Virtualni sprehod po Kitajskem zidu

Kitajski zid, verjetno najbolj prepoznavna in ena najbolj obiskanih kitajskih znamenitosti, se pogosto znajde na seznamu želja vsakega popotnika. Dokler pa se vsesplošne razmere, ki otežujejo ali celo onemogočajo potovanja, ne bodo izboljšale, si lahko Kitajski zid ogledate kar preko spleta.

Največja struktura, ki jo je zgradil človek

Kitajski zid je ena od sedmih svetovnih čudes in največja struktura, ki jo je kdajkoli zgradil človek. Zid, ki je viden celo iz vesolja, je simbol kitajske veličine. Gre za največji gradbeni dosežek v zgodovini človeštva, katerega gradnja je trajala več kot dva tisoč let. Zid naj bi začeli graditi že v 8. stoletju pred našim časom, da bi obvarovali kitajsko ljudstvo pred vdori plemen iz zahoda.

Kitajska študija iz leta 2012, ki je temeljila na natančnih arheoloških raziskavah,  je pokazala, da je celot­na dolžina velikega Kitajskega zidu neverjetnih 21.196 kilometrov.

Obisk Kitajskega zidu

Kitajski zid letno obišče okoli 10 milijonov obiskovalcev. Čeprav je zid že od leta 1987 na Unescovem seznamu krajev svetovne kulturne dediščine, je večina zidu v slabem stanju. Danes je ohranjenega le 8,2 % zidu.

Običajno je izhodišče za obisk zidu Peking, saj je v predmestjih Pekinga več svetovno znanih delov zidu, med njimi Badaling, Mutianyu, Jinshanling, Juyongguan, Gubeikou in Jiankou. Ti odseki so bili zgrajeni v času dinastije Ming med 14. in 17. stoletjem in so dobro ohranjeni. Konec aprila do začetka maja mnoga drevesa začnejo cveteti, zaradi česar so ravno spomladanski meseci idealen čas za obisk Kitajskega zidu.

Virtualni sprehod

Marsikdo je tudi v predepidemijskih časih lahko le sanjal o obisku dežele vzhajajočega sonca. Če si želite vsaj preko spleta ogledati del Kitajskega zidu, to lahko storite tukaj >>

Del zidu si lahko ogledate popolnoma brezplačno, če pa si želite ogledati celotni virtualni sprehod, boste morali doplačati. Celotna različica tega virtualnega ogleda je sestavljena iz 14 prizorov z veliko ločljivostjo.