Popoln aktivno-sprostitveni oddih v Termah Dobrna

V tednu pred velikonočnimi prazniki sva izkoristila odlično ponudbo in se odpravila na prepotreben oddih ter odklop v Terme Dobrna. Ker je bila odločitev tako na hitro in v Dobrni še nisva bila, sva se pustila presenetiti in si nisva vnaprej pogledala, kaj vse lahko tam počneva in doživiva. Po prihodu sva se namestila v zelo lepo opremljeno suito v zavetju gozdička in hitro začela raziskovati okolico.

Raj za ljubitelje aktivnega oddiha – pohodne in kolesarske poti, trim steza, igrišča …

Na recepciji sva prejela zemljevid okolice in ponudbo aktivnosti ter videla, da je na voljo veliko pohodnih ter kolesarskih poti. Ob poti pa si lahko pogledaš tudi številne znamenitosti. Ker sva bolj ljubitelja hoje, sva se med 3-dnevnim oddihom odpravila na nekaj pohodov.

Anina pot in gozdna učna pot

Prvi dan sva se odpravila na pohod po Anini poti, ki naju je vodila od hotela, mimo centra Dobrne in cerkve Marijinega vnebovzetja. Pot sva nadaljevala v smeri Hudičevega grabna, mimo ruševin Vile Ružička, graščine Gutenek (Dobrnica) in nato zavila v gozd na gozdno učno pot, kjer sva si pogledala še Kneippov vrelec oz. korito ter se osvežila s svežo mrzlo vodo. Sledil je še ogled jame Ledenica in slapa Drenovec.

Pot je krožna, zato bi jo lahko nadaljevala naprej po gozdu do kmetije Marovšek in nato do cerkve sv. Miklavža, a sva šla nazaj po isti poti in iz daljave opazovala cerkvico sv. Miklavža. Pot je lahka, lepo označena in tudi dobro urejena. Zato je primerna za vse pohodnike in jo zelo priporočava.

Loška pot – mlini, ribniki in gradovi

Naslednji dan sva se po kosilu podala na malo daljši pohod, in sicer po Loški poti. Pot sva začela pri hotelu in jo nadaljevala čez lepo urejen zdraviliški. Najprej je bila ob poti na vrhu hribčka Hiša kulturne dediščine, pri kateri se nisva ustavila in sva pot nadaljevala do izletniške kmetije “Pri Minki”, kjer ponujajo številne domače dobrote. Sledil je vzpon po naselju Klanec do vrha, na katerem se nahaja Koška ura in od koder se odpira čudovit razgled na okolico (pobočja Paškega Kozjaka). Pot sva nadaljevala skozi gozd in dospela na drugo stran v Loko pri Dobrni, kjer so se na travniku pasle koze na kmetiji Čerjak. Po poti navzdol sva hitro prispela do doline mlinov in na koncu doline tudi do Vovkovega mlina, ki je še edini lepo ohranjen mlin.

Malo naprej od mlina pa se vam že odpre pogled na razvaline Kačjega gradu. Pot lahko nadaljujete nato desno po cesti navzdol, mimo domačije Lamperček in Blažiš (tam si lahko pogledate tudi ogromno zbirko starin) ter na koncu vidite še ribnike in Novi grad. Lahko pa greste levo mimo razvalin Kačjega gradu po gozdni poti in pridete na trim stezo, ki poteka nad hotelom. Loška pot je krožna pot, ki ponuja čudovite razglede in veliko zanimivosti, je pa malo bolj zahtevna ter tudi daljša. Po povratku v hotel se nama je prileglo malo sprostitve v bazenu.

