Aktualne novice o koriščenju turističnih bonov

NOVO: Vlada RS je tudi uradno podaljšala koriščenje turističnih bonov do 31. decembra 2021.

Vlada Republike Slovenije je po prvem spomladanskem valu epidemije vsem prebivalcem Slovenije s stalnim prebivališčem v državi na dan 13. marca 2020 ponudila možnost koriščenja turističnih bonov. Po takratnih podatkih je bone mogoče unovčiti od 19. julija do 31. decembra 2020. Ker pa smo v Sloveniji z dnem 19.10. ponovno razglasili epidemijo, smo preverili, kaj razglasitev epidemije pomeni za koriščenje teh turističnih bonov.

Podaljšanje unovčljivosti bonov

Po trenutnih podatkih uradne strani finančne uprave je turistične bone mogoče unovčiti od 19. julija do 31. decembra 2020. Od razglasitve epidemije dalje pa tako notranji minister Hojs kot minister za gospodarstvo Počivalšek obljubljata, da bo vlada zagotovo podaljšala veljavnost turističnih bonov. O  podaljšanju veljavnosti turističnih bonov bo vlada predvidoma odločala decembra. Glede na prvotno sprejet odlok ima vlada možnost podaljšati bone še največ za eno leto, torej do konca leta 2021.

Zaprtje regijskih meja in zaprtje hotelov

Zaradi izjemnega povečanja števila okužb je vlada sprejela odločitev o omejevanju gibanja znotraj meja statistične regije. Čeprav so sprva med dovoljene izjeme za prehajanje regijskih meja navedli tudi možnost koriščenja turističnih bonov, so 19.10. to izjemo umaknili.

Tako sedaj velja, da prehod v drugo statistično regijo za namene koriščenja turističnih bonov ni mogoč. Kasneje je veljalo, da lahko turistične bone koristite znotraj svoje statistične regije, s soboto 24.10., pa je vlada napovedala zaprtje hotelov. Če ste imeli dogovorjeno rezervacijo za dopust v naslednjih dnevih in tednih, bo vaša rezervacija preklicana.

Omejitev na občine

S torkom 27.10.2020, bo v veljavo vstopila omejitev na občine. Preverite 13 izjem, ki veljajo za prehajanje med občinami (Vir: Uradni list RS, 26.10)::

1.        prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
2.        opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
3.        odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
4.        varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom,
5.        dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
6.        dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
7.        dostop do storitev za nujne primere,
8.        dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
9.        dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
10.        izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva,
11.        potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji,
12.        dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni,
13.        nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.

Policijska ura in drugi ukrepi

S torkom, 20.10., je v veljavo vstopila omejitev gibanja med 21.00 in 6.00 (izjeme so prihod/odhod na delo, sprehajalci psov v bližini svojega doma in nujne zdravstvene storitve). Omejeno je združevanje, do največ 6 oseb, edina izjema so člani istega gospodinjstva.  V rdečih statističnih regijah je obvezna uporaba zaščitne maske v osebnih vozilih (če se v vozilih nahajajo osebe iz različnih gospodinjstev), in tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih. Po odloku iz dne 26.10. pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče vzdrževati razdaljo najmanj tri metre, ni treba nositi zaščitne maske.

Aktualne novice o koronavirusu in ukrepe, sprejete z namenom zajezitve širjenja le tega, lahko spremljate na spletni strani vlade Republike Slovenije tukaj >>.

Dnevno lahko spremljate okužbe s SARS-CoV-2 (COVID-19) na strani NIJZ tukaj >>