Intervju s Tomijem Megličem – SIDDHARTA

Tomi Meglič, pevec in kitarist skupine Siddharta ter ponosen očka sina Zaka in hčerke Nore, si je vzel čas ekskluzivno za našo revijo in nam zaupal nekaj podrobnosti in dogodivščin z njegovih potovanj.

Zmotili smo ga pri pripravah na prihajajočo predstavo Človek z bombami, ki bo na sporedu junija, ter ga povprašali o njegovih potovalnih navadah. Preberite, kam najraje potuje, kaj vzame s seboj na pot, kje bo dopustoval letos, smešne pripetljaje s potovanj, …

Kaj so za vas idealne počitnice?

To je res težko reči, brezmejna domišlija – težko se odločiš in na kratko odgovoriš. Kam daleč z letalom in takoj prvi dan zabava z dobrimi prijatelji, naslednji dan brezdelje z isto družbo in tako izmenjaje do nadaljnega. Vmes še kaj dobrega ustvarimo, sem ter tja zamenjamo kontinent in letni čas, pozabimo na datum, na šport vsekakor ne, in na koncu dva dni poležavamo in spimo pred poslovilno celotedensko zabavo, po kateri nam seveda ni treba ničesar pospraviti…

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je všeč in ob katerih priložnostih (a raje ležite na plaži ali imate raje aktivne počitnice, kampiranje, …)?

Potujem zelo rad, najraje v bolj oddaljene kraje in takrat si večinoma ne želim biti predolgo na enem mestu. Sproti se odločam, kam me bo pot zanesla in kje bom prespal naslednjo noč. Na daljših potovanjih nimam nikoli vnaprej zarisane in določene poti. Razen začetka in konca so vmesne postaje povsem odprte. Rad prespim v šotoru ali kolibi brez elektrike, v hostlu ali pa kar pod zvezdami, po drugi strani pa me neznansko privlačijo ogromni, čudovito urejeni hoteli. Idealno je, kadar mi uspe združiti vse našteto, vsakega po nakaj dni. Zares odbija pa me že sama misel na ležanje na prenatrpani plaži, vonj po kremi za sončenje in