Malta

Simon in Katja

Malta je odlična za kratek oddih in predvsem pobeg pred mrzlo zimo. Otočje je 64-krat manjše od Slovenije in je naravni biser sredi Sredozemlja. Popotnika očara s kristalnim morjem, čudovitimi peščenimi plažami, sredozemsko klimo, odlično morsko hrano ter izjemno prijaznostjo domačinov. Od leta 1814 do 1964 je bilo otočje angleška kolonija, poleg jezika pa je na vsakem koraku prisotno mnogo dokazov (vožnja po levi strani ceste, »londonske« telefonske govorilnice, fish and chips lokali)”.

Za potovanje na Malto sva se odločila predvsem zaradi zelo ugodnih letalskih kart in prenočitve. Za odhod sva se odločila le slab mesec prej, tako da sva se raziskovanja lotila šele na samem dopustu. Malta naju je presenetila s svojo zgodovino in plažami ter seveda norimi avtobusnimi vožnjami.

Angleška oblast je poleg starih avtobusov tam uveljavila tudi vožnjo po levi strani, zato se večina popotnikov tam ne odloča za najem avtomobila. Avtobusne linije se vijejo skozi otoške vasice in mesta, zato javni transport na Malti slovi kot dobro organiziran. Pred 50 leti so iz Velike Britanije pripeljali te avtobuse, ki so tam služili kot vojaška vozila.

Valleta

Glavno mesto Valleta je čez dan živahno mesto, ki pa zvečer postane mirno in prazno.

Mdina

Eno najlepših mest na Malti je zagotovo srednjeveška Mdina, ki je znana predvsem po barvnem steklu, saj ga tam izdelujejo še danes.
Picture
Mdinsko steklo, ki ga izdelujejo vse od leta 1968 je eno najbolj prepoznavnih malteških znamk. S posebno tehniko barvanja stekla tu izdelujejo ne le vaze, kozarce in podobno, ampak tudi nakit, slike in skulpture.
Mdina, ki je bila v preteklosti tudi prestolnica, se ponaša z dobro ohranjenim obzidjem in najlepše urejenimi ulicami. Celotno jedro mesta je zaprto za promet, zato je idealno za celodnevno pohajkovanje in odkrivanje različnih muzejev, trgovinic in lokalov. Za vse znanja željne popotnike Mdina ponuja veliko v viteškem, zgodovinskem in naravoslovnem muzeju, eden najbolj atraktivnih pa je muzej v starih podzemnih ječah, kjer so tudi različne mučilne naprave.

Gozo

Malti v Sredozemskem morju družbo delata tudi manjša otoka Gozo in Comino. Gozo je drugi največji otok, ki je tako kot Malta stalno naseljen. Gozo je z Malto povezan prek dnevnega trajekta, ki vozi na relaciji Cirkewwa – Mgarr.
Picture
Mgarr je edino večje pristaniško mesto na otoku Gozo in je vstopna točka za vse turiste in popotnike. Tudi na tem otoku ima glavno vlogo javni prevoz, ki pa je v primerjavi z glavnim otokom precej slabše organiziran. V času najinega obiska v decembru je redno vozil samo avtobus iz pristanišča do glavnega mesta otoka, tako da sva bila prisiljena poiskati drugo prevozno sredstvo.
Picture
Posebna zanimivost so stari kamniti templji Hal Tarxiena, Hager Quima, Mnajdre in Hal Safliena, ki so stari približno 6000 let in so starejši od egipčanskih piramid in Stonehengea. Še danes ostaja skrivnost, kdo jih je gradil. Templje sestavljajo tudi do 20 ton težki kamniti bloki. Največji ohranjeni tempelj se nahaja v Mnajdri.
Picture
Najbolj obiskana točka na otoku Gozo je zagotovo Sinje oko oz. Azur Window. Kamniti most se nahaja v narodnem parku Dwejra in tam stoji že 500.000 let. Na drugi strani zaliva se bohotijo 250 metrski klifi Ta-Cenc.
Picture
Rabat (Victoria) je glavno mesto na otoku Gozo.

Roomla Bay je znamenita zlatordeča plaža. Na griču nad plažo se nahaja tudi jama Calipso, v kateri naj bi po legendarni pripovedi Calipso 7 let zadrževala Odiseja. Jama je zelo majhna in dostopna le po strmih stopnicah, najbolj pa naju je presenetila starejša domačinka, ki nama je poskušala prodati rabljene nagrobne sveče, da bi lahko šla globlje v jamo.

Picture

Gozo je dovolj majhen otok, da si ga lahko v enem dnevu ogledaš s kolesom.

Comino

Comino, ki leži med otokoma Malta in Gozo, je najmanjši od vseh treh in edini neposeljen. Na njem se nahaja le manjše letovišče s hotelom in sosednje hišice, ki jih uporabljajo zaposleni in ribiči.
Picture
Otok je kamnit, obdajajo ga majhni zalivčki turkizno modre barve. Najlepši med njimi je zagotovo Modra laguna, kjer so snemali istoimenski film.
Picture
Stolp Comino tik ob Modri laguni je bil prizorišče še enega filma, in sicer Grof Monte Cristo. Obrambni stopl je služil za nadzor morskega prometa, saj nudi dober razgled na vse strani otoka.
Vsem popotnikom priporočava obisk Malte izven sezone, ko je občutno manj gneče tako na plažah kot na ulicah in na priljubljenih turističnih točkah. Malta ponuja nekaj za vsakogar: od peščenih plaž do glasnih klubov, malih trgovinic in nakupovalnih središč do zanimivih muzejev, sredjeveških trdnjav in  naravnih znamenitosti.

Komentirajte

Ali ste tudi vi že obiskali Malto? To nameravate? Načrtujete obisk Malte in potrebujete dodatne informacije?