Po Slakovi in Pavčkovi poti

Dolenjska je dežela nizkih zaobljenih gričev in prijaznih ljudi. Dežela cvička, odkritosrčnih besed, melodičnih pesmi. Toliko iskrenosti, toliko miline, toliko globine ni doma nikjer drugje (Ivan Sivec).

DATUM ODHODA: 5.10.2019

PROGRAM POTOVANJA

 

Odhod avtobusa iz Maribora in vožnja skozi Celje in Ljubljano do Mirne Peči. Najprej se bomo odpeljali na Mali Kal do domačije Barbovih – hiše Slakove mladosti, kjer je na ogled Slakovo spominsko obeležje. Domačini nas bodo postregli s kozarcem cvička in »Slakovim štrudljem«, ob zvokih harmonike pa bomo lahko tudi zapeli in zaplesali. Sledi ogled muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči, kjer bomo spoznali življenjsko pot virtuoza na diatonični harmoniki, prisluhnili njegovim skladbam, si ogledali številne nagrade, harmonike, noše… Na posebnem odru s harmoniko bomo zaigrali najljubšo Slakovo skladbo in celo posneli svoj videospot.

Sledi obisk Šentjurja, kjer si bomo ogledali lepo baročno podružnično cerkev, v Pavčkovem domu pa film o Tonetu Pavčku. Iz Mirne Peči se bomo odpeljali v dolenjsko prestolnico Novo mesto. Tu se bomo na Loki vkrcali na Rudolfov splav, ki nas bo popeljal po okljuku reke Krke, ki objema staro mestno jedro. Na splavu bodo animatorji in harmonikar, ki bodo poskrbeli za veselo druženje, postregli pa nam bodo tudi s kosilom. Sprejeli bomo tudi novega splavarja, na koncu pa dobili tudi spominek. Po splavarjenju vožnja v vinorodno Grčevje, od koder se razprostira  čudovit razgled po lepi dolenjski pokrajini. Postanek pri stari zidanici, kjer bomo poskusili posebno ekološko vino Regent in spoznali zgodbo o dolenjskih zidanicah, ki jih v zadnjem času obiskuje vse več turistov.

Za konec bomo obiskali Matjaževo domačijo, kjer nas bodo domačini v narodnih nošah sprejeli s pehtranovo potico ali ocvirkovko. Gospodinja nam bo razkazala 150 let staro domačijo, gospodar pa nas bo povabil v klet na kozarček cvička ob posebni cvičkovi zdravljici. Po ogledu multivizije »Zgodba o cvičku«, v kateri bomo spoznali zgodovino vina, vinske zavetnike, vinsko posodo in kozarce, sestavo in predelavo cvička bomo imeli degustacijo sestavin cvička ob domačem ajdovem kruhu z orehi in sirom. Na koncu bomo poskusili kralja cvička – najboljši cviček sezone. Zvečer vrnitev proti domu.

CENA: 65 EUR/osebo (najmanj 40 oseb)

Cena vključuje (VSE VKLJUČENO, NI DOPLAČIL):

  • avtobusni prevoz MB-CE-LJ-NM in nazaj,
  • vse oglede in vstopnine po programu,
  • kozarec cvička in štrudelj na Slakovi domačiji,
  • splavarjenje po Krki s kosilom,
  • ogled zidanic in pokušina ekološkega vina,
  • sprejem s pehtranovo potico ali ocvirkovko,
  • multivizijo in degustacijo na Matjaževi domačiji,
  • vodenje in organizacijo izleta, DDV.

Matjaževa domačija

ZA REZERVACIJO IZPOLNITE SPODNJI OBRAZEC