ZOO Ljubljana – poučen in čudovit izlet za vse starosti

Vse več bo lepih in sončnih dni, ko se nam ne da čepeti doma in se raje odpravimo kam na sprehod ali izlet. Če ne veste, kam se odpraviti in ga še niste obiskali, je pravi naslov sigurno Živalski vrt Ljubljana (ZOO). Območje živalskega vrta se nahaja v okolju naravnega gozda in travnikov in je del zaščitenega krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. V ZOO Ljubljana skrbijo za okrog 550 živali (130 različnih vrst). Letno jih obišče okrog 260.000 obiskovalcev, vse več obiskovalcev pa prihaja iz tujine (Italija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Anglija, Nizozemska, …).

Sam sem izkoristil lep spomladanski dan in se odpravil v ZOO. Videl in spoznal sem mnogo živali, ki sem jih doslej videl le po televiziji, in doživel ogromno lepih ter nepozabnih trenutkov ob bližnjih srečanjih z njimi.

Vhod v ZOO Ljubljana, ki ga letno obišče okrog 260.000 obiskovalcev.
Zemljevid parka na začetku poti, da lažje najdete iskano žival 🙂

Žirafe

Mogoče ravno zato, ker so najvišje, tudi najbolj izstopajo in so vidne že na daleč. V ZOO-ju so 4 žirafe, vsi so samci, in sicer Reinhold, Rastko, Gal in najmlajši Cvetko. V ZOOju se poskušajo izogibati ograjam s postavitvijo naravnih ovir, tako so tudi žirafe obdali s kopnim jarkom, ki je zanje naravna ovira. Poznamo 6 različnih podvrst žiraf, od njih sta tudi 2 v ljubljanskem ZOO-ju: najnižja ali mrežasta žirafa (Gal; v naravi jih živi še okrog 36.000) in najvišja ali Rothschildova žirafa (ostali trije; žirafe te podvrste so najvišje; so ogrožena podvrsta, v naravi jih živi le še okrog 500). Žirafe počivajo stoje, nekajkrat na noč pa se uležejo na bok za približno 20 minut in nato morajo zaradi pritiska teže ponovno vstati. Žirafe spijo le 1,9h na dan (najmanj med vsemi sesalci).

Zlatolični gibon

Po nekaterih podatkih živi v naravi le še 200 zlatoličnih gibonov (v enem delu Vietnama), zato veljajo za ogroženo vrsto. ZOO je član Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev. V okviru te zveze potekajo vzrejni programi za ogrožene živalske vrste (gepardi, giboni, …). Vsak vzrejni program ima svojega koordinatorja, ki določi, kam gre katera žival, in pazi, da ne pride do parjenja v sorodstvu. Živalski vrtovi si živali izmenjujejo, plačajo samo transport. ZOO Ljubljana sodeluje v vzrejnem programu te ogrožene vrste. Letos imajo novega mladiča, starega 1 mesec, najstarejšega mladiča pa so prejšnji teden poslali v Francijo v drug živalski vrt. V okviru tega programa bodo dobili še mačjo pando iz Madrida, 2 geparda s Švedske in 2 tigra (enega iz Nemčije in drugega z Madžarske).
Ko se mladič skoti, je zlate barve, tako kot mama. Pri prvem letu mu začnejo dlake odpadati in zrastejo mu črne dlake. Ko samice spolno dozorijo in se osamosvojijo, postanejo ponovno zlate (nekje pri 6-8 letih).
Samec gre na najvišjo vejo in se zelo zanimivo oglaša. Giboni se hranijo tudi z jajci ptičev in njihovimi mladiči. Labodom in štorkljam, ki bivajo z njimi v kletki, poskušajo ukrasti jajca iz njihovih gnezd.

Kenguruji in nanduji

Gre za srednjo vrsto kengurujev oziroma rdeče-vrate kenguruje, ki so manjši, kot jih poznamo iz filmov.
Zjutraj se radi sončijo.
Mladiče imajo v trebušni vreči in gledajo z glavami ven. Kenguruji so zelo uspešni pri razmnoževanju, čeprav imajo dolg in zapleten cikel parjenja.
Nanduji veljajo za ene najboljših očetov. Samec si naredi kotanjo, v katero zvabi samice (tudi do 20), s katerimi se pari in nato vse samice v to kotanjo izležejo jajčeca. Za mladiče (ki se izvalijo) nato skrbi samec.
Nandu velja za enega najboljših očetov.
Poleg nandujev se nahaja otroški ZOO, kjer lahko otroci in starši vstopajo in božajo domače živali ter jih spoznavajo od blizu.

Papige

Papige so izredno inteligentne. Svoj IQ papige kažejo s tem, da se lahko naučijo posnemati človeški govor. Samica sivega jakoja, z imenom Prudle, je leta 1977 znala izgovoriti 800 besed. Samec vrste skobčevka, imenovan Sparkie, je leta 1958 poznal 531 besed in 383 stavkov človeške govorice. Kot zanimivost naj omenim še to, da obstaja papiga (imenuje se kakapo), ki ne more leteti, a tega ne ve in vsakič znova poizkusi poleteti 🙂
Zanimiva informativna tabla, na kateri je mogoče videti razširjenost papig, ki so trenutno v živalskem vrtu, v naravnem okolju.
Papige vas bodo navdušile s svojo igrivostjo in barvitostjo.

