Nasveti za udobno in brezskrbno vožnjo z avtom

Trenutno letalski promet še naprej ostaja uganka in nihče ne ve točno, kdaj bo letalski promet spet stekel kot pred pandemijo. Še vedno pa se na zaslužen dopust lahko odpravimo kar z avtom. Poleg tega, da je potovanje z avtom trenutno najbolj preprost in zagotovljen način potovanja, vam ta način zagotovo omogoča največjo neodvisnost. Na potovanje se lahko odpravite, kamor vi želite,  kadar vi želite in s tem ohranite večjo svobodo pri načrtovanju dopusta. Da pa bo vaše potovanje z avtomobilom še bolj brezskrbno, si preberite nekaj naših nasvetov.

Naj bo varnost na prvem mestu

Preden se na pot odpravite z avtom, vam priporočamo pregled avtomobila, da se prepričate, če je vaš avto pripravljen na zastavljeno pot. Imate obvezno opremo? Prepričajte se, da imate orodje za popravilo avta, prvo pomoč, varnostni trikotnik, komplet žarnic in ostalo opremo. Preverite stanje pnevmatik in se prepričajte, ali imate tudi rezervno pnevmatiko. Preverite raven olja, stanje akumulatorja in podobno.

Svetujemo vam, da si podrobno preberete cestnoprometne predpise v državah, skozi katere potujete. Pri tem ne pozabite niti na različne omejitve hitrosti. Ob vstopu v državo imate postavljene informativne table, o omejitvah hitrosti po Evropi pa si lahko preberete že pred odhodom.

Ne pozabite na pomembne dokumente

Pred odhodom preverite, če imate s seboj vse potrebne dokumente. Če se odpravljate v tujino, ne pozabite preveriti, kateri sistem cestninjenja uporabljajo. Ali plačevanje poteka na cestninskih postajah ali morate za vožnjo po avtocesti kupiti vinjeto? Poleg vseh dokumentov, ki jih potrebujete ne glede na transportno sredstvo (potni list ali osebna izkaznica, knjižica o cepljenju, viza…), ne pozabite na:

  • vozniško dovoljenje,
  • prometno dovoljenje,
  • veljavno vinjeto ( če jo potrebujete),
  • zavarovalno polico avtomobila,
  • obrazec za prijavo nezgode,
  • avtomobilsko mapo s servisno knjižico,
  • zeleno karto (če jo potrebujete).

​Pred potovanjem v druge države vam priporočamo tudi ureditev mednarodnega vozniškega dovoljenja. Če se na pot odpravljate s tujim vozilom, si priskrbite tudi pooblastilo za vožnjo tujega avta.

Udobno in brezskrbno

Preden se z avtom odpravite na dolgo pot, vam priporočamo, da že vnaprej pripravite načrt poti. Izračunajte približne stroške poti, pri tem pa ne pozabite upoštevati tako cene goriva kot vinjet, cestnin in morebitnih tunelov ter trajektov.

Pred začetkom poti ne pozabite s seboj vzeti razvedrila in pripomočkov za bolj udobno vožnjo. Če vam je v avtu hitro slabo, se izogibajte branju, raje si na elektronske naprave naložite knjige, ki jih lahko poslušate na poti. Pripravite si prigrizke, pijte dovolj tekočine in načrtujte redne postanke.

Če se na pot odpravljate z otroki, pot prilagodite predvsem njim. Upoštevajte njihov bioritem in poskrbite za njihovo varnost. Otrok mora imeti avtosedež, ki je primeren otrokovi starosti in teži. Če otrok med vožnjo zaspi, morate poskrbeti za njegovo udobje in držo. Nekateri otroški sedeži omogočajo prilagoditev naklona, da je otroku med spanjem bolj udobno. Pomembno je, da je otrok ves čas poti v sedežu nameščen pravilno, nikakor pa ga med vožnjo ne odpenjajte. Ne pozabite na njihove najljubše igrače, razvedrila in prigrizke.

Dragocenih stvari nikoli ne puščajte na vidnem mestu v avtu. Še prehitro vam lahko kdo razbije steklo in pokvari celotno potovanje.  Ko enkrat prispete na destinacijo, iz avta poberite vse. Na destinaciji vam priporočamo, da avto vedno puščate na zavarovanih parkiriščih.