ARMENIJA – najstarejša dežela sveta

Picture
Dušan Berdnik, potopisna predavanja in potovalne informacije ​www.duletravel.com

Je prva država na svetu, ki je za uradno religijo sprejela krščanstvo že leta 301. Armenija se v armenščini imenuje Hajastan, kar pomeni Haikova dežela. Za slovenske državljane viza več ni potrebna pri vstopu v državo, jaz sem jo še potreboval pred leti, ko sem potoval po Armeniji. Najlažje je priti v Armenijo iz sosednje Gruzije ali pa z letalom v glavno mesto Erevan, v katero letijo večje letalske družbe.

Zapleteni odnosi s sosedi
Zaprti sta meji s Turčijo in Azerbajdžanom, izziv je tudi območje Gorskega Karabaha, ki je pravno pod Azerbajdžanom, v praksi pod Armenijo, zahteva pa celo nakup lastne vize. Od razpada Sovjetske zveze Armenija doživlja preporod nacionalizma in obnovo tradicionalne kulture. Leta 1915 se je zgodil že drugi genocid nad Armenci, ki ga Turčija še danes ne priznava. To je drugi največji znani genocid, takoj za pobojem Judov v drugi svetovni vojni. Izgubili so tudi Ararat. Težko bi si izbrali manj prijazne sosede, kot jih imajo. Leta 1965, ob 50. letnici genocida, so si zamislili postavitev spominskega parka in ga postavili dve leti pozneje.
Spominski park armenskega genocida na hribu Cicernakaberd
Spomenik se nahaja na hribu Cicernakaberd. 44 metrov visok obelisk simbolizira ponoven preporod Armencev. Poleg stoji v krog postavljenih 12 blokov, ki predstavljajo 12 izgubljenih provinc, ki so na ozemlju današnje Turčije. Znotraj tega kroga gori večni ogenj.  ​
V notranjosti spomenika gori večni ogenj, spomenik obdaja 12 stebrov.
Zraven spomenika je spominski park, v katerem tuji politiki zasajajo spominska drevesa.  Obisk jezera Sevan, za katerega pravijo Armenci, da je njihovo armensko morje, je pravi oddih za popotnika. Jezero Sevan je največje jezero v Zakavkazju in sodi med največja jezera na svetu, ki ležijo na visokih nadmorskih višinah. Jezero se nahaja na nadmorski višini 1900 metrov in vanj priteka 28 pritokov, iz njega pa odteka le reka Hrazdan, ki teče tudi skozi  glavno mesto Erevan.
Jezero Sevan je eno največjih jezer na svetu na visokih nadmorskih višinah.
Cerkev Matere božje ob obali Sevanskega jezera.
Ljudje so neizmerno prijazni, saj se zavedajo, od kod izvirajo njihove korenine. Stopnja kriminala je zanemarljiva, tako da se počutiš zelo varnega. Potovanje po Armeniji je preprosto, večji del dežele sem prepotoval s štopanjem.
Po Armeniji se da potovati tudi z avtoštopom brez težav. Na fotografiji sta moja voznika, ki sta me pobrala na poti proti prestolnici Erevan. Od zadaj sosednja Turčija s 5166 visokim Araratom.
Po državi vozijo stari dotrajani avtobusi še iz časov bivše Sovjetske zveze.

Prestolnica Erevan (Yerevan)

Prestolnica Erevan (Yerevan) ima 1,2 milijona prebivalcev in je hkrati tudi največje mesto te države. Mesto se je včasih imenovalo Erivan in Erebuni. Nastalo je leta 782 pred našim štetjem, ko je kralj Urarta tam postavil utrdbo Erebuni. Svetopisemsko ime za Armenijo je namreč Urart. Na razvoj mesta je vplivala geografska lega, saj je bilo stičišče pomembnih trgovskih poti in se je razvijalo vse do vdora Arabcev in seldžuških Turkov. Leta 1828 je Rusija premagala Perzijce in priključila Erebuni k svojemu imperiju. Takrat je imelo mesto 30.000 prebivalcev. Če boste kdaj obiskali mesto in želeli prespati, izberite kar najcenejše bivanje v privatnih stanovanjih za nizko ceno. (V glavnem stanovanja ponujajo starejši ljudje, ki se s tem dejansko preživljajo.) Povprečna mesečna plača znaša med 150-200 ameriških dolarjev. Armenija je znana še po Radiu Yerevan oz. Armenija radio. V času Sovjetske zveze je bil Radio Armenija znan kot edini radio, ki je imel v svojem repertoarju šale na politični račun. Zelo vreden obiska v prestolnici je Matenadaran muzej starih knjig in rokopisov. Sam muzej je velika temno siva kamnita in dobro varovana zgradba, do vrha pa vodi nešteto stopnic.

Pogled na prestolnico Erevan. V njej živi več kot 1 milijon prebivalcev.

Pred muzejsko zgradbo je velik kip svetega Mesropa Mashtotsa, ki je leta 405 izumil armenske črke, ki jih uporabljajo še danes. Sedaj ima abeceda 30 znakov, nekoč jih je imela več, saj so tudi števila zapisovali s črkami. Muzej obsega 15.000 starih rokopisov, od tega 2500 miniaturnih ter okoli 30.000 drugih dokumentov v 2000 različnih jezikih. Veliko dokumentov je napisanih na različnih pergamentih, nekateri na kožah in kamnih.

Erevan je fantastičen kraj za obisk v vsakem letnem času, saj je seznam kulturnih dejavnosti in znamenitosti pester. Armenija ima zelo veliko starih cerkva in samostanov, nekateri izmed njih so na seznamu Unesca. Pri obiskih samostanov in cerkva je primerno nositi pokrivalo za ženske in dolge hlače za moške, ponekod na to opozarjajo tudi veliki napisi pred vhodom v svetišča.
Če želite občutiti armensko gostoljubnost, gurmanstvo in staro kulturo, je Armenija dežela za vas! ​
Komentirajte!