Andora – žepna država v Pirenejih

Zakaj obiskati eno najmanjših držav z najvišje ležečim glavnim mestom Andora La Vella v Evropi? Zaradi majhnosti države so vam praktično vse večje znamenitosti hitro dostopne. Srečal sem veliko tujcev, ki pridejo v Andoro zaradi pohodništva, gorskega kolesarjenja, v zimskem času pa je priljubljena destinacija zaradi številnih smučišč.

Cerkev Sant Marti de la Cortinada, ena od številnih katoliških cerkva. Tipična arhitektura Andore iz temnorjavega kamna.

V državi živi okrog 80.000 ljudi, od teh je veliko tujcev zaradi nizkih davkov, davek v Andori je namreč samo 4,5%. V Andori sem večino časa potoval z lokalnimi avtobusi. So cenovno ugodni in vozijo med vsemi večjimi kraji. Kneževina Andora je zelo varna država, in če radi štopate, ne boste imeli težav. Po nekaj minutah štopanja mi je  vedno kdo ustavil in me zapeljal do naslednje znamenitosti, ki sem jo želel videti.

Andora La Vella z okolico

V središču mesta stoji znameniti most, obvezna točka za fotografiranje.

Ker je prestolnica Andora La Vella majhno mesto, vam priporočam, da se sprehodite po številnih ulicah in spoznate nekaj najbolj zanimivih znamenitosti glavnega mesta. Prav zagotovo je nekaj znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V središču mesta, nedaleč vstran od znamenitega mostu Pont de Paris, stoji skulptura – Dalijeva ura (La Noblesse du Temps). Zaradi nenavadne oblike ure ljudje množično fotografirajo to Dalijevo mojstrovino. Prijeten ambient dopolnjujejo številne majhne restavracije z okrašenimi terasami.

Dalijeva ura, največja znamenitost glavnega mesta.

Jezero Engolasters

La casa Dela la Vall je sedež andorskega parlamenta, ki je odprta tudi za obiskovalce in je s svojo zgradbo iz andorskega kamna prav posebna zgradba iz leta 1580.

V zgodnjih jutranjih urah, ko mesto še počiva, sem naredil nekaj fotografij in se odpravil do priljubljenega jezera Engolasters, ki ga obkrožajo številne pešpoti z nekaj restavracijami. Jezero Engolasters se napaja iz dveh rek Valira in Madriu. V rezervoarju shranjena voda se uporablja za proizvodnjo električne energije v hidroelektrarni, ki se nahaja v bližini vasi Encamp. Za obiskovalce so okrog jezera na voljo številne table, kjer se lahko obiskovalci seznanijo z rastlinskim in živalskim svetom tega območja. Jezero Engolasters je priljubljeno za rekreacijo, pohodništvo in ribolov.

Iz prestolnice vas bo vodila zelo strma vijugasta cesta z lepimi razgledi na najvišje ležečo glavno mesto v Evropi. Mesto si prizadeva, da se ljudje čim več vozijo z lokalnimi avtobusi in da glavno mesto Kneževine Andore postane zelena prestolnica. Uslužbenka na Turistično-informativnem centru mi je svetovala, da se lahko odpravim do jezera Engolasters z brezplačnim avtobusom po predhodni rezervaciji. Sistem funkcionira tako, da pokličete uslužbenca, mu poveste, kje se nahajate, sporočijo vam čas odhoda in avtobus vas odpelje do jezera.

Čudoviti razgledi in prijazni ljudje

Ko sem zapuščal jezero, sem se odločil, da grem proti prestolnici kar peš in vmes poizkusim srečo z dvignjenim palcem. Po nekaj minutah sem sedel v avtu z lokalnim policajem, ki je bil namenjen v mojo smer. Med vožnjo sva govorila predvsem o kolesarstvu, saj je sam kolesar in pozna slovenske kolesarje. Vsakih nekaj let poteka po strmih vijugastih cestah tudi največja kolesarska prireditev Tour the France in Vuellta, na kar vas opominjajo spominske table ob glavni cesti.

Ob vijugasti cesti proti vrhu prelaza stoji spominska tabla prestižnih kolesarskih dirk Tour de France in Vuellte.

Nekoč sem prebral, da ljudje v Andori niso preveč prijazni do tujcev. Moja izkušnja je bila ravno nasprotna, saj sem dnevno štopal in vedno srečeval odprte in prijazne ljudi, ki so me nesebično odpeljali do kraja, kamor sem bil namenjen, vmes pa tudi izvedel veliko zanimivosti, ki jih sam žal ne bi nikdar izvedel.

Na poti proti vrhovom Pirenejev sem naletel na barvite gorske rastline.

V marcu, ko se počasi pomlad prebuja, je bilo tam praktično zelo dobro vreme, na vrhovih Pirenejev se je od daleč videl sneg. Po nekaj urah hoje v hrib sem dočakal spokojnost tišine in bil nagrajen s prečudovitimi pogledi tudi na sosednjo stran v Francijo. Tisti trenutek, ko si sam v visokogorju in si prepuščen naravi ter številnim sinjemodrim barvam alpskih jezer, imaš občutek, da bi kar ostal nekaj dni in se napolnil z energijo, ki nam jo velikokrat v urbanih območjih zaradi hitrega tempa življenja primanjkuje.

Prečudoviti pogledi vrhov Pirenejev. V ozadju soseda Francija.

Za žepno državo Andoro v Pirenejih je zanimivo, da po državi nimajo urejenega železniškega in letalskega prometa, zato ves promet poteka po cesti. Najlažje boste prišli v Kneževino  Andoro z avtomobilom ali avtobusom iz sosednje Francije ali Španije. Od glavne avtobusne postaje v prestolnici imajo dobro organizirane direktne avtobusne linije do Barcelone in do letališča v španski Gironi.

Andora vas s svojo neokrnjeno naravo zagotovo prevzame in prepričan sem, da jo bom kmalu spet obiskal ter odkril preostale neprehojene pohodniške poti, ki jih je v Kneževini Andori na pretek.

Avtor članka: Dušan Berdnik

Potopisna predavanja in potovalne informacije: duletravel.com