ter smučanje.

Majhno a simpatično mestece sredi gora

Najvišje ležeče mesto na Balkanu – Žabljak, privablja številne turiste, željne športnih aktivnosti, saj je obkroženo s številnimi jezeri, gorskimi vrhovi in kanjonom reke Tare. Žabljak z Durmitorjem velja za eno od najbolj privlačnih območij, ne samo v Črni gori, ampak na območju celotne nekdanje skupne republike. Območje naredi močan vtis na vsakega obiskovalca in je raj za razvoj turizma, tako poletnega, kakor tudi zimskega.

Pohodništvo – osvojite najvišji vrh Črne gore in uživajte v neokrnjeni naravi

Največ turistov, ki obišče Žabljak, se odpravi v gore. Tudi mi smo se odpravili osvojit najvišji vrh Črne gore Bobotov kuk – 2523 m. V jutranjih urah nas je na začetku naše poti, na sedlu, presenetil hladen in močan veter, ki pa ga je kmalu pregnalo poletno sonce. Pot je zahtevala dobro kondicijsko pripravljenost, predvsem pa topla oblačila in dobro obutev, saj nas je na poti presenetil tudi sneg, ki je ostal po dolgi zimi. Med potjo smo lahko občudovali različne geološke oblike, ki popestrijo izgled pokrajine, prav tako pa se na območju Durmitorja nahaja 18 jezer (ledeniškega nastanka), ki jih imenujejo tudi “Gorske oci”. Po poti se lahko naužijete čistega zraka in v številnih izvirih pijete izvirsko planinsko vodo. Z razgledom z vrha boste poplačani za ves trud. Navzdol smo se podali po drugi poti, v smeri proti Črnemu jezeru, ki velja za največje jezero na tem območju in je sestavljeno iz velikega in majhnega jezera. Na poti smo si privoščili še malo zimskih radosti in igrivosti, tako da smo lahko zaradi obilice snega izdelali manjšega snežaka ter obiskali tudi čudovito ledeno jamo s kapniki (sneg je skozi vse leto v notranjosti jame).

Črno jezero predstavlja magnet za obiskovalce. Ker se nahaja le nekaj minut iz centra mesta, ga obišče veliko turistov. V okolici jezera lahko kampirate, jezero pa je bogato predvsem s postrvmi. Lahko se odločite za pohod okoli jezera ali pa za vožnjo s čolnom čez jezero, ki je zelo prijetna in sproščujoča izkušnja. Prav tako jezero predstavlja dobro izhodišče za pohodnike. Jezero je od vseh strani obdano z iglastim gozdom. Vsako izmed 18 jezer na območju Durmitorja predstavlja svojo zgodbo in zaradi odboja sonca od gladine se spreminjajo tudi barve nekaterih jezer.

Picture
Čudovit pogled na Črno jezero, ki je obdano z iglastim gozdom, v ozadju se vidi tudi najvišji vrh Črne gore – Bobotov kuk (koničasti vrh na levi).

Rafting v kanjonu reke Tare – nepozabno doživetje

Najboljši način, da odkrijete in doživite lepoto tega področja, je vsekakor spust po kanjonu s čolnom ali raftom, ki predstavlja nepozabno doživetje. Rafting na reki Tari je ena od najbolj privlačnih turističnih atrakcij, ki jih Črna gora ponuja. Ker nismo želeli zapraviti priložnosti za obisk drugega najglobljega kanjona na svetu in najglobljega v Evropi, smo se odpravili proti kanjonu reke Tare. Površina, na kateri se kanjon razteza, znaša 36 ha, spada pa tudi pod zaščito Unesca. Razlika med najnižjo in najvišjo točko v kanjonu Tare je 1300 m. Reki Tari, pravijo tudi »solza Evrope«, ker je voda v reki pitna in je najlepša ter najdaljša reka v Črni gori. Kanjon se nahaja približno 15 km vzhodno od Žabljaka in nad njim stoji tudi most Đurđevića Tara, impresivna gradnja, ki se dviga 150 m nad rečno gladino in meri v dolžino 366 m.

Rafting na reki Tari je vsekakor atrakcija za ljubitelje ekstremnega športa. Ker smo bili željni adrenalina, smo se odločili, da se odpravimo na raftanje v kanjon reke Tare in si od blizu pogledamo, če je kanjon res tako fascinanten. Zjutraj so nas pobrali pred hotelom in skupaj smo se odpravili k našemu vodniku, kjer so bili še drugi člani naše skupine. Da premagamo strah pred začetkom spusta, so nam postregli z rakijo, nato pa se je naša pustolovščina začela. Vodniki raftov se radi pohvalijo, kako svetovno znana je reka Tara in povedo ogromno zgodbic,  povezanih z njo.

Smučanje – odlična smuka in lep razgled

Žabljak je tudi smučarsko središče in privablja v zimskih mesecih veliko število smučarjev iz vse Evrope. Kakovostna ponudba z dobro urejenimi smučišči privablja vsako leto tudi večje število Slovencev, ki so zadovoljni s ponudbo in smučišči ter se radi vračajo sem. Tukaj snega nikoli ne zmanjka, saj ga imajo vsako leto več kot drugod po Evropi, letos so ga imeli približno 5 metrov. Na sončnih pobočjih Savin kuk, Stuoc in Javorovača boste uživali v smučanju in pogledu na prelepo pokrajino.
Najbolj priljubljeno smučišče je Savin kuk, kjer se vam z vrha, kamor vozi žičnica, nudi lep razgled na okoliške vrhove in jezera.

Nastanitev – hotel Enigma – odlična kulinarična ponudba in črnogorska gostoljubnost

V Žabljaku smo bili nastanjeni v hotelu Enigma, ki je moderno opremljen, slovi pa tudi po odlični kulinarični ponudbi (preverjeno!) in gostoljubnosti. Je odlično izhodišče za športne aktivnosti. Območje Durmitorja slovi po mnogih kuharskih specialitetah, predvsem mlečnih in mesnih izdelkov. Tukaj boste našli najboljši črnogorski sir, posneto skuto, kajmak ter jedli slastno jagnjetino ali postrv.

Žabljak se hitro razvija in dobro koristijo naravne lepote, da pritegnejo vsako leto več domačih in tujih turistov. Vsekakor destinacija, ki je vredna obiska in vas ne bo razočarala. Vsem, ki si želijo aktivnega dopusta in tudi oddiha v neokrnjeni naravi, jo toplo priporočamo.

Več info na:
Hotel Enigma (hotelenigma@t-com.me ali +382 (0)52 360 130)
Turistične informacije Črne gore

Avtorji: Tim, Jan, Žiga, Nataša, Mateja, Jaka, Gregor in Simona

Komentirajte

Ali ste že obiskali Žabljak in nacionalni park Durmitor? Kaj vas je najbolj navdušilo?