Zimski pobeg na Kope

Konec januarja sva se s fantom odločila, da se obdariva. Zato sva se odločila, da bo najino darilo obisk smučišča Kope. Seveda sva se najprej pozanimala, kaj lahko pričakujeva. Podatki, dostopni na internetu, so bili kar obetajoči. Na Kopah se lahko nastanite v Lukovem domu, ki je od objektov najbolj reprezentativen, kakor tudi v Grmovškovem  domu, ki se drži smučišč. Za cenovno še ugodnejšo varianto pa si lahko izberemo tudi hotel Slovenj Gradec ali gostišče Aerodrom. Po želji lahko bivamo tudi v apartmajskih kapacitetah v številnih apartmajskih hišicah. Možnosti je res kar precej.

Lukov dom na Kopah

Najin cilj je bil Lukov dom. To je hotel, ki stoji 1350 metrov nad morjem, sprejme 180 gostov, do tam pa naju je pot vodila mimo Velenja in Mislinje. Tik pred Slovenj Gradcem, v Šmartnem, sva zavila na desno, na zavito in hribovito asfaltno pot. Slabi dve urici po odhodu iz Ljubljane sva tako prispela do Lukovega doma na Kopah. Dobrih 5 let star
hotel
se lahko pohvali s 3 kategorijami prijetnih sob, najboljše so opremljene
tudi z LCD TV-jem in lastno kopalnico. Hotel ima možnost brezplačnega brezžičnega Interneta (Wi–Fi).

V domu naju je sprejel vodja doma, Boris. Hitro nama je uredil vse potrebne formalnosti in nama razkazal njihov objekt. Preden sva temeljito razmetala urejeno sobo (mama Zmaga bo že vedela, kako to zgleda, op.a.) s petimi ležišči, sva naredila prve posnetke. Navdušena nad lično kopalnico, talnim gretjem in lesenim balkonom, sva se odpravila še malo naokoli. V kletnih prostorih sva na presenečenje odkrila Lukov Pub, pravi mali disko. Na mojo
žalost ni bil odprt, odprejo ga le za zaključene družbe. V isti etaži se nahaja tudi wellness center. Obsega skupni del s 4 savnami in privatni kotiček s savno, jacuzzijem, WC, TV in široko posteljo. Ja, po naporni smuki se prileže tudi malo oddahniti.

Po savnanju in okusni večerji sva bila še dovolj spočita in polna energije. Odločila sva se, da obiščeva zloglasni Holcer pub, ki je od Lukovega doma oddaljen okoli 150 metrov. Nahaja se v Grmovškovem domu. Že prej sva bila obveščena, da je tam vsak vikend pravi žur z gosti (v decembru so nastopili Modrijani, Natalija Verboten, Navihanke, Samuel Lucas, itn.). To soboto je za vzdušje poskrbel Dejan Vunjak. Žur se je zavlekel pozno v noč.

Kope - Holcer pub
Holcer pub, kjer je vsak petek in soboto poskrbljeno za nepozaben žur.
Kope Holceraja
Napoved dogodkov za Holcerajo.

V hotelu v času najinega obiska nisva pogrešala prav ničesar. Zajtrk in večerja sta bila v bife izvedbi, saj se večina obiskovalcev odloči prav za tovrstne cenovno ugodne pakete. Kosilo sva si lahko izbrala z menija dnevne ponudbe, kjer so bili jasno označeni vsi
alergeni. Tega dejstva sem bila zelo vesela, saj moj želodček sploh ne mara stvari z glutenom. Prijazna natakarica si je za naju pri kuharju izborila tudi kakšno izjemo, kar je tudi pustilo vtis, da kot gosta na Kopah nisva bila le številki.

Zimske aktivnosti na Kopah

Vreme nama ta vikend zagotovo ni šlo najbolj na roko. Visoke temperature, megla, veter in dež so formula, ki zagotavlja, da pretiranih užitkov na belih strminah ni moglo biti. Vseeno pa se je v soboto ponoči toliko ohladilo, da sva se v nedeljo zjutraj pogumno
odpeljala do Partizanske koče. Tu je namreč izhodiščna točka za progo Kaštivnik, če povezovalne proge s Kopami ne obratujejo. Ne glede na slabe vremenske razmere nama je bila proga ena izmed boljših v Sloveniji, saj je precej dolga, ravno prav strma in široka. Smučišče Kope sicer razpolaga z 8 km urejenih smučarskih prog, ki jih povezujejo 2 štirisedežnici in 6 vlečnic. Za ljubitelje teka na smučeh je na voljo 15 km snežno sprehajalnih poti, speljanih od Grmovškovega doma do Ribniške koče. Tudi študentje najdejo svoj trenutek na Kopah, saj tu Društvo koroških študentov prireja študentski vikend (februarja).

Kaj pa poleti?

Turizem na Kopah pa ne živi le pozimi, temveč je po besedah zaposlenih živahno tudi v ostalih letnih časih. Poleti lahko turisti uživajo v planinarjenju po planinskih poteh Pohorja, kolesarjenju, spomladi in poleti pa na Kope prihajajo zaključene skupine (pihalni orkestri, mažoretke, pevski zbori, itn.). Lukov dom je primeren tudi za šolo v naravi in mlade družine, saj je zelo dobro poskrbljeno za naše najmlajše.
Kope - otroci
Tudi otroci imajo svoj kotiček.
Kope - pohodništvo
Če ne smučate, se lahko podate na pohod.

Na Kopah si prizadevajo razširiti tudi kongresni turizem. Zato so zgradili nov kongresni center, lociran za Grmovškovim domom. Objekt, narejen iz naravnih materialov, ima dve veliki konferenčni dvorani, opremljeni s sodobno multimedijsko opremo, brezžično internetno povezavo in možnostjo simultanega prevajanja in interaktivnega powerpointa; gostinski del ter trgovino s tipičnimi zelišči s Pohorja.

Zelo sproščena, vesela in polna energije sva se v nedeljo po kosilu odpravila domov. Vsekakor se bova na Kope še vrnila. Le vreme bo moralo biti boljše. Na srečo je na voljo obilo drugih aktivnosti, tako da nama dolgčas vsekakor ni bilo 🙂

Več informacij in ugodne akcije

Če se tudi vi odpravljate smučat na Kope ali vas zanima njihova ponudba, se lahko obrnete na spodnje kontakte in z veseljem vam bodo pomagali oz. odgovorili. Prav tako pa vam priporočamo, da se prijavite na njihove e-novice ter spremljate njihovo ponudbo, saj imajo velikokrat kakšne ugodne last minute akcije, ki se jih ne splača zamuditi (midva sva izkoristila eno izmed njih).

NE SPREGLEJTE! POTNIK.SI OTVORITEV SMUČARSKE SEZONE 2015!

Avtorja: Keli in Simon

Komentirajte!