ZOO Ljubljana – zabaven in poučen izlet za vso družino

Ker smo izvedeli, da je kar nekaj novosti in zanimivosti v ljubljanskem živalskem vrtu, smo se po dolgem času odpravili na izlet v ZOO Ljubljana. Pri nas ima vsak otrok izbrano svojo najljubšo žival, zato so vsi komaj čakali, da jih ponovno vidijo. Prispeli smo že zjutraj in se vsi radovedni hitro podali na raziskovanje nekaterih novosti. Na blagajni smo dobili še zemljevid živalskega vrta, da smo se lažje orientirali.

ZOO Ljubljana
Velika tabla z zemljevidom živalskega vrta, da se boste lahko lažje orientirali.

Sajmiriji in surikate

Začeli smo kar po vrsti in najprej obiskali sajmirije, ki izvirajo iz Južne Amerike (Bolivija) in veljajo za prave “zmikavte”. Zelo so inteligentni. Opazovali smo jih pri igri in kako spretno ter hitro plezajo po vrveh. Žal pa gre za ogroženo vrsto, ker izginja njihov naravni prostor (zaradi krčenja tropskega deževnega gozda).

ZOO Ljubljana
Na začetku lahko opazujete sajmirije, kako se igrajo notri in …
ZOO Ljubljana
… pogosto se odpravijo (po tunelu) tudi ven.

Od sajmirijev smo se podali mimo domačih (avtohtonih) živali oz. kmetije do surikat. Prihajajo iz Južne Afrike (puščavsko podnebje) in veljajo za zelo dobre plezalce. Splezajo lahko hitro in strmo visoko navzgor na razgledno točko, še spretnejše pa so v kopanju rovov. Prehranjujejo se z raznovrstno hrano (žuželke, pajki, miši, kače, kuščarji …). Ko se postavijo pokončno, opazujejo okolico in oprezajo za morebitnimi plenilci. Ves čas se oglašajo in tako med seboj komunicirajo ter člane skupine opozarjajo na nevarnost. Ker nimajo podkožne maščobe, se rade grejejo na soncu in tako nastavljajo fotoaparatom 😉

ZOO Ljubljana
Surikate med “sončenjem” in na preži pred morebitno nevarnostjo.

Morska leva

Ravno ko smo se odpravljali od surikat, se je pričelo hranjenje morskih levov. Izvedeli smo, da sta oba samca (Jib in Kalle, stara 16 in 19 let). Otroci so bili navdušeni nad predstavitvijo in so si kasneje ogledali morska leva še od spodaj (preko stekel, kako sta hitra in spretna v vodi).

ZOO Ljubljana
Morska leva pri jutranjem hranjenju in treningu oz. pregledu.

Geparda in medveda

Geparda Svea in Sven sta v ZOO Ljubljana že približno 8 let. Žal sta se očitno ravno dobro najedla in nam nista pokazala, zakaj veljata za najhitrejšo kopensko žival na svetu 🙂 Smo pa ju uspeli vseeno videti pri počitku.

ZOO Ljubljana
Geparda smo ujeli pri počitku.

Bolj aktivna pa sta bila medveda, ki sta korakala vsak po svoji ogradi. Medvedi slabo prebavljajo rastlinsko hrano, ki je tudi največ pojedo, saj kar 70% te hrane ne prebavijo ter jo izločijo iz telesa. Da hranjenje traja dlje, jim hrano skrijejo po celotnem zagrajenem prostoru (na vrh dreves ali v sode, v vodo, za kamne …). Tako so bolj aktivni pri iskanju (se morajo potruditi, da jo najdejo in da pridejo do nje), trenirajo mišice in na ta način se jim popestri dan, da jim ni dolgčas. Na koncu sta se tudi medveda zleknila v senco in si malo odpočila 🙂

ZOO Ljubljana
Medveda sta bila veliko bolj aktivna, …
ZOO Ljubljana
… a sta si tudi onadva kmalu poiskala senco in privoščila počitek 🙂

Šimpanzi, volkovi in risi

Zraven medvedov najdete šimpanze, ki vas bodo nasmejali s svojimi vragolijami (če bodo pri volji oz. igri) 🙂 Po poti naprej pa boste najprej šli mimo ograde s kanadskimi volkovi (mi smo jih videli žal le na daleč, saj so bili pri počitku). Samicama se je pred nekaj meseci pridružil samec, združitev pa je že obrodila sadove, saj imajo sedaj kar 11 mladičev. Po gozdu navzgor pa smo kmalu prišli do risov in jih tudi po nekajminutnem opazovanju našli (enega na drevesu, eden se je sprehodil mimo nas, eden pa je le na hitro oddrvel mimo dreves).

