Zelodec – vec kot le vreca za hrano

Pa vendar v današnji ihti pogosto počnemo prav to. Polnimo želodec! Preveč in prevečkrat. Ali ravno obratno. Ogromno količino hrane pogoltnemo le enkrat na dan, naš želodec pa je najpogosteje bogato pogoščen v večernem času. Časi, ko smo se zavedali, da je želodec organ, s katerim je treba ravnati spoštljivo, so spričo hitrega razvoja v zadnjih desetletjih počasi utonili v pozabo. Že nekaj let smo priča obilju, pomanjkanja katerega kljub gospodarski krizi večji del razvitega sveta k sreči še vedno ne občuti. Postali smo pogoltni, hočemo vedno več, vedno nove in močnejše okuse, ki hipoma zadovoljijo naše čute, a nas hkrati zasvojijo.

Hkrati veljamo za učinkovite, ko več stvari počnemo istočasno. Zato prebiramo elektronsko pošto in hkrati jemo. Če se nam vendar uspe združiti za družinsko mizo, ob njej brni televizor in pozornost je zopet vse drugje kot pri hrani. A tudi to še ni vrh ledene gore. Naš želodec trpi, ker vanj mečemo kose hrane. V ihti je ne uspemo prežvečiti, saj jo le nekajkrat pregriznemo, da jo spravimo na velikost, ki je še sprejemljiva, da prehodi pot v želodec. Težave nastopijo, ko opisani način prehranjevanja postane naš življenjski slog. Prazen želodec kruli, želodec, ki ga polnimo z napačnim načinom prehranjevanja, pa se marsikdaj oglasi šele, ko so težave že tu. A želodca ne obremenjuje le neustrezna prehrana ali napačen način prehranjevanja. Vzrok želodčnih težav je lahko vzdražen in zakrčen želodec kot posledica prehitrega in stresnega življenja oziroma drugih psihičnih vplivov.

Če vemo, da že majhna motnja zmoti želodec v ravnovesju, ne preseneča, da imata želodec in črevesje tako veliko težav. Niti ni presenetljivo, da zdravnik zelo pogosto ne odkrije pravega vzroka, zakaj želodec trpi. Težave so pogosto posledica t.i. razdražljivega želodca, ki ga lahko povzročijo bodisi neustrezna hrana ali način prehranjevanja, pa tudi naš življenjski slog, način razmišljanja, prevladujoča čustva, stres, škodljive navade in številni drugi dejavniki. Zato je ključnega pomena, da se naučimo prepoznati simptome, ki spremljajo razdražljiv želodec, in s spremenjenim življenjskim slogom in ustrezno terapijo težave čim prej in trajno odpravimo.
Želodec je zapletena tvorba z mrežasto strukturo mišic, žlez, živcev in sluznice, ki ščiti želodčno steno. V njem so encimi, hormoni in druge snovi, ki sodelujejo pri prebavi. Delovanje samostojno nadzirajo naši »drugi možgani«, t.i. enterični živčni sistem. Zanj je značilno, da je tesno povezan z našim hormonskih sistemom.

 

Prebava se prične že v ustih, ko hrano zmeljemo in prepojimo s slino. Hrana nato potuje skozi požiralnik v želodec. Želodec ima sposobnost, da se prilagodi prostornini zaužite hrane, zato je močno obložena miza za nekoga mačji kašelj, za drugega pa morda zaloga, ki jo je njegov želodec sposoben zaužiti šele v nekaj dneh. Želodčni sok z želodčno kislino začne proces prebave in v želodcu opravi pomemben del razgradnje hrane. Gibanje mišic meša in razgrajuje kašasto zmes, ki nato potuje v spodnji del želodca in nato v dvanajstnik. Vanj se iztekajo tudi žolč in izločki želodčne slinavke, kar prebavnim sokovom in encimom pomaga pri razgradnji hrane.
Razdražljiv želodec danes pesti že 25% ljudi. Pojavijo se boleč želodec, zgaga, občutek polnosti, napenjanje, krči v želodcu ali pa slabost in bruhanje. Te težave so lahko kratkotrajne (npr. ob trebušnih virozah, preveliki količini hrane, slabi hrani, na potovanjih,… ) ali pogostejše. Kadar simptomi ne izginejo dlje časa ali se še poslabšajo, morate obiskati zdravnika. Kar dve tretjini ljudi, ki iščejo zdravniško pomoč zaradi težav z želodcem, sta pravzaprav zdravi oz. nimata organske okvare želodca. Zdravnik največkrat ne ugotovi niti vnetja, niti želodčne razjede oz. težav s preveliko količino želodčne kisline. Kljub temu si bolniki težav ne izmišljajo, ampak te povzroči t.i. razdražljiv želodec.
Želodec so včasih in še danes zdravili predvsem z učinkovitimi sinteznimi monopreparati. Ti delujejo običajno le na en, točno določen vzrok težav. Ker želodec obremenjujejo zelo različni vzroki sočasno, tako zdravljenje sicer daje kratkotrajne učinke, a se težave običajno zelo hitro in pogosto ponavljajo. Narava ponuja dobre rešitve v obliki nekaterih zelišč in zdravilnih rastlin. Na voljo je tudi že več zdravil, ki blažijo in zdravijo več vzrokov hkrati in so rastlinskega izvora. Njihov učinek je pri odpravljanju nekaterih težav hiter in celovit.

Komentirajte!

Ali imate tudi sami želodčne težave? Kaj priporočate? Kako ste jih odpravili?