Jesenske počitnice v Prekmurju

Končno so tu jesenske počitnice, ampak kam se odpraviti in kaj početi? Slišali sva, da je v Prekmurju veliko tako zelo zabavnih kot poučnih lokacij za otroke in odrasle, zato sva se tokrat odločili, da mu nameniva več kot le enodnevni obisk.

Če krenemo iz Ljubljane, je vožnja dolga približno dve uri in pol. Ko sva se bližali Prekmurju, sva počasi že zagledali njegove lepote – prostrano ravnino, ob obrobju pa slikoviti hribi in grički. Opazili sva, da imajo Prekmurci zelo radi oblikovana drevesa in grmovje ter pri hrani velike porcije. Ker se je bližal konec oktobra, sva pred mnogimi hišami opazili tudi buče.

Vulkanija in Geološki muzej

Prva znamenitost, ki sva jo obiskali, je bila Vulkanija; v njej sva si ogledali dva kratka filma – o delovanju vulkana in o nastanku Zemlje. Zanimivo je predvsem dvigalo, ki te spusti v notranjost Zemlje, in pa geode, prinešene iz Brazilije. Na koncu ogleda sva imeli tudi sami priložnost kupiti kako kamnino, zlato ali srebro. V Vulkaniji so naju prijazni vodiči popeljali v virtualno resničnost, pri tem pa naju je spremljal tudi krtek Oli. Oli je dobil ime po kamnini olivin, ki je zelene barve, spremljal pa naju je tudi v Geološkem muzeju. Muzej se nahaja tik ob Vulkaniji in si ga je priporočljivo ogledati, saj v njem spoznaš različne vrste kamnin.

Druženje z lemurji in čarovniki

Druga znamenitost, ki je v tem času izredno zanimiva, je Dvorec Rakičan. V njem sva si ogledali zabavo za noč čarovnic, h kateri spadajo tudi ognjeni šovi, pevski nastopi, predstave čarovnikov in klovnov, preizkušanje divjih voženj ter ustvarjanje in učenje čarovniških trikov. Kupiti je bilo mogoče hrano, pijačo in različne balone.

Ker se v dvorcu zabave začnejo odvijati šele pozno popoldne, sva si pred tem ogledali še živalski vrt Sikalu. V njem sva videli marsikaj, tudi take živali, ki jih v ZOO Ljubljana ni. Doplačali sva tudi druženje z lemurji. V tem času so pogoji za izlet v Sikalu odlični. Možno je tudi kupiti hrano in določene živali med ogledom nahraniti. Dodatno srečo sva imeli z mladički; poleg morskih prašičkov sva imeli priložnost videti tudi male opice in lemurčke.

Obisk tromeje in gradu Grad

Ena izmed priljubljenih znamenitosti na severovzhodnem koncu Slovenije je tudi tromeja z izhodiščem v občini Kuzma. Poti so lepo urejene, izlet pa popestrijo tudi zabavne učne hišice in table. Med drugim sva imeli priložnost poslušati ptice in »povohati« različne domače in eksotične vonje. Pot iz Kuzme je krožna in traja približno 20 minut v eno smer. Na njej naju je spremljal tudi ježek, ki nama je razložil mnogo zanimivega in naju pravilno usmerjal. Na končni destinaciji, tromeji, se nahaja planinski dom in spomenik s tremi zastavami: madžarsko, slovensko in avstrijsko.

Blizu Vulkanije, pa tudi nedaleč od tromeje, se nahaja grad Grad. Legenda pravi, da je v njem natanko 365 sob, za vsak dan v letu ena. Ker izkopavanja še potekajo, je trenutno še ni mogoče potrditi, zagotovo pa je sob res veliko in sprehod po gradu se na trenutke zdi kot obisk labirinta. V njem je trenutno več razstav starih obrti (žganjekuha, zeliščarstvo, kovaštvo, izdelovanje pisank itd.) ter ena umetniška razstava, urejeni pa sta tudi vinska klet in poročna dvorana. Otroci se lahko zabavajo z iskanjem prav tako legendarnega zmaja, ki menda še vedno lomasti po tamkajšnjih hodnikih.

Od višine se zvrti

Zadnji dan sva se odpravili na stolp Vinarium; do njegovega vrha oziroma razgledne terase je potrebno prehoditi 240 stopnic. Če imaš srečo, lahko ob lepem vremenu z vrha vidiš vse do Dunaja, Budimpešte in seveda do nekaterih drugih prelepih slovenskih območij. S pogledom zaobjameš štiri države; orientacijo nudijo tudi table z oznakami mest.

Zraven stolpa so čisto na novo uredili zip-line, ki je dolg 528 metrov. Njegova posebnost sta dve jekleni pletenici, ki omogočata spust dveh oseb hkrati – gre za edini zip-line v Sloveniji, ki trenutno ponuja to možnost. Na začetku si je seveda potrebno nadeti pravo opremo in čelado. Nato so nama vodiči razložili pravilno držo, ki sva jo na testnem zip-linu, dolgem okoli 10 metrov, tudi preizkusili. Tako sva bili pripravljeni; odpravili sva se na štartno točko (štartni stolp) ter se spustili med zelene trate in nad manjšim gozdom. Dosegli sva hitrost preko 50 metrov na uro; menda je mogoče doseči tudi okoli 65 metrov na uro, odvisno od pozicije telesa, vremenskih razmer, teže, velikosti itd.

Kratke 4-dnevne počitnice v Prekmurju so bile s to adrenalinsko piko na i zaključene. Svoje sta k izredno pozitivni izkušnji prispevala tudi toplo pozno oktobrsko vreme in seveda pregovorna prijaznost Prekmurcev, ki se ji – preverjeno – tudi tokrat niso izneverili.

Če sva vas spodbudili, da se »preko Mure« odpravite tudi vi, se ne pozabite posladkati z domačo prekmursko gibanico in zaplavati v katerem izmed številnih urejenih termalnih kopališč. Skupaj z obiskom omenjenih znamenitosti na severovzhodu Slovenije brez težav lahko preživite nadvse pester in razgiban teden.

 

Avtorici članka: Brina in Jerneja Kimovec