Kako izbrati parcelo v kampu

Izberite za vas najbolj primerno parcelo

Ob prihodu v kamp si najprej poiščemo primerno parcelo (če je seveda nismo že predhodno rezervirali). Izbira parcele je vaša odločitev, glede na vaše želje, kaj vam je bolj pomembno, seveda pa je potrebno najprej na recepciji preveriti, ali je parcela še prosta. Nemalokrat se namreč zgodi, da so parcele večinoma že porazdeljene med pavšaliste in je omejeno število mest, ki so na voljo za nove rezidente. To je odvisno od zasedenosti kampa in kapacitet. Od prostih parcel si lahko izberete tisto, ki vam je najbolj všeč. Sprehodite se okrog kampa, preden se odločite, kje boste postavili šotor.
Premislite med različnimi dejavniki:

  • bližina morja,
  • bližina sanitarij,
  • bližina recepcije,
  • lokacija glede na površino in okolje (Če je le mogoče, za postavitev šotora izberite čim bolj ravno površino, pred postavitvijo šotora pa očistite teren, odstranite kamne ali odpadle veje …),
  • senca / sonce  (Če nočete, da vas že navsezgodaj zbudi sonce, si izberite takšno, ki je večji del dneva v senci ali pa vsaj zjutraj.).

Prijava v kamp

​Ko imate izbrano parcelo, se prijavite v kamp. Navadno ob prijavi potrebujete le osebni dokument, ob tem pa dobite:

  • identifikacijski karton za avtomobil,
  • kartico za prihod in odhod iz kampa z avtomobilom,
  • evidenčno številko parcelnega prostora (namestite na vidno mesto, najbolje na šotoru).
​Ob prijavi se pozanimajte glede časovnih omejitev voženj v kamp in iz njega.  Povprašajte, kje lahko parkirate avtomobil, če se v kamp vrnete v času, ko vožnja ni več dovoljena. Pri odjavi iz kampa upoštevajte uro, do katere se morate odjaviti, zamuda vas lahko stane plačila dodatnega dne bivanja v kampu. Po opravljenih formalnostih si lahko na svoji parceli ustvarite bivališče za dopustovanje. Prostor si organizirajte tako, da bo vam najbolj udobno. Priporočamo vam, da denar, dokumente in druge vredne stvari skrijete nekje v avtomobilu, vendar bodite pozorni, da imate  avtomobil vedno zaklenjen in avtomobilske ključe vedno nosite s sabo.  Kuhinjo postavite v senco. Za kuhanje nekateri kampi dovoljujejo uporabo plinskih ali električnih gorilnikov. Zelo priporočljivo je tudi, da vsa živila pospravite in shranite na takšen način, da razne živali ne morejo do njih. Smeti odnašajte sproti, saj imate tako veliko manjše možnosti, da vas obiščejo nezaželeni gosti, kot so razne žuželke.

Sklepajte nova prijateljstva

V kampu je potrebno biti obziren. S postavitvijo svoje opreme in parkiranjem vozila ne smete posegati v prostor na naslednji parceli. Skrbeti je potrebno za red in čistočo parcele, po odhodu pa za seboj pospravite vse in omogočite, da bodo tudi naslednji gostje lahko uživali v urejenem prostoru.
Med največje prednosti  kampiranja sodi dejstvo, da smo ves čas dopusta v stiku z naravo. Na človeka sprememba načina bivanja med dopustom blagodejno vpliva.  Spanje na zemlji ima svoj čar, občutimo svobodo in prvinskost. Ko izbirate parcelo, bodite pozorni tudi na dejstvo, da v kampu ni nikoli dolgčas. Skoraj vsi, ki kampirajo, večji del dneva in večere preživijo zunaj, kar je odličen način za sklepanje novih prijateljstev. V kampu boste srečali podobno misleče ljudi, ko se sprehajajo po kampu ali pa udobno sedijo pred svojim začasnim domovanjem v naravi. Pristni medčloveški stiki še kako pripomorejo k sprostitvi med dopustom.
Če smo vas prepričali, da se na naslednje počitnice odpravite s šotorom, vam priporočamo, da preberete še več o kampiranju s šotorom. Za začetek si lahko pogledate še nekaj odličnih nasvetov, da boste še bolj uživali v ”hotelu pod zvezdami” .

Komentirajte!
Na kaj pa ste vi najbolj pozorni, ko izbirate parcelo v kampu?