Trim steza – za dober trening ali kratek sprehod

Hoteli so obdani s hribčkom in gozdičkom, v katerem so uredili trim stezo z 20 točkami oz. postajami, na katerih lahko opravljate različne vaje. Steza je odlično urejena in primerna tako za športnike kot tudi za vse tiste, ki gredo samo na krajši sprehod (cca 20 minut). V zdraviliškem parku pa je na voljo tudi igrišče za tenis, odbojko, balinišče, miza za namizni tenis …

Sprostitev za dušo in telo – bazeni, savne, masaže …

Po številnih aktivnostih se še kako prileže sprostitev. Lahko se odpočijete v zdraviliškem parku zraven hotela in uživate v naravi. Lahko se odpravite na bazen ali v odlične savne. Prav tako pa imajo lepotni center, kjer nudijo številne masaže. Midva sva preizkusila vse našteto, poleg tega pa uživala še v lastni leseni kadi z ogrevano termalno vodo in parni savni, ki sva jo imela v suiti.

Tudi za želodčke znajo še predobro poskrbeti – bogata in okusna kulinarična ponudba

Po aktivnostih ali sprostitvi je bilo potrebno poskrbeti tudi za želodčke. Kar skušnjava se je bilo odločiti, kaj poizkusiti v bogati ponudbi odličnih jedi. Karkoli sva v teh nekaj dneh preizkusila, vse je bilo zelo okusno in dobro pripravljeno. Za vsakega se najde kaj. Na zajtrk sva šla oba dneva v Boutique hotel Dobrna, ki se nahaja zraven suite. Na večerjo sva šla prvi večer v sosednji hotel Švicarija, drugi večer pa v Steak & Burger Dobrna, ki se nahaja nasproti parka v hotelskem naselju. Ob dobri hrani pa se je prilegel tudi kozarček dobrega vina.

Pitnik termalne vode, bogata zgodovina, zdraviliški park …

Sredi zdraviliškega parka, v paviljonu, se nahaja pitnik dobrnske termalne vode. 1200m globoko se zbira voda, ki je prepotovala 90 let dolgo pot od dežne kapljice do termalne vode. Prav ta voda v svoji neokrnjeni naravni obliki priteče iz štirih termalnih pitnikov vode. Poleg paviljona se nahaja avtomat s kozarci, kozarec lahko kupite in potem degustirate vse 4 različne termalne vode. Pitje dobrnske termalne vode poleg hidracije telesa poskrbi tudi za oskrbo tega s pomembnimi mineralnimi snovmi. Deluje protivnetno in protialergično ter pospešuje odvajanje vode iz telesa.

Termalni vrelec na Dobrni so poznali že stari Kelti in Rimljani. Leta 1403 se je voda prvič uporabila v zdravstvene namene.

Veliko ponuja tudi naravno okolje. Zdraviliški park nudi sproščujoč počitek ali prijeten sprehod po lepo urejenih poteh med cvetočimi gredami in mogočnimi krošnjami različnih dreves. Prav tako je v parku zelo lepo urejeno in veliko otroško igrišče, kjer otrokom ne bo dolgčas.

Za udobno namestitev in počitek je odlično poskrbljeno

V Termah Dobrna je na voljo več različnih namestitev, od sob v hotelih, depandansi in tudi zasebne spa suite oz. apartmaji. Midva sva izkoristila odlično ponudbo in si privoščila namestitev s polpenzionom v spa suiti. Suita oz. apartma ima lasten spa s turško savno, prho termalni dež ter zunanjo leseno kad z naravno termalno vodo, ki priteče neposredno iz termalnega vrelca. Razvajala sva se v objemu zelene narave in uživala v tišini, stran od vsega vrveža.

Ugotovila sva, da Dobrna poleg termalnega turizma ponuja številne dejavnosti, s katerimi lahko zapolnite čas bivanja in poskrbite za aktiven oddih. Prav tako je odlično poskrbljeno za vse, ki si želite sprostitve. Zelo nama je bila všeč tudi njihova animacijska služba, saj imajo organizirane pohode, izlete in aktivnosti ter tudi vadbe, ki jih izvajajo vsak dan (tudi v manjših skupinah, če pride npr. le nekaj oseb). Prav tako nama je dal animator veliko koristnih napotkov glede izletov, pohodnih poti, kaj si pogledati …

Vsekakor nama je bilo v Dobrni zelo všeč in se še vrneva, saj so 3 dnevi čisto premalo, da doživiš in vidiš vse, kar se ponuja.

Avtor prispevka: Jan Janžekovič