Aktivna Nemčija

​Če imate radi pohodništvo, odkrivanje skritih, romantičnih kotičkov in vam je pomemben zdrav duh v zdravem telesu, se lahko v počitniški deželi Nemčiji podate na zabavno pohajkovanje in raziskovanje najrazličnejših naravnih krajin.
200.000 kilometrov razvejanih in primerno označenih pohodniških poti bo poskrbelo, da boste tudi brez navigacijskih naprav vedno vedeli, kje se nahajate. Po več kot 200 urejenih kolesarskih poteh lahko ljubitelji kolesarjenja spoznate turistične znamenitosti nemških metropol in vijugaste romantične poti v čudovitih krajinah. Aktivni kolesarji se lahko s kolesom povzpnejo v alpske višave, ljubiteljski preko vinskih goric, družine pa po razgibani pokrajini vzdolž čudovitih rek. Tisti, ki si želijo malce več adrenalina, lahko s surf desko napadejo valove Severnega in Baltskega morja ali pa si s padalom z višav ogledajo edinstveno nemško naravo z bujnimi gozdovi in številnimi jezerskimi biseri. Če sta vam pri srcu tako varovanje okolja kot sprostitev, pa počitniška dežela Nemčija nudi številne narodne parke in naravne rezervate.
Kolesarjenje in skejtanje v Brandenburgu
BrandeburgOtroci in mladostniki naokoli po poteh Fläming Skate © Landkreis Teltow-Fläming
Kolesarjenje skozi gozdove, mimo travnikov in širokih polj, počitniško pohajkovanje z otroki v idiličnih vaseh in mestih, družinsko kopanje v jezeru – vse to je Brandenburg. Okolica Berlina se ponaša s 3000 jezeri, 7000 km kolesarskih poti, 200-kilometrsko progo za skejterje in500 dvorci. „Pripravljeni – pozor – zdaj.“ Skejtanje ali kolesarjenje stran od cest vam omogoča, da se naužijete svežega podeželskega zraka. Steza Flaeming-Skate vam ponuja osem različnih prog od dolžine 11 do več kot 100 km, po celodnevnem gibanju na svežem zraku pa se lahko z okusnimi regionalnimi dobrotami in osvežujočimi napitki razvajate v restavraciji “Der Roggenkönig”. Tako je torej regija nadvse primerna za kolesarske ture, skejtanje skozi idilično pokrajino ali vožnjo s kanujem na jezeru.
Pohodništvo Brandeburg
Pohodništvo v Brandenburgu – pohodniški čevlji in nahrbtnik © TMB, FOTO: Paul Hahn

Aktivne počitnice ali sprostitev? Alpski užitki v Garmisch-Partenkirchnu

Kino v naravi na gori Wank
Kino v naravi na gori Wank © Markt Garmisch-Partenkirchen, FOTO: Martin Gulbe

Z nahrbtnikom na ramah doživite izjemno bavarsko raznolikost: „Odkrijte posebne naravne lepote,“ kakor pravijo v sanjski regiji Garmisch-Partenkirchen na Zgornjem Bavarskem, ki leži ob vznožju 2963 m visoke gore Zugspitze. Od aktivnih doživetij do sprostitve – neokrnjena narava, živa tradicija, srčnost in široka ponudba športnih aktivnosti vas vabijo na obisk. Pod geslom: „Teden zame – ženska moč s pomočjo sladkorja “ ženskam ponujajo počitniške pakete po njihovih željah. Da lahko sproščeno uživate že ob prihodu, vam Nemške železnice (Deutsche Bahn) ponujajo privlačne in hitre povezave do Garmisch-Partenkirchna.

Garmisch-Partenkirchen
Pot Philosophenweg © Markt Garmisch-Partenkirchen, FOTO: Marc Hohenleitner

Otok Mainau: Celoletno doživetje na vrtu in v naravi

Picture
Otok Mainau – 365 dni doživetij © Mainau GmbH, FOTO: Allgaier

Pomlad, poletje, jesen in zima: poleg razkošja cvetlic v parku in vrtovih vsak letni čas ponuja še celo vrsto drugih užitkov. Hiša metuljev, otroška dežela in grofovski ter kulturni prazniki razveselijo veliko obiskovalcev. Otok Mainau ponuja neskončno doživetij v naravi in vrhunsko zabavo za otroke, ima pa tudi največjo hišo metuljev v Nemčiji. Igrišča Vodni svet (Wasserwelt), Cvetlični obalni svet (Blumis Uferwelt) in Vas škratov (Zwergendorf) spadajo k najlepšim na Bodenskem jezeru in vabijo k divjanju in odkrivanju. Pokrajina okoli mednarodnega Bodenskega jezera je raj za kolesarje, ki spomladi, poleti in jeseni privablja veliko ljubiteljev poganjanja kolesarskih pedalov. Na poti se vam ponujajo prečudoviti pogledi na široko območje vodne površine jezera in Alpe, ki se dvigajo južno od jezera. Poleg najbolj priljubljene kolesarske poti v Evropi, poti ob Bodenskem jezeru, jih veliko vodi tudi v notranjost kopnega.

Picture
Grofje na grajski zabavi © Mainau GmbH
Kuchlbaurov svet piva – bavarski kraj, kjer se prelivata pivo in umetnost!
Kuchlbaurov stolp
Kuchlbaurov stolp – arhitekturni projekt Hundertwasserja © Gruener Janura AG, Glarus, Schweiz © Foto: Brauerei zum Kuchlbauer GmbH & Co K

​V Kuchlbaurovem svetu piva v osrčju Bavarske se svet piva predstavlja na prav poseben način: združuje namreč pivo in umetnost. Med vodenim ogledom boste odkrili skrivnosti pivovarniških točk, pa tudi izvedeli, kako in zakaj je pivovarna z bogato tradicijo dobila stolp Friedensreicha Hundertwasserja. Leta 2010 je varilnica piva končno odprla več kot 10 let načrtovani Kuchlbaurov stolp, ki je arhitekturni projekt znanega avstrijskega umetnika Friedensreicha Hundertwasserja. Z arhitektom Petrom Pelikanom sta načrtovala in naredila stolp, posvečen bavarskemu pivu in tamkajšnjim pivovarnam. Med obiskom Kuchlbaurovega sveta boste spoznali nekaj stoletij dolgo zgodovino in tradicijo pridelovalcev pšeničnega piva, pa tudi odkrili, kaj se skriva tam, kjer se prelivata pivo in umetnost. Obiskali boste pivovarno, umetniško klet in klet v Kuchlbaurovem stolpu. Posebej vas bo navdušilo, kako glavni pivovar Lehonhard Salleck interpretira Da Vincijevo sliko „Zadnja večerja“. Potem lahko še po svoje obiščete 35-metrski simbol in na razgledni terasi uživate v čudovitem pogledu na Abensberg. Obisk sveta piva zaključite na vrtu, kjer se boste razvajali s pivom in prestami.

Notranjost Kuchbaurovega stolpa
Notranjost krogle na stolpu © FOTO: Brauerei zum Kuchlbauer GmbH & Co KG
Leipzig in okolica: kjer se srečata velemestni vrvež in aktivni oddih
Leipzig - kolesarjenje
Kolesarski izlet ob jezeru Cospuden, južno od Leipziga © TMGS

​Iz mestnega središča v naravo z lastnim čolnom? Kar zveni kot sanje, je v Leipzigu že zdavnaj resnično. Vodne poti vodijo iz mesta do dih jemajočega okoliškega območja jezer. Idilične kolesarske in sprehajalne poti, bliskovite dogodivščine na raftingu ali vodni športi vseh vrst: Leipzig in njegova okolica imata veliko obrazov. Odkrijte naravne lepote ob reki Mulde na kolesu conference bike (za 7 ljudi) ali pa kar iz napihljivega čolna. Pri tej turi sta v ospredju zabava in aktiven počitek. Seveda pa na teh počitnicah ne smete izpustiti obiska skoraj tisoč let starega gradu Mildenstein. Na osmih različnih točkah s skupno dolžino 200 km lahko območje devetih leipziških jezer odkrivate kar s čolna. Kolesarite na poti Elsterradweg in veslajte skozi gozd Auwald Leipzig do jezera Cospudener See. Obiščite enega izmed živalskih vrtov z bogatim številom živalskih vrst! Največji projekt v uspešnem razvoju živalskega vrta je svet tropskih doživetij, dežela Gondwanaland. Obiskovalci se sprehodijo po naravnem deževnem gozdu, v katerem raste več kot 24.000 vrst tropskih rastlin in kjer živi okrog 300 eksotičnih živali.

Pristanišče na jezeru Cospuden
Pristanišče na jezeru Cospuden, južno od Leipziga © TMGS ​

Bodite aktivni v romantični dolini reke Ren

Rüdesheim - pogled na stari del mesta
Pogled na stari del mesta Rüdesheim in žičnice proti spomeniku Niederwald in vinogradi jeseni © Rüdesheim Tourist AG, FOTO: Marlis Steinmetz

Komaj kak kraj v Nemčiji je za aktivne počitnice zasnovan tako idealno kot Rüdesheim ob Renu. Vrhunska kakovostna kulinarična ponudba in mnogi drugi kulturni vrhunci pa še polepšajo preživljanje počitnic. Rüdesheim je odlična izhodiščna točka za kolesarske ture skozi Rheingau, na poti proti Wiesbadnu pa boste na 25-kilometrski turi prekolesarili tudi „vinorodne“ občine, kot sta Eltville in Östrich. Ta odsek je zaradi 1- do 2-odstotnega naklona primeren za družine, za pot nazaj pa lahko izberete udobno vožnjo z vlakom. Kolesarjenje skozi svetovno kulturno dediščino Oberes Mittelrheintal (Gornja srednjerenska dolina) poteka na levi strani Rena od Bingna do Koblenza na več kot 65 kilometrov dolgi poti mimo gradov in vinogradniških teras. Iz Rüdesheima se lahko na drugo stran peljete s trajektom, potem pa odkolesarite naprej. Rüdesheim in Assmannshausen sta optimalni izhodiščni točki za pohodništvo. Renska pot na 320 km med Bonnom in Wiesbadnom in skozi Unescovo kulturno dediščino Oberes Mittelrheintal obljublja „pohodništvo na visokem nivoju“. Slednja bo prav zaradi svoje raznolikosti in dobre označenosti navdušila prav športno aktivne pohodnike.

Ren
Vožnja z ladjico po Renu, ženska na palubi, pogled na vinograde v dolini Rena © Rüdesheim Tourist AG, FOTO: Karl Hoffmann

Turingija – skrivni namigi, ki popotnika spremenijo v raziskovalca

Turingija
Betteleiche: simbol narodnega parka Hainich © Thüringer Tourismus GmbH, FOTO: Jens Hauspurg​
​Za prave raziskovalce Turingije v osrčju Nemčije ponuja pravo bogastvo očarljivih krajev v neokrnjeni pokrajini in skrivne namige za ljubitelje pravljičnih mest. Visoko nad sredogorjem, ko počivate ob gradu Metilstein, ste čisto sami in ravno to je tisto najlepše pri pohodništvu v Turingiji – da kultura ni nikoli daleč. V Unescovi kulturni dediščini Hainich se da razbrati, kako naj bi bil ta srednjeevropski pragozd videti na začetku našega štetja. Na 16.000 hektarjih rastejo drevesa različnih starosti in velikosti. In še posebnost: gozdu lahko „splezate na streho“. Pot v drevesne krošnje vam na 530 metrih nudi globok vpogled v „ekosistem drevesnih krošenj“, hkrati pa uživate v spektakularnih razgledih. Ljubitelj pohodništva naj bi na začetku iz reke Werre vzel kamen, ga v svoji torbi nesel do konca reke Saale in ga nato spet vrgel v vodo. Pot Rennsteig se vije 169,3 km na grebenu sredogorja Turinškega gozda in vabi, da odkrijete stranske doline z redkimi živalmi in rastlinami, uživate v pravljičnih razgledih ali se spočijete med poskušanjem lokalnih specialitet. Tako pozimi kot poleti ima mnogotero ponudbo: ljubitelji narave vsekakor pridejo na svoj račun – kot pohodniki, gorski kolesarji ali tekači na dolge proge.
Turingija
Pohodništvo v Thüringnu: Hörselberge pri Eisenachu © Thüringer Tourismus GmbH, FOTO: Marco Fischer

Nagradna igra je zaključena! Srečna nagrajenka je: MANCA ŠTRUS

Nagrada:
​​Dve nočitvi za dve osebi z vključenim zajtrkom v modernem štirizvezdičnem hotelu Adina Apartment Hotel, ki s svojim modernim udobjem in postrežbo ponuja vse, kar potrebujete za sproščujoče in umirjeno bivanje v glasbenem mestu. Zaradi odlične lokacije sredi zgodovinsko obarvanega starega dela mesta je hotel idealna izhodiščna točka za turo po saški metropoli. Hotel razpolaga s 166 klimatiziranimi, odlično opremljenimi apartmaji. Med njimi je 131 garsonjer in 35 apartmajev z ločenima dnevno sobo in spalnico. Osebje štirizvezdičnega hotela s 24-urno recepcijo, bar Alto, sobna strežba, prostori za wellness in fitness z bazenom, savno in najmodernejšimi napravami bodo poskrbeli za nepozaben oddih v Leipzigu. Poleg tega dobitnik nagrade prejme tudi kolesarsko turo okrog devetih leipziških jezer z vodičem, tridnevni kartici ugodnosti in knjižico z uporabnimi nasveti.
Pogled na Skyline © LTM, Foto: PUNCTUM
Adina Apartment Hotel Leipzig © Adina Apartment Hotel Leipzig
Komentirajte!
Kako vam je všeč ta del Nemčije? Ste ga že obiskali?