Potovalni dokumenti – kaj vzeti s seboj na potovanje

​​Pred odhodom na zaslužene počitnice je najverjetneje vaša največja skrb, kaj vzeti s seboj na potovanje. Zagotovo morate najprej pomisliti na vse potovalne dokumente. Brez vseh, ki jih potrebujete, se vam lahko zgodi, da se bo vaše potovanje končalo, še preden se bo sploh začelo. Da pa bi se temu izognili, smo za vas pripravili nekaj osnovnih informacij o potovalnih dokumentih.

Mirjam Kimovec

Potni list ali osebna izkaznica

Med osnove ozirmoma najpomembnejše potovalne dokumente spadata potni list in osebna izkaznica. Z osebno izkaznico državljani Slovenije lahko potujemo v vse države članice Evropske unije, vse države članice Evropskega gospodarskega prostora (Islandijo, Lichtenstein in Norveško), prav tako pa tudi v Švico, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Makedonijo in Albanijo. Če načrtujete potovanje v katerokoli drugo državo, boste za to potrebovali potni list.
Pred vsakim potovanjem preverite veljavnost vaših dokumentov. V določenih primerih posamezne države zahtevajo, da vam potni list velja še vsaj 6 mesecev od vstopa v državo. Preverite, ali država, v katero potujete, od vas zahteva še kake posebnosti, kot je vsaj ena prazna stran v potnem listu za žig, nekatere države pa vam lahko zavrnejo vstop, če je v potnem listu že vstopni žig neke njim ne ravno prijateljske države.  ​

Pred potovanji na destinacije, kjer so varnostna tveganja večja, vam priporočamo, da o vašem potovanju prostovoljno obvestite konzularni sektor. Na podlagi posredovanih podatkov bo, v primeru nepredvidljivih kriznih dogodkov ali potrebe po nudenju pomoči, lažje z vami vzpostaviti stik. To lahko storite na strani Ministrstva za zunanje zadeve. Preberite pa si tudi, kaj storiti v primeru izgube ali kraje potnega lista na potovanju.

Cepljenja in vizum

Med potovalne dokumente spada tudi potrdilo o cepljenju. Pozanimajte se o obveznih in priporočenih cepljenjih za države, kamor potujete. Nekatere države zahtevajo potrdilo o cepljenju, tudi če samo potujete prek države. Poleg osebnih dokumentov, veliko držav za vstop v državo zahteva tudi vizum. Na ambasadi države, kamor potujete, se pozanimajte, ali za vstop v državo potrebujete vizum, poleg tega pa vam bodo tam odgovorili na vsa morebitna vprašanja, od osnovnih informacij, kako lahko zaprosite za vizum, koliko vas bo to stalo. Osnovne informacije so vam na voljo tudi na spletu.
Med posebnostmi velja omeniti tudi Združena države Amerike. Slovenski državljani za vstop v državo sicer ne potrebujejo vizuma, pač pa je obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization – ESTA). Registracijo, ki znaša 14 USD,  lahko opravite na uradni spletni strani.

Mednarodno vozniško dovoljenje

V nekaterih državah za vožnjo avtomobila ne bo dovolj zgolj slovensko vozniško dovoljenje, pač pa bodo od vas zahtevali mednarodno vozniško dovoljenje. Za izdelavo mednarodnega vozniškega dovoljenja potrebujete potrdilo iz uradne evidence (potrdilo o vozniškem dovoljenju) z razvidnimi kategorijami vozil, slovensko vozniško dovoljenje, potni list ali osebno izkaznico in fotografijo velikosti 35x45mm. Poleg tega pa morate izpolniti tudi obrazec,ki je dosegljiv na spletni strani AMZS-ja ali direktno na njihovih enotah, kjer si mednarodno vozniško dovoljene lahko tudi uredite. Več informacij lahko preberete tukaj.

Kopije potovalnih dokumentov

Pred odhodom na zaslužene počitnice nikoli ne pozabite skopirati vaših potovalnih dokumentov. Naredite kopije vseh dokumentov, ki jih boste vzeli s seboj: potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, zdravstvena kartica, bančne kartice,…
Vsaj en set kopij vzemite s seboj, vendar jih vedno hranite ločeno od originalnih dokumentov. Drugi set kopij lahko shranite v kovček, če potujete v paru, pa si lahko kopije dokumentov tudi izmenjate.  Vse bolj pogost način je, da imate kopije vedno shranjene na elektronskem naslovu. Za daljša potovanja v bolj eksotične kraje priporočamo, da en set kopij pustite tudi doma. Ne pozabite na kontaktno številko slovenske ambasade v državi, kjer ste, in telefonske številke za preklic kreditnih kartic.
Komentirajte!
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste katerega od dokumentov pozabili vzeti s seboj na pot?