Hrvaška uvaja evro

Sosednja Hrvaška se z novim letom pripravlja na veliko spremembo. 1. januarja 2023 se bo namreč pridružila evrskemu območju in kot uradno valuto uvedla evro. Kljub temu da bo z uvedbo evra odpravljenih nekaj skrbi pred počitnikovanjem na Hrvaškem, pa se moramo pripraviti, da menjava valute s seboj prinaša tudi višanje cen.

Prehod od kun na evre

Hrvaška bo s prvim dnem leta 2023 postala 20. država, ki se bo pridružila evrskemu območju. Od 1.1.2023 do 14.1.2023 bodo kupci storitve in izdelke na Hrvaškem lahko plačevali v kunah ali evrih, v tem prehodnem obdobju pa se mora vračilo vedno izvršiti v evrih. Od 15. januarja naprej bo evro postal edina uradna plačilna valuta Hrvaške, kar pomeni, da plačevanje v kunah ne bo več mogoče.

Višanje cen

Od septembra je sicer že v veljavi uradno dvojno označevanje. Kot posledico prehoda od hrvaških kun na evre je pričakovati zaokroževanje cen navzgor in splošno zvišanje cen, tudi na področju gostinskih storitev in turizma.

Pravočasno zamenjajte ostale kune

Če imate doma še nekaj kun iz preteklih počitnic na Hrvaškem, vam svetujemo, da jih čimprej zamenjate. Fiksni menjalni tečaj je 1 euro = 7,53450 kune. Do konca leta lahko preostale hrvaške kune zamenjate v bankah in hranilnicah ter menjalnicah, ki imajo za to dovoljenje Banke Slovenije. Od 1. januarja do 28. februarja 2023 bo v Banki Slovenije še možno zamenjati bankovce kun brez provizij, ne bo pa možna menjava kovancev. Torej le pohitite, saj od 1. marca dalje brezplačna menjava bankovcev hrvaških kun v Banki Sloveniji ne bo več mogoča.