STON – čudovito srednjeveško mesto ob morju

Če prihajate na polotok Pelješac iz katere koli smeri po kopnem, je prvi, ki ga najdete ob poti, slikoviti Ston, srednjeveško mesto ob morju. Čeprav je majhen, je Ston skrbnik velikih vrednot – tako evropskih kot svetovnih. Prav tam boste videli impresivno obzidje Stona, najdaljši sistem utrdb v Evropi in drugi na svetu, ki je danes dolg 5,5 km in sega v višino med petimi in desetimi metri. Ima tri vhode, ki jih sestavljajo obzidje v Stonu in Mali Ston (izdelano po natančnem urbanističnem načrtu), Veliki zid in 41 stolpov ter 6 trdnjav. Impresivno, kajne?

Sol, ostrige in vino

Njegovo nekdanjo vrednost kot mesto soli potrjuje še danes najstarejša aktivna solna tovarna na svetu, ki je ostala zvesta tradiciji in naravnemu načinu pridobivanja soli, nespremenjenem še od antičnih časov. Bogastvo čistoče in naravnosti potrjuje Malostonski zaliv z mesti Mali Ston, Hodilje, Luka, Duba in Zamaslina.

Poleg po soli in obzidju je Ston znan tudi po ostrigah, školjkah, za katerimi vzdihujejo pravi gurmani. Prav oni bodo potrdili, da so ostrige iz malostonskega zaliva, kjer so jih vzrejali že stari Rimljani, med najbolj okusnimi na svetu. Čeprav jih kuharji danes pripravljajo na različne ustvarjalne načine, bodo mnogi rekli, da je ostriga najbolj okusna, ko jo sveže vzamemo iz morja, torej surova in poškropljena z nekaj kapljicami limoninega soka. Okusite jih lahko v številnih restavracijah in na kmetijah, ki organizirajo tudi izlete z ladjico in čolni, med katerimi bodo razkrili marsikaj zanimivega o tem morskem zakladu.

Kozarček dobrega pelješkega vina se dobro poda k ostrigam. Poskrbite, da boste z vinom zaokrožili gastronomsko zgodbo – saj ste vendar na polotoku svetovno znanih vin! Na območju Stona si boste ogledali vinograde okoli Ponikv in v slikoviti vasici Putnikovići, ki ima istoimensko kmetijsko zadrugo in vinsko klet. Obiščite vinske kleti, okušajte vrhunske kapljice in lokalne specialitete ter se odlično zabavajte.

Odpravite se na Stonsko polje, poraščeno z oljčnimi nasadi in vinogradi, ki so ga stari Rimljani razdelili s tako imenovano »centuriacijo« (razdelitev zemljiških parcel). Tam so številne cerkve in kapele raztresene kot biseri. Na hribu, ki se dviga nad poljem, boste videli najstarejšo cerkev, svetega Mihajla, z dragocenimi in najstarejšimi freskami na tem območju. Domneva se, da je bila cerkev nekoč dvorna kapela znotraj Rektorjeve palače.

Posebno doživetje bo hoja ali kolesarjenje po stari Napoleonovi cesti, ki poteka po celotnem Pelješcu. Na območju Stona bo cesta razkrila dragoceno sakralno dediščino, jamo Gudnja, prazgodovino, mistične nagrobnike….

Raziskovanje okolice

V bližini Stona je še nekaj drugih destinacij, ki so priljubljene za poletni počitniški turizem. Še posebej priljubljene med družinami pa so: Hodilje, Luka, Zamaslina, Brijesta, Pestata, Kabli, Žuronja, Blaževo, Luka Dubrava. To so kraji s čudovitimi plažami, ki gledajo na tako imenovano Malo morje, posebni pa so zaradi toplega morja z osvežilnimi tokovi. Vzemite si čas za obisk ribiških naselij Broca in Kobaš, v katerih svoj mir najdejo številni jadralci.

Na območju Stona nujno obiščite njegove zalive s čudovitimi peščenimi in prodnatimi plažami – Prapratno, Brijesta, Žuljana, Marčuleti. Najlepša pa je prodnata plaža Vučine v zalivu Žuljana, obdana z borovci, ki jo imajo zaradi številnih jam v morju radi tudi potapljači.

Veselo in zabavno stran Stona vam bodo približala številna kulturna in umetniška društva, pa tudi številni dogodki, ki potekajo skozi vse leto, kot so Dan ostrig, Folklorni festival, Mednarodni festival pihalnih orkestrov, Praznik svetega Ivana, vinske noči, stonski karneval, Feste sv. Liberana in sv. Ane, »Bašadure«, FFF Kinookus, Dnevi odprtih vinskih kleti, StonWallMarathon.

Dnevi malostonskih ostrig

21.3. (SOBOTA), RIVA, MALI STON, 11:00 – 16:00 h

22.3. (NEDELJA), PLACA STON, 11:00 – 16:00 h

Dnevi ostrig, te znamenite dobrote pa tudi slovitega afrodizijaka, letos tradicionalno potekajo na predvečer praznika sv. Jožefa v Stonu in Malem Stonu. Pravi festival hrane in pijače prirejajo v soboto, 21. marca, v Malem Stonu, ko se že zjutraj začne degustacija te izvrstne specialitete.

Vsi, ki se boste takrat znašli na obali Malega Stona, boste lahko uživali tudi v različnih vrstah vin peljeških vinarjev, ki bodo naprodaj po promocijskih cenah.

Poleg ostrig in vin bodo obiskovalci lahko uživali v avtohtonih sladicah, ki jih v humanitarne namene prodajajo tudi letos. Da pa ne bi vse ostalo le pri gastronomskih in enoloških užitkih, v katerih ne bodo uživali le prebivalci Stona in Malega Stona, temveč tudi turisti, ki obiščejo naš polotok v predsezoni, bodo nastopili tudi folklorni ansambli, kot sta KUD Ponikovske poskočice in Glasba Ston.

22.marca se bo festival preselil na glavni trg v Stonu na degustacijo ostrig, ki so pravzaprav najbolj popolne in okusne v marcu. Na voljo bodo različne ribje specialitete, h katerim se bo odlično podala kapljica pelješkega vina, ki ga ne smete zamuditi – saj ste vendar na svetovno znanem vinskem polotoku!