ZOO Ljubljana
Pri šimpanzih se velikokrat dogaja kaj zabavnega.
ZOO Ljubljana
Volkovi so se poskrili po gozdu, videli smo le samca.
ZOO Ljubljana
Pri risih je bilo več akcije in smo videli vse tri.

Kozorogi, severni jeleni in losi

Še malo naprej pridete v kraljestvo kozorogov, severnih jelenov in losov. Videli boste, kako z lahkoto premagujejo še tako strm teren. V bližini lahko vidite še sove.

ZOO Ljubljana
Tudi pri kozorogih se je dogajanlo.
ZOO Ljubljana
Severni jelen pa se ni pustil motiti 🙂

Bobri, divji prašiči in mačji pandi

Po poti navzdol smo naleteli še na bobre in veliko bobrišče, skozi katero se lahko sprehodite. Zelo zanimivo in zabavno. Nato smo opazovali še divje prašiče med iskanjem hrane. Spregledali pa nismo niti mačjih pand, ki sta spretno plezali po drevesu.

ZOO Ljubljana
Bobri med plavanjem in prikaz …
ZOO Ljubljana
… bobrišča oz. njihovega domovanja, skozi katerega se lahko sprehodite – res so odlični in marljivi graditelji.
ZOO Ljubljana
Divja prašiča sta bolj po senci iskala zajtrk 🙂
ZOO Ljubljana
Mačji pandi sta pozirali na drevesih.

Slonica Ganga

Obvezno vedno obiščemo legendarno Gango, ki je azijska slonica, stara 46 let in težka skoraj 3,5 tone. Tokrat nismo imeli sreče, da bi jo ujeli med hranjenjem, se je pa zunaj igrala in sprehajala.

ZOO Ljubljana
Azijska slonica Ganga je najbolj prepoznavna žival v ZOO Ljubljana in najdlje časa domuje tam.

Tiger, kamele in žirafi

Nasproti slona se v veliki in moderni ogradi skrivata tigra, ki smo ju opazili pri počitku zelo daleč vstran. Samica Vita ima ponovno družbo, saj se ji je začasno pridružil samec iz Estonije in upajo, da se bo z njo uspešno paril. So pa sibirski tigri samotarji in se družijo le v času parjenja. Zraven slona boste našli kamele, ki smo ujeli ravno pri malici.

ZOO Ljubljana
Dvogrbe kamele med hranjenjem.

Pri žirafah smo si pogledali njihovo ogromno okostje in spoznali, da imajo tudi žirafe, tako kot ljudje, “le” 7 vratnih vretenc, kljub temu da imajo tako dolg vrat. Dvema žirafama družbo delajo noji. Žirafe počivajo stoje, nekajkrat na noč pa se uležejo na bok za približno 20 minut in nato morajo zaradi pritiska teže ponovno vstati. Žirafe spijo le 1,9h na dan (najmanj med vsemi sesalci).

ZOO Ljubljana
Žirafi si ogrado delita z noji.
ZOO Ljubljana
Spoznali in videli pa smo tudi okostje žirafe.

Vivarij, počitek in igra

Za žirafami smo prispeli do vivarija, a so otroci že videli igrala (tobogani, trampolini …) in se odpravili malo skakat ter zabavat. V ZOO-ju so na več mestih zelo zabavna in lepo urejena igrala, ki pritegnejo otroke.

ZOO Ljubljana
V vivariju boste lahko občudovali kuščarje in druge plazilce, žuželke in pajkovce.
ZOO Ljubljana
… zunaj pa se bodo lahko otroci zabavali na igralih.

Mini ZOO

Po “počitku” smo se odpravili v “mini ZOO”, v katerem smo lahko opazovali in spoznali majhne domače živali (koze, ovce, pujse), ki se velikokrat kar odpravijo med obiskovalce, da jih nato malo pobožajo.

ZOO Ljubljana
V mini ZOO-ju se velikokrat majhne domače živali pomešajo med obiskovalce, zato so še posebej otroci veseli družbe.

Kenguruji in zlatolična gibona

Malo naprej boste lahko opazovali poskočne kenguruje, ki pa so postali sramežljivi in so nehali skakati, ravno ko smo jih želeli fotografirati 🙂 Gre za srednjo vrsto kengurujev oziroma rdečevrate kenguruje, ki so malo manjši.

ZOO Ljubljana
Kenguruji med počitkom.

Nad ribnikom imata svoje domovanje zlatolična gibona (samec in samica). Po nekaterih podatkih živi v naravi le še okrog 200 zlatoličnih gibonov (v enem delu Vietnama), zato veljajo za ogroženo vrsto. Ko se mladič skoti, je zlate barve, tako kot mama. Po prvem letu svetlo dlako zamenja temna. Ko samice spolno dozorijo in se osamosvojijo, postanejo ponovno zlate (nekje pri 6-8 letih). Ko smo že mislili, da jih bomo videli samo skozi okno v njihovo hiško, sta se vseeno sramežljivo odpravila ven in splezala na veje ter opazovala, kaj se dogaja v okolici.

ZOO Ljubljana
Zlatolična gibona v akciji.

Za konec pa še kralja živali – lev in levinja

Krog smo zaključili pri ogradi z levi. Žal smo tudi njiju opazovali le pri počitku, a ko smo videli, kaj je ostalo od njunega obroka, nič čudnega 😉

ZOO Ljubljana
Po obilnem obroku sta …
ZOO Ljubljana
… lev in levinja legla k počitku 🙂

Spoznavanje in rokovanje z živalmi

V ZOO Ljubljana organizirajo pestro paleto “Dogodivščin z živalmi”, na katerih lahko nekatere živali pobožate, druge vodeno opazujete in jih spoznate ter izveste o njih marsikaj zanimivega.

Mi smo imeli srečo in smo ta dan lahko spoznali več živali. Najprej malega madagaskarskega tenreka, nato pa nam je vodička predstavila še kraljevskega pitona, leopardskega gekona in dve želvi. Otroci so bili navdušeni, da so lahko videli čisto od blizu te živali in so se lahko z njimi tudi rokovali.

ZOO Ljubljana
Najprej smo pobliže spoznali malega madagaskarskega tenreka.
ZOO Ljubljana
Nato kraljevskega pitona (Greta, stara 13 let), ki so ga otroci lahko občutili tudi …
ZOO Ljubljana
… okrog vratu in izvedeli o njem številne zanimivosti (ne vidi tako kot ljudje, njihov sluh je drugačen kot človeški, niso sluzasti, kot si mnogi predstavljajo, temveč gladki in zaradi vlažnega okolja kdaj tudi nekoliko vlažni …).
ZOO Ljubljana
Spoznali smo še leopardskega gekona, ki ima nenavadno debel rep, saj so v njem shranjene maščobne zaloge hranilnih snovi, podobno kot v grbah kamel.
ZOO Ljubljana
In za konec še dve želvi – močvirska sklednica (Henrik) in ruska želva (Ruslana).

Izlet je bil zelo zanimiv in poučen ne le za otroke, ampak tudi za nas, starše. Prav tako smo uživali oboji pri opazovanju živali in pri rokovanju (čeprav smo starši bili bolj prestrašeni pri rokovanju s kačo kot otroci) 🙂

Priporočamo, da obiska ne načrtuje le kot pohod od ene do druge živali, temveč si vzamete nekoliko več časa in opazujete, kako se njihove aktivnosti čez dan spreminjajo. Tako lahko vidite mnogo zanimivega dogajanja in bolje spoznate živali ter njihovo obnašanje. Za načrtovanje obiska si lahko pomagate tudi s pomočjo njihovega spletnega koledarja in z razporedom Dogodivščin (da vidite, kateri dan se kaj odvija). Veliko zanimivega o živalih pa lahko izveste tudi preko interaktivnega kviza ZOOmeter, s pomočjo katerega lahko raziščete ZOO. Odprt je vse dni v letu, tudi za praznike.

Obisk ZOO Ljubljana priporočam vsem, saj lahko na ta način popestrite dan vašim otrokom, ki jim gotovo tam ne bo dolgčas. V nadaljevanju v spodnji galeriji pa še nekaj posnetkov z našega obiska.

Avtor prispevka in slik: Jan Janžekovič

Ali ste tudi vi že obiskali ZOO Ljubljana? Kaj vam je bilo najbolj všeč?