Medvedi

V ogradi z medvedi boste opazili 4 medvede, in sicer starša Jaka in Meto ter mladiča Čupija (6 let) in Pombija (3 leta). Medvedke nekje pri 2 letih in pol začnejo odganjati mladiče. Medvedi slabo prebavljajo rastlinsko hrano, ki je tudi največ pojedo, saj kar 70% te hrane ne prebavijo ter jo izločijo iz telesa. Da hranjenje traja dlje, jim hrano skrijejo po celotnem zagrajenem prostoru (na vrh dreves ali v sode, v vodo, za kamne …). Tako so bolj aktivni pri iskanju (se morajo potruditi, da jo najdejo in da pridejo do nje), da trenirajo mišice in da se jim popestri dan in jim ni dolgčas.

Slon

Iz živalskega vrta ne smete, ne da bi si pogledali tudi slona. Ganga je azijska slonica (obstajajo 3 vrste slonov, najbolj znani so azijski in afriški sloni, manj pa gozdni afriški slon), stara 39 let, ki jo je ZOO Ljubljana prejel leta 1976 iz Indije. Sloni živijo v čredah (po 8-13 slonov). Samci zapustijo rodno čredo, ko se spolno osamosvojijo, tako da ostanejo le samice z mladiči. Vodja rede je samica, ki ve, kje se nahaja voda, hrana, nekatere celo vedo, kje se nahajajo lovci. … Sloni so divjinske živali.

Surikate

Surikate prihajajo iz Južne Afrike (puščavako podnebje) in veljajo za zelo dobre plezalce. Splezajo lahko navzgor, tudi pod pravim kotom po steklu. V ZOOju v Ljubljani jih imajo približno 2 leti. Njihovi plenilci so ptice ujede, levi, hijene in večje kače. V poletnem času postavijo nad kletko veje za zaščito pred vranami.
Pozimi so surikate notri, čez leto pa večino časa preživijo zunaj.
Pozimi so surikate notri, čez leto pa večino časa preživijo zunaj.

Več slik surikat si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Sajmiriji

Sajmiriji izvirajo iz Južne Amerike (Bolivija) in veljajo za prave “zmikavte”. Zelo so inteligentni. Gre za ogroženo vrsto, ker izginja njihov naravni prostor (zaradi krčenja tropskega deževnega gozda).

Leoparda in levinja

Prihajata geparda in tiger

V okviru vzrejnega programa bodo pripeljali 2 geparda iz Švedske in jih dali v staro tigrovo ogrado. Tigrov nimajo že dobro leto. Pred začetkom poletja nameravajo odpreti novo ogrado za tigre in tudi pripeljati mlad par za razmnoževanje (samec z Madžarske, samica iz Nemčije). Sredstva za investicijo tigrove ograde sta namenila lastnik ZOOja, Mestna občina Ljubljana in NLB Vita.
Dokler ne dobijo 2 gepardov s Švedske, bosta v ogrado začasno postavljena dva avtomobila znamke Mazda, ki je tudi sponzor te akcije …
… po parku pa so postavili tudi 5 informativnih tabel, ki pričajo o lastnostih obeh (inteligenten kot papiga, varčen kot mazda, naravna zaščita, v 5 sekundah pospeši na 100 km/h, mojstri varčnosti).

Predstavitev slovenskih avtohtonih živali

Možno si je ogledati tudi slovensko kmetijo z vsemi 12 avtohtonimi pasmami domačih živali, ki so razpršene po vsej Sloveniji. Na kmetiji so tako dom našle tri pasme konj – lipicanec, posavski konj in slovenski hladnokrvni konj; in štiri pasme ovac – belokranjska in istrska pramenka, bovška ovca in jezerska solčavka. Družbo pa jim delajo še cikasto govedo, štajerska kokoš, drežniška koza ter krškopoljski prašič. To so živali, s katerimi je slovenski kmet sodeloval in so mu omogočile preživetje.

Ostale živali

Ob poti boste srečali in spoznali tudi mnoge druge živali, ki vam bodo polepšale sprehod.
Živali ni strah in so navajene človeškega dotika. Zaznajo pa strah in nemirnost ljudi. Žival se bo počutila tako, kakor se boste počutili vi. V poletnem času, ko je vroče, so živali dejavne bolj dopoldne in proti večeru, v največji vročini se umaknejo noter.

Pestro dogajanje in aktivnosti

V Živalskem vrtu Ljubljana dajejo v zadnjem času poudarek na treniranju živali in na izboljšanju prehrane ter počutja. Organizirajo pestro paleto “Dogodivščin z živalmi”, na katerih lahko nekatere živali pobožate, druge vodeno opazujete in jih spoznate ter izveste o njih marsikaj zanimivega. Potekajo tudi razni programi, kot so:srečaj naj žival, rojstvo živali in najpopularnejši oskrbnik za 1 dan – pri katerem obstaja več različnih programov, kjer ste cel dan z oskrbniki in oskrbujete živali, stopate k njim v ogrado in jih spoznate tudi od blizu. Tako lahko nahranite morskega leva, slona, medveda in druge živali. V poletnem času potekajo tudi počitnice in taborjenja za otroke. Za tiste, ki živite blizu in velikokrat obiščete živalski vrt, se vsekakor splača nakup letne vstopnice, ki je zelo ugoden.
Povežite prijeten sprehod s poučno dogodivščino in obiščite ZOO Ljubljana ter presenetite svoje otroke, ki bodo nad obiskom navdušeni.
Avtor: Jan Janžekovič
Komentirajte!
Naštejte vsaj 2 živali, ki jih imajo v ZOO Ljubljana in spadata med ogrožene vrste (odgovor najdete skrit v članku)?