Potovanje nosečnice z letalom

Če mislite potovati z letalom, ko ste noseči, se o tem najprej pogovorite s svojim zdravnikom. Če ne pričakuje nobenih posebnih zapletov in ovir, vam bo najbrž letenje dovolil (razen v zelo zgodnji fazi, kjer je večja verjetnost za splav, ali v pozni fazi, ko lahko že pride do poroda). Če imate rizično nosečnost, vam vsakršno potovanje odsvetujemo.

Kaj vse morate urediti pred poletom?

Veliko letalskih prevoznikov ima svoja pravila glede na pozno fazo nosečnosti, zato le-ta preverite pri vsaki družbi, da se izognete neprijetnim presenečenjem. Če se odločite za počitnice z letalom v času nosečnosti, je priporočljivo, da prevoznike o svojem stanju obvestite že ob nakupu oz. rezervaciji letalske vozovnice.

Večina letalskih družb zdravniško potrdilo zahteva po 27 tednu nosečnosti, odstopanja pa se pojavljajo različno glede na letalskega prevoznika.  Zdravniško potrdilo boste morali pokazati že ob prijavi na let.  Vsekakor preverite kakšne so omejitve pri vsakem prevozniku posebej, saj nekateri prevozniki, ne glede na trajanje nosečnosti , prevoznikov prepoveduje letenje nosečnicam, ki so imele pri prejšnjih nosečnostih težave s krvnimi strdki v venah na nogah ali prezgodnji porod. ​Po 27. tedna dalje nekateri letalski prevozniki celo prepovedujejo letenje nosečnicam.  Pri tem pa prihajajo do velikih odstopanj, zato prej vedno preverite pri letalski družbi, saj vas nekateri sprejmejo na let z ustreznim potrdilo vse do 38 tedna nosečnosti.
Prav tako je neprimerno potovati v dežele, za katere rabite predhodno cepljenje in imunizacijo. Izogibanje nevarnim snovem (med katerimi sta tudi nikotin in alkohol) je najvarnejša pot do zdravega otroka.

Udobno in brezskrbno na letalu

•Poskušajte predhodno rezervirati udobnejši sedež:
• Sedež blizu toalete vam bo olajšal težave s pogostejšim praznjenjem mehurja.
• Sedež ob prehodu vam bo omogočil lažja vstajanja in kratke sprehode.
• Sedeži za pregradami imajo največ prostora za noge.
• Najbolj udobni pa so seveda sedeži v prvem razredu.
Med letom pitje čim več tekočine, saj huda dehidracija lahko pripelje do krčenja maternice oz. popadkov.  Izogibajte se gaziranim pijačam prav tako pa tudi kavi ali čaju. Najbolje bo, če izberete vodo ali sok.  Prav tako pa velja posebna pazljivost pri uživanju letalske hrane. Premislite, kaj je za vsa in vašega otroka najbolje. Z načrtovanjem vnaprej, si lahko razne prigrizke prinesete s seboj na letalo, da boste med poletom uživali hrano, ki ste jo navajeni.

Da preženete dolgčas med dolgimi poleti, poslušajte umirjeno glasbo ali preberite kakšno lepo knjigo. To bo neskončno godilo vašemu nerojenemu otroku.

Poskrbite za lastno počutje

Vzemite s sabo doma pripravljeno hrano. Taka hrana je najboljša za veše pogostejše prehranjevanje v tem obdobju. Izogibajte se pakirani ‘junk’ hrani in predpripravljeni hrani. Skušajte si pripraviti sveže sadje ali hranilne sadne sokove v embalaži, ki je primerna za prenašanje.

Prosite kabinsko osebje za dodatno blazino. Položite jo za hrbet kot dodatno oporo in udobje med letom.

Oblecite se ‘v plasteh’. Oblecite lahka oblačila, na katere boste lahko naknadno oblekli ali slekli dodatno plast, kajti temperatura v letalu se med poletom lahko spreminja. Oblačila naj bodo takšna, da absorbirajo pot, najbolje, če so iz bombaža ali volne.

Čim več se gibajte in tako zmanjšujete možnosti nastanka venske tromboze (strjevanje krvi v žilah).

Okorne in zatečene noge, gležnji in stopala niso problem samo običajnih potnikov na dolgih potovanjih, pač pa predvsem problem nosečnic. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se spopasti s temi problemi:

• Nosite nosečniške hlače za razbremenitev teže. Oblecite nosečniške hlačne nogavice, še preden vstanete s postelje in jih obdržite ves dan. Ležite na hrbtu, ko si jih oblačite. Tako boste poskrbeli za pravilen začetek dneva.
• Poskrbite za zadostno količino pijače. Izogibajte se kavi, čaju, gaziranim pijačam. Namesto tega pijte vodo ali sokove.
• Obujte udobne čevlje, ki se jih lahko zlahka znebite z nog.
• Vsake pol ure vstanite in se sprehodite po prehodu. Najlažje bo, če imate sedež ob prehodu.
• Noge imejte dvignjene, kolikor je mogoče.
​ ​• Svetujemo vam, da med poletom naredite katero od preprostih vaj za boljšo prekrvavitev.
• Vsakih nekaj minut dvignite nogo s tal in v gležnjih vrtite stopalo v obe smeri. Nato nekajkrat potegnite nožne prste naprej in nazaj. Ta vaja bo preprečila nabiranje krvi in tekočine v vaših nogah.

Komentirajte!