Albanija – zemlja orlov, drugačnosti in dežela, vredna vrnitve

Prvi vtis o Albaniji, ki ga dobi popotnik, je ravno nasproten predstavam, ki jih ima. Ko nekomu poveš, da greš v Albanijo, se ti vsak nasmeji ali pa reče: „Kaj boš delal v Albaniji, tam te bodo ubili.” Ko vidim, kakšno mišljenje o tej državi imajo ljudje, se nasmejim tudi sam. Seveda te strahote razlagajo zapečkarji, ki imajo potovanje v državo, kjer je še pred petindvajsetimi leti zganjal teror zloglasni Enver Hodža, za največjo avanturo. Albanija ima trenutno okrog 3.600.000 prebivalcev in najmlajšo populacijo prebivalstva v Evropi. Pred nekaj leti so bile ceste v zelo slabem stanju, ponekod jih še sploh ni bilo, povprečna vožnja z avtom je bila 20 – 30 km na uro. Danes lahko opaziš, da so ceste nove in v zelo dobrem stanju.

Dežela mercedesov, veliko gradbišče, znamenitosti Tirane in potomci Ilirov

Glavno mesto z enim milijonom prebivalcev se zelo razlikuje od ostalih mest po državi ter mest po Evropi. Promet je zelo kaotičen, vsi vozijo eden preko drugega, semaforjev sploh ne upoštevajo in še neprestano trobijo po vrhu vsega. Spominja me na promet v Indiji, ampak zanimivo: nobeden ni nervozen za volanom! Albaniji radi rečejo tudi dežela mercedesov, saj je 80 % vozil v državi izdelanih v tej tovarni od letnika 1985 naprej. Nekdo mi je dejal, da je to zaradi (nekdaj) slabih cest, mercedesi pa so trpežni avti. Po številu prebivalcev ima Albanija največ mercedesov na svetu, še celo kombiji, avtobusi ter ostala vozila so te znamke. Center Tirane je trenutno eno samo veliko gradbišče, tuj kapital prihaja iz zalivskih držav, kot so Savdska Arabija, Kuvajt ter ostale.

Znamenitosti Tirane: Skenderbegov trg, s katerega vodijo vse glavne ulice; 30-metrski Urni stolp Sahat-Kulla; mošeja Hadžija Et’hem Bey; zgradba Centralnega komiteja; Kulturni center (piramida) – bivši mavzolej Enverja Hodže (zaprt in v propadanju); državna banka; opera; spomenik narodnega junaka Gjergja Kastriotija – Skenderbega sredi glavnega trga, arhitektura moderne cerkve Kisha Katedrale (z mozaikom matere Tereze) in Narodni zgodovinski muzej. Albanci so potomci Ilirov, visoko razvite kulture iz časov starih Grkov, Bizantincev in Rimljanov.

Picture
Mercedes je najbolj pogosta blagovna znamka avtomobilov v Albaniji.
Picture
Ulična prodaja oblačil v Tirani.

Narodni heroj Skenderbeg, veličastne gore in nasadi oljk ter bogat turški bazar

Pot sem nadaljeval v srednjeveško mesto v bližini Tirane (Kruja), ki je bilo prestolnica Albanije v 15. stol. To mesto je za Albance še posebej pomembno, saj je od tam vladal njihov narodni heroj Gjergj Kastrioti Skenderbeg, ki se je 25 let uspešno bojeval proti Turkom in s tem ubranil evropsko civilizacijo pred turškimi grožnjami. Skenderbeg je umrl leta 1468 in Albanija je deset let kasneje padla pod turško oblast. Mesto leži na hribu Sari-Saltiku in ponuja obiskovalcu lep razgled na veličastne gore in nasade oljk.

Znamenitosti: značilne albanske hiše, Skenderbegov konjeniški spomenik, bogat turški bazar (ki je prava paša za oči z bogato ponudbo izdelkov domače obrti) in grad – trdnjava, kjer se nahaja izjemno zanimiv muzej, posvečen narodnem heroju Skenderbegu. V trgovinah ter na bazarjih je mogoče kupiti marsikaj od lokalnih prebivalcev, ki ponujajo: spominke Skenderbega ter seveda nepogrešljiv konjak Skenderbeg ter miniature bunkerjev, ki so oblikovani kot pepelniki.

Picture
Kruja – rojstni kraj narodnega heroja Skenderberga.
Picture
Kruja – na glavni ulici se je nemogoče izogniti spominkom. Popularni so bunkerji v obliki vžigalnikov.

Največja atrakcija bunkerji, ki imajo danes družbenokoristno funkcijo

Največja atrakcija za popotnika so ravno bunkerji, ki so vidni po vsej državi. Razmetani so vsepovsod, saj nekdanji voditelj Enver Hodža očitno ni imel ravno pametne vizije postavljanja bunkerjev. Gradil jih je od leta 1950 pa vse do svoje smrti leta 1985, saj se je hotel zaščititi pred morebitno invazijo, do katere nikdar ni prišlo. Bunkerji so težki po pet ton in danes po večini propadajo, saj so prekriti z zemljo ter poraščeni s travo. Nekateri so iz njih naredili trgovine, drugi jih imajo za hiše, pastirjem pa služijo kot pribežališče za ovce. Albanija namerava v prihodnosti uničiti okrog 300.000 bunkerjev.
Picture
Bunkerji ležijo povsod, v gozdovih, na planinah, njivah, peščenih plažah… Nekateri so iz njih naredili trgovine, drugi jih imajo za hiše, pastirjem pa služijo za zaščito ovac.
Picture
“Albanski prevoz” – najcenejše vozilo in ekološko najbolj prijazno okolju.

Berat – mesto tisočerih oken in eno najlepših ter najslikovitejših mest

Berat je eno najlepših muzejskih mest v Albaniji, ki mu pravijo tudi »mesto tisočerih oken«. Leži pod mogočno goro Tomorr. Obkroža ga čudovita okolica, posejana z oljčnimi in češnjevimi nasadi. Mesto, ki je sestavljeno iz treh delov, so ustanovili pripadniki ilirskega plemena Dezareti v 5. stol. pr. n. št. Mesto je pravzaprav v celoti muzej in velja za eno najlepših in najslikovitejših mest v Albaniji (delo albanskih umetnikov, kot so Onufri, Nikolla, Qipriot, Cetir). Stari, utrjeni del obdaja masivno obzidje s 24 stolpi. Znotraj obzidja se nahaja 20 cerkva, največja med njimi je sedaj muzej pomembnega albanskega slikarja iz 16. stoletja, Onufrija, znanega po mojstrskih ikonah. Od leta 2008 je mesto na seznamu UNESCA.
Picture
Berat – zame najlepše albansko mesto, ki je na seznamu UNESCA.
Picture
Prodaja domačega paradižnika in breskev kar z vozila na cesti (Skader).

Gjirokastër – mesto tisočerih stopnic, mogočna trdnjava, mis Albanije, Hoxha …

Slikovito mesto Gjirokastër imenujejo tudi »mesto tisočerih stopnic« in navdušuje s svojo edinstveno arhitekturo; v celoti je pod zaščito Unesca. Mesto je treba spoznati na sprehodu po ulicah, bazarju, občudovati prekrasno arhitekturo trinadstropnih kamnitih hiš iz 19. stol. V središču mesta se nahaja spomenik Mehmedeu. Nad mestom dominira mogočna trdnjava – grad iz 6. stol, ki je dolga stoletja služil kot zapor, danes pa je tukaj vojaški muzej z zbirko starih topov in pušk (na dvorišču gradu je na ogled tudi zrušeno ameriško vojaško letalo). Čudovit panoramski razgled. Ko sem si ogledoval trdnjavo, se je pojavilo veliko lepih deklet – izkazalo se je, da so imele avdicijo za izbor mis Albanije, ki je tisti čas potekal v Gjirokastru. Mesto pa je znano tudi po tem, da se je tukaj rodil komunistični voditelj Hodža. V njegovi rojstni hiši je danes etnografski muzej z značilnimi spalnicami, sobami za goste, jedilnico, nošami. Na zgradbi nikjer ne piše, da bi se tukaj rodil on, saj ga ljudje nimajo ravno v lepem spominu.
Picture
Gjirokaster – rojstna hiša bivšega komunističnega voditelja Enverja Hodže.
Picture
Razgled na Gjirokaster s trdnjave.

“Shqipëria” – zemlja orlov, kjer lahko še vedno doživite drugačnost in pristnost

Albanija je danes še nerazvita država, v kateri lahko še vedno doživimo drugačnost in zanimivosti, ki jih drugje po Evropi težko zasledimo. Albanci svojo državo imenujejo Shqipëria, kar pomeni zemlja orlov, katere simbol je tudi na državni zastavi. Albanija je bogata s peščenimi in skalnatimi plažami, mogočnimi gorami, divjimi rekami, bogatim rastlinstvom in številnimi jezeri. Vredna ogleda!
Piše: Dušan Berdnik, www.duletravel.com

Komentirajte!

Kako vam je všeč Albanija? Ste jo že obiskali? Kaj menite o njenem hitrem razvoju in najmlajši populaciji v Evropi?