Zaščita pred soncem

Zaščita pred soncem – 5 osnovnih načel in dejstva ter miti o soncu

Prihaja čas dopustov, ko se odpravimo na morje, v terme ali v hribe in brezskrbno uživamo na soncu. Sončna svetloba ima pozitiven učinek na naše počutje, a po drugi strani ne smemo pozabiti na nevarnost, ki preži na nas v primeru prevelike izpostavljenosti sončnim žarkom, saj lahko pride do opeklin in drugih poškodb. V nadaljevanju ne spreglejte 5 osnovnih načel za zaščito pred soncem, zakaj se je nevarno predolgo izpostavljati soncu, koliko kreme nanesti in nekaj drugih dejstev ter mitov o soncu. Prav tako pa si poglejte zanimiv video, ki vam bo razkril, kakšen vpliv imajo UV-žarki sonca na našo kožo in kako jo zaščita pred soncem zaščiti.

Ali je res tako nevarno izpostavljati kožo UV-žarkom brez zaščite?

Sonce je najpomembnejši vir človeštva. Sončna svetloba prodre v telo skozi čutilne celice v očeh in koži. Tam stimulira imunski sistem in nam pomaga odpraviti okužbe. Poleg tega vpliva na dobro razpoloženje in okrepi dihanje, krvni pretok in prekrvavitev ter metabolizem. Brez sonca naše telo ne more tvoriti vitamina D. Poleg tega ima sončna svetloba izjemno pozitiven učinek na psihično počutje. Toda kot vemo, ima skoraj vsaka dobra stvar tudi slabo plat. Kratkovalovni UVB-žarki ne sprožijo le tvorbe melanina, ki je odgovoren za porjavelost, ampak povzročajo tudi sončne opekline in poškodbe DNK. UVA-žarki imajo le majhno vlogo pri sončnih opeklinah, vendar lahko povzročijo alergije na sonce in dolgoročne poškodbe vezivnega tkiva, kar vpliva na prezgodnje staranje kože.

5 osnovnih načel za zaščito pred soncem

Pri nanosu izdelka za zaščito pred soncem je treba upoštevati pet osnovnih načel:

1. Uporabite zadostno količino izdelka za zaščito pred soncem (oz. UV-žarki). Za odrasle priporočamo količino dveh jedilnih žlic (približno 36 ml). Če nanesete manj izdelka, se zaščita pred soncem drastično zmanjša.
2. Ne pozabite ponovno nanesti zaščite pred soncem najmanj vsaki dve uri, da se bo razvil poln zaščitni učinek izdelka.
3. Predvsem pa zaščitite predele, na katere sonce še posebej vpliva. To velja zlasti za tako imenovane sončne terase, kot so nos, ramena, ušesa, prsni koš in glava, ki so posebej dovzetni za UV-žarke in jih je zato treba skrbno zaščititi z najvišjim možnim ZF.
4. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi okrog poldneva in se raje zadržujte v senci. V tem delu dneva so UV-žarki tako močni, da se koži lastna zaščita občutno zmanjša.
5. Ne uporabljajte nižjega ZF, da bi dosegli močnejšo porjavelost. Porjaveli boste tudi ob uporabi kreme za zaščito pred soncem z visokim ZF, saj kožo doseže dovolj sončne svetlobe.

Koliko kreme nanesti, da se doseže najboljša zaščita?

Zelo pomembno je, da ne podcenjujete moči sonca. UV-žarki tvorijo veliko energije. Nezadostna zaščita zato lahko vodi do staranja kože in alergij na sonce.

Toda sončna svetloba ima tudi jasen pozitiven učinek na naše razpoloženje in imunski sistem – še posebej po kratkih in mrzlih zimskih dneh. Ko želite uživati na soncu, se prepričajte, da ste dovolj zaščiteni. Izberite ustrezen zaščitni faktor, nanesite zadostno količino izdelka (približno 36 ml za odrasle) in zaščito obnavljajte vsaki dve uri.

Kakšen vpiv imajo UV-žarki sonca na našo kožo?

Uživamo v dotiku sonca na svoji koži. Toda njegovi UV-žarki pustijo tudi sledove. V spodnjem videu preverite, kakšen vpliv imajo UV-žarki sonca na našo kožo in kako jo zaščita pred soncem zaščiti. UV-žarki na naši koži s kamero postanejo vidni in na ta način lahko vidimo, da zaščita pred soncem resnično naredi razliko. Zato se zaščitite. In zaščitite svoje najdražje, predvsem otroke!

Neenakomerna pigmentacija v obliki madežev je znak UV-poškodbe in se pojavi predvsem na predelih, ki so redno izpostavljeni UV-žarkom – na primer na obrazu in rokah.

Dejstva in miti o soncu

Za konec si preberite še nekaj zanimivih dejstev oz. mitov o soncu, zaščiti in vaši koži:

 • Zakaj koža porjavi? Koža na soncu porjavi zato, ker UV-svetloba povzroči tvorbo snovi, imenovane melanin. Naloga melanina je zaščititi kožo pred škodljivimi učinki UV-sevanja, kar naredi tako, da zagotovi ščit za kožne celice.
 • Zakaj nekateri ljudje hitreje porjavijo kot drugi? Celice, ki tvorijo pigment, zaradi katerega koža porjavi, so genetsko določene. Več ko jih je in bolj ko so aktivne, hitrejša in bolj intenzivna je porjavelost.
 • Na oblačen dan me ne more opeči, kajne? Ne zanašajte se na to! Oblaki lahko filtrirajo UV-žarke, vendar je to odvisno od vrste in debeline oblaka. Nebo, ki je videti sivo in oblačno, lahko zmanjša UV-sevanje samo za 20 %. Dodajte odsevne površine, kot so pesek, voda ali sneg, in hitro ste lahko močno izpostavljeni UV-žarkom, tudi če je dan oblačen!
 • Ali lahko pride do sončnih opeklin tudi med plavanjem? Žal se to lahko zgodi. 60 % UVB- in 85 % UVA-sevanja doseže plavalca v vodi v globini 50 cm. Vodoodporni izdelki za zaščito pred soncem zmanjšajo tveganje za sončne opekline v vodi.
 • Ali lahko porjavim tudi v senci? Da, ker UV-sevanje prodre v mnoge materiale in se odbija. Tako je lahko prisotno tudi v senci.
 • Ali steklo in avtomobilska okna ščitijo pred UV-žarki? Samo deloma. Prepuščajo približno 35 % UVB-žarkov in večino UVA-sevanja.
 • Ali bo zaradi višjega zaščitnega faktorja koža manj porjavela? Višji zaščitni faktor bo zmanjšal vpliv UV-žarkov bolj kot nižji faktor, zato bo tudi zaščita boljša. Posledično bo koža potrebovala več časa, da razvije svojo naravno porjavelost, vendar bo porjavelost manj nevarna in dlje obstojna.
 • Kako izbrati pravi zaščitni faktor (ZF)? Izbira potrebnega zaščitnega faktorja je odvisna od intrinzične dolžine časa, ko je koža lahko izpostavljena soncu, ne da bi jo opeklo. Odvisno od tipa kože, lokacije in letnega časa je ta čas v povprečju med 5 in 30 minut. Zaščitni faktor pove, kolikšna je raven zaščite pred sončnimi opeklinami. Z večanjem ZF se zmanjša količina UV-sevanja, ki doseže kožo in povzroča opekline. ZF je treba izbrati na podlagi tipa kože, letnega časa in lokacije.
 • Pri kateri starosti lahko dojenčke namažemo z izdelkom za zaščito pred soncem? Dermatologi priporočajo, da dojenčkov in majhnih otrok do 3. leta starosti ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, saj zaščitni sistem njihove kože še ni povsem razvit. Obstajajo pa že kreme, ki so primerne tudi za dojenčke.
 • Ali drži, da vidna svetloba ni nevarna za kožo? Svetloba, ki jo dejansko vidimo, ni nevarna, razen če sije preveč močno v oči! Toda vidno svetlobo sonca vedno spremljajo UV-žarki, ki so lahko škodljivi. Medtem ko se vam ni treba bati svetlobe, ki jo oddaja običajna žarnica, sončna svetloba vsebuje tako neškodljive kot škodljive žarke.
 • Zakaj je sončna svetloba dobra za naše počutje? Večina ljudi je srečnejših, ko sije sonce, za kar obstaja dober razlog. Sončna svetloba je nujna za tvorbo vitamina D, ki vpliva na mnoge vidike našega fizičnega zdravja. Kadar naše fizično zdravje ni takšno, kot bi moralo biti, se lahko hitro poslabša tudi naše razpoloženje.

Za nepozabne trenutke na soncu je najpomembnejša zanesljiva zaščita pred UV-žarki in sončnimi opeklinami. Odkrijte, kateri izdelek za zaščito pred soncem je najprimernejši za vas in vaše najdražje ter poiščite svojo zaščito pred soncem!

Vir: Beiersdorf

Nagradno vprašanje!

Ali steklo in avtomobilska okna ščitijo pred UV-žarki (ali nas lahko opeče pri vožnji v avtomobilu)?
Med vsemi, ki boste pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, bomo izžrebali eno osebo, ki bo prejela darilni paket Nivea (torbo za plažo, žogo, brisačo in sončno kremo). Srečni izžrebanec, ki bo izbran z naključnim žrebom, bo objavljen v naslednji številki revije Potnik.si, prav tako pa bo obveščen po elektronski pošti. Žrebanje bo opravljeno 22.7.2015 v prostorih podjetja ePrvak d.o.o.