Beograd- mesto zabave in lepih deklet

Glavno mesto nekdanje naše skupne države SFR Jugoslavije in današnje države Srbije je glavno gospodarsko, kulturno, politično središče države. Mesto se nahaja na sotočju dveh velikih rek Save in Donave, ta nadaljuje svojo pot proti izlivu v Črno morje. Mesto premore več  kot  2 milijona prebivalcev in je zelo zaželena destinacija za mladino in tudi za starejšo populacijo. Mladi se navdušujejo nad nočnim življenjem.  Mesto  je bilo proglašeno za mesto z najboljšim nočnim življenjem daleč naokrog, zato ni čudno, da Slovenci tako radi prihajamo v Beograd.

Hiša cvetja v spomin na Tita
Najlažje in najhitreje se pride tja iz Slovenije z avtomobilom, čas vožnje okrog 5 ur. Če raje potujete z vlakom, dnevno iz Zuricha preko Ljubljane vozi vlak. Če imate srečo, dobite karto za 25 evrov  v eno smer, kar je ugodna cena, vendar žal za to ceno je število kart omejeno na 6 na vlak. Vožnja traja kar 9 ur, tako da boste imeli dovolj časa, da se razgovorite s sopotniki ali prebirate vodiče o mestu.  Kadar Slovenci obiščemo prestolnico Srbije, ponavadi najprej obiščemo Dedinje ( Hišo cvetja), da se poklonimo našemu bivšemu voditelju Josipu Brozu Titu, ki je umrl 4. maja leta 1980 v Kliničnem centru v Ljubljani. Njegovi posmrtni ostanki so bili prepeljani z vlakom iz Ljubljane s postankom v Zagrebu. Hiša cvetja, ki je pred Titovo smrtjo služila kot pomožna pisarna z vrtom, je bila kot mavzolej za obiskovalce odprta leta 1982, dve leti po predsednikovi smrti. Objekt skupaj s kamnito grobnico je bil do razpada SFRJ pod stalnim nadzorom častne straže in opremljen s svežim cvetjem, še danes pa se v hiši poleg grobnice nahaja zbirka Titu podarjenih štafetnih palic iz vseh delov nekdanje Jugoslavije in izbrane fotografije iz predsednikovega življenja ter s pogrebne slovesnosti. Zraven mavzoleja se nahaja muzej 25. maja, v njem so  razstavljeni predmeti, ki jih je dobival predsednik na svojih potovanjih, kot so:  sablje, orožja, ročno izdelani prti, obleke… Poleg nas, Slovencev, so najštevilčnejši obiskovalci iz Združenih držav Amerike. Cena karte za ogled je samo 2 evra in Hiša je odprta za obiskovalce vse dni v tednu, razen ponedeljka.
Nočno življenje – od plavajočih splavov do koncertov svetovnih skupin 
​ V poletnih vročih dneh se prebivalci mesta odpravijo na umetno jezero Ado Ciganlijo, ki ponuja za vsakogar nekaj. Največji obisk je med vikendom, v poletnih mesecih ga obišče v enem dnevu več kot 150.000 ljudi. Okrog jezera se nahaja kolesarska pot (7,5 km), premorejo plaže, igrišča za košarko, nogomet, baseball, namizni tenis, golf, odbojko, adrenalinski park in še bi lahko našteval. V nočnih urah je Ada Ciganlija dobro mesto za nočno življenje. Tujci si ne moremo nagledati simpatičnih deklet in pogosto se zgodi, da se med njimi vname ljubezen. Beograjčani se radi pošalijo na račun Ade Ciganlije, da imajo  svoje beograjsko morje. Najbolj priljubljeno mesto za nočno življenje je na plavajočih splavih, ki se nahajajo na reki Savi vse od Zemuna pa do Brankovega mosta, ta je dobil ime po srbskem pisatelju Branku Čopiću. Na večini od njih je živa glasba,  ki razveseljuje vse do naslednjega dne. Cene pijač so tukaj kar precej visoke v primerjavi z ostalimi lokali po mestu in včasih potrebuješ predhodno rezervacijo, da prideš na splav. Največja glasbena ikona je Svetlana Ražnjatović- Ceca. Pred nekaj meseci je imela koncert v Novem Beogradu v parku Ušće in obiskovalcev je bilo več kot 100.000. Vsak mesec potekajo koncerti svetovnih skupin in pevcev. Imel sem možnost biti na koncertih skupin: Rolling Stones, ACDC, The Police…
Številni mestni parki in srbska kuhinja
Mesto je poznano po številnih parkih. Najbolj poznani parki so: Kalemegdanski, Tašmajdanski, Park prijateljstva in Pionirski. Zame najlepši park je Kalemegdan z istoimensko trdnjavo. Iz parka je lep razgled na veliki otok, kjer se ločujeta reki Sava in Donava. Kalamegdan je najstarejši mestni park, njegov nastanek sega tja okrog leta 1870. Posebno vrednost Kalemegdanskemu parku dajejo spomeniki, ki so bili zgrajeni v zadnjih 150 letih. Zraven parka se nahaja zoološki vrt in vojni muzej. Obvezen postanek v mestu je nujen, da se vsaj enkrat sprehodite v večernih urah čez Skadarlijo, ki velja za glavno bohemsko četrt mesta, podobno pariškemu Montmartru. Skadarlija spada med največje turistične atrakcije mesta.  V njej se nahajajo galerije, trgovine s spominki in številne restavracije z domačo srbsko kuhinjo –  mesom na žaru (čevapčiči, pleskavice, klobase, prebranec….).  Gostinsko osebje je oblečeno v tradicionalno nošo in s svojo gostoljubnostjo očarajo še tako zahtevnega gosta. Dnevno obišče Skadarlijo na tisoče ljudi in  je priljubljeno za mlade zaljubljene pare in seveda za vse ostale.  Če ste ljubitelji mesa, boste prišli na svoj račun na vsakem vogalu, hrana je povsod zelo okusna in je odlična priprava za noč zabave in pijače s prijatelji. Srbska kuhinja (in ne samo kuhinja) je nastala pod vplivom vseh kultur, ki so vplivale na Beograd skozi zgodovino, in tako vam mesto ponuja restavracije z okusi Sredozemlja, vzhodne in srednje Evrope (zlasti Madžarske).
Največja pravoslavna cerkev na Balkanu
Srbi so po večini pravoslavne vere in temu primerno je tudi veliko število cerkva po mestu. ​Največja srbska pravoslavna cerkev je Svetišče svetega Save. Je največja pravoslavna cerkev na Balkanu in v njej je lahko prisotnih več kot 10.000 ljudi. Nahaja se na obrobju Beograda. Zgrajena je bila v srbsko-bizantinskem slogu, s štirimi stolpi, 44 metrov, vrh kupole je visok 70 m, medtem ko je glavni pozlačen križ visok 12 metrov, na vrhu cerkve to kaže na skupno višino 82 m, nadmorska višina 134 m (64 m nad nivojem reke Save). Zato ima ta cerkev pomembno mesto v Beogradu in na obzorju je vidna z vseh pristopov do mesta.
Hram, kakor mu pravijo Srbi, zavzema površino 3500 kvadratnih metrov v pritličju, z dodatnimi 1.500 kvadratnimi metri na treh galerijah v prvem nadstropju. Na voljo je tudi galerija 120 kvadratnih metrov na drugi ravni, kjer je tudi zunanji vidik, ki se razteza po celotni kupoli. Cerkev je prekrita z belim marmorjem in granitom, pri obnovi je sodelovalo slovensko podjetje iz Hotavelj.
Picture
Hram svetega Save velja za največjo pravoslavno katedralo na Balkanu.
Beograjska arena- Kombank arena
​Beograd premore dva največja nogometna kluba v državi: Partizan in Crvena zvezda. Slednji je leta 1991 osvojil Ligo prvakov v finalni tekmi proti Marseillu v italijanskem Bariju in se po penalih  povzpel na vrh Evrope. Navijači obeh klubov so smrtni sovražniki in kadar se pomerita omenjena kluba, pride do množičnih obračunavanj. Nekajkrat sem si v živo ogledal tekme na zvezdinem stadionu Marakani in včasih se nisem počutil najbolj varnega.  Leta 2004 je mesto odprlo novo večnamensko športno dvorano  Beograjsko areno. Danes se dvorana imenuje Kombank arena.  Na odprtju dvorane so se pomerile najboljše košarkarske reprezentance na svetu na čelu z ameriško ekipo, ki je igrala z zvezdniki: Allen Iverson, Tim Duncan, Stephon Marbury, Lebron James… Leta 2005 je v isti dvorani potekalo še Evropsko košarkarsko prvenstvo, na katerem si je naša reprezentanca zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu na Japonskem.  Prav tako je leta 2008 v dvorani potekala  Evrovizija, saj je leto pred tem v finski prestolnici zmagala srbska pevka Marija Šerifovič.
 
Mesto ponuja za vsakogar nekaj. Če ne najdeš tukaj nekaj zase, ne najdeš nikjer. Slovenci smo že iz časov nekdanje skupne države lepo sprejeti in zaželeni, zato se vedno radi znova vračamo. ​
Piše: Dušan Berdnik
Komentirajte!
Ste že obiskali Beograd? Katera pa je vaša najbolj priljubljena točka v Beogradu?