Brezskrbno na potovanje z dojenčkom

Ko se na potovanje odpravljate z dojenčkom, ne pozabite vzeti otrokovih dokumentov (potni list ali osebno izkaznico) ter ustreznega zdravstvenega zavarovanja. Ne pozabite vzeti s seboj čim več reči, ki jih potrebujete za vsakodnevno nego otroka. Seveda seznam potrebščin prilagodite glede na čas in kraj potovanja.

Seznam potrebščin

  • Plenice,
  • previjalna podloga,
  • krema za ritko,
  • vlažilni oz. negovalni robčki,
  • nekaj najljubših igračk,
  • oblačila (ne pozabite rezervnih oblačil),
  • dude, če jih otrok uporablja,
  • otroško hrano (slinček in pribor, če otrok ni dojen),
  • odejo.

Z avtom

​Ko se odpravljate z dojenčkom na potovanje z avtom, naj bo vaša prva misel dojenčkova varnost. Poskrbite, da bo avtosedež primeren za otrokovo težo, velikost in starost. Sedež pravilno namestite in varno pripnite otroka. Raje kot da otroški sedež namestite na sovoznikov sedež, ga postavite na zadnje sedeže. Pri tem vam priporočamo, da na vratih vklopite otroško varovalo, saj nekateri radovedni dojenčki med vožnjo radi preiščejo vsak košček vozila, ki ga lahko dosežejo.
Ne pozabite otroka zaščititi pred soncem, zato vam predlagamo, da na zadnja okna namestite senčnike. Tako bo dojenčka tudi manj segrelo, mu ne bo tako vroče, zato boste lahko imeli klimo nastavljeno na višjo temperaturo. Glede uporabe klime bodite zelo pozorni, saj nočete, da bi se vaš dojenček med vožnjo prehladil. Priporočamo vam tudi,   da ga  oblečete v več slojev lahkih oblačil, saj nikoli ne veste, kako hladno ali toplo bo.
Z dojenčkom se je na dolgo potovanje z avtomobilom najbolje odpraviti ponoči, saj bo tako najverjetneje spal vse do cilja. Če vam vožnja ponoči ne ustreza, načrtujte pot tako, da bo vsaj del poti sovpadal z dojenčkovim popoldanskim počitkom. Zelo majhen dojenček bo verjetno večino potovanja prespal, malo večji pa ne bo zdržal več kot dve ali tri ure pripet na sedežu. Ustavljajte se na vsaki 2 do 3 ure, saj vam bo malo predaha koristilo. Dobra stran potovanja z avtomobilom je, da se lahko ustavite, kadar želite, ta čas pa lahko izkoristite tudi za to, da dojenčka nahranite. Če lahko potujete še vsaj z eno odraslo osebo, se med vožnjo lahko izmenjavata. Najbolje je, da nekdo vedno sedi ob dojenčku, saj bo tako še najbolj miren in zadovoljen, počutil pa se bo tudi bolj varno.
Pred odhodom ne pozabite na nekaj dojenčkovih najljubših igračk, lahko pa vzamete tudi kako tako, na katero je že pozabil ali pa mu pred potovanjem kupite ali ustvarite kako novo, da bo ostal zaposlen dlje časa. Poskrbite, da bo med potjo dojenček zadovoljen, vi pa boste tudi sami lažje in hitreje premagali dolgo pot. ​

Na letalo z dojenčkom

​Vsi otroci, ne glede na starost, potrebujejo svoje osebne dokumente s fotografijo. Otroci do 5 let morajo potovati v spremstvu odrasle osebe (ponekod nad 16 let). Večina letalskih družb zahteva spremstvo ene odrasle osebe na enega otroka do 2 let. Dojenček oziroma otrok do 2. leta potuje brezplačno ali pa zanj plačate le del letaliških taks. Pri letih z nizkocenovnimi letalskimi družbami pa se vam lahko zgodi, da so pristojbine za dojenčka dražje od letalske karte. Glede tega žal ne morete storiti ničesar, saj so le-te obvezne, torej ne morete  obrniti in namesto tega za dojenčka kupiti letalske karte. Tudi dojenček potrebuje letalsko vozovnico, čeprav otroci do drugega leta starosti lastnega sedeža ne potrebujejo.  Slaba lastnost tega, da za otroka nimate dodatnega sedeža, je, da mora otrok torej celo pot sedeti v vašem naročju. Če imate srečo in letalo ni razprodano, lahko prosite stevardese, da vas posedejo tako, da družini ostane dodaten sedež. V nasprotnem primeru vas čaka veliko stiskanja in skakanja preko kolen. Lahko pa se odločite in kupite sedež tudi za vašega otroka. V tem primeru bo moral sedeti v avtomobilskem sedežu. Če se odločite za to možnost, vnaprej preverite pri letalski družbi vse podrobnosti (glede cene, samega sedeža,…).
Ob nakupu kart lahko brezplačno rezervirate košaro za otroka. Ta je videti kot košara za voziček, ki jo med letom postavijo pred sedeža staršev. Ob check-in-u bodo preverili, koliko je vaš otrok velik in/ali težak, saj je košara predvidena za otroke do določene teže ali višine (okrog 10kg, odvisno od letalske družbe). Primerjavo omejitev glede košare med nekaterimi letalskimi družbami lahko najdete tukaj. Košara vam bo prišla še posebej prav pri daljših letih, saj v njej otrok lahko resnično spi. Bodite previdni in rezervirajte letalske karte ter košaro že dovolj zgodaj, saj gredo po principu “kdor prej pride, prej melje.”
Družine z majhnimi otroki imajo po navadi prednost pri vkrcanju na letalo. Na velikih letališčih otroka lahko posadite v zložljiv voziček in ga v njem peljete vse do vstopa v letalo. Otroški certificiran sedež ali voziček pred letalom odložite in ga tam po pristanku tudi prevzamete. Letalska družba vam ga brezplačno spravi na letalo in vrne ob pristanku, na večini zahodnih letališč pa ga lahko prevzamete v zgradbi s prtljago vred. Brezplačna dovoljena prtljaga za dojenčke in otroke do dveh let starosti vključuje 1 kos (po navadi do 23 kg) ter 1 zložljiv voziček do 10 kg. Večina letalskih družb  prav tako dovoli, da na letalo brezplačno vzamete dodaten kos prtljage kot “nursing bag”, torej torbo, v kateri imate lahko vse za dojenčka. V večini primerov boste tako na letalo lahko vzeli tudi tekočine in hrano v posodi, večji od 100 ml, vendar lahko zahtevajo, da vsebino pred njimi odprete in jo tudi poizkusite. Če boste potrebovali, da vam hrano na letalu pogrejejo, bodo v večini primerov to storili brez težav. Preberite več informacij o nekaterih letalskih družbah in njihovih pravilih glede potovanja z dojenčki.
​Na letalo ne pozabite vzeti otrokove najljubše igrače. Kabinsko osebje vam bo pred vzletom pomagalo dojenčku pravilno pripeti varnostne pasove in vas seznanilo z dodatnimi varnostnimi napotki. Če vaš dojenček na letalu velika joka, je lahko to zaradi spremembe v zračnem tlaku. Da se izognete bolečini v ušesih zaradi razlike v zračnem tlaku, vam priporočamo, da dojenček še posebej med vzletom in pristankom veliko pije. Več nasvetov si poglejte v spodnjem videu.
Če so vaši otroci že starejši od enega leta, smo za vas pripravili tudi nasvete, kako na potovanje z otroki.
Komentirajte!
Ste se že daj odpravili na potovanje z dojenčkom? Delite vaše izkušnje z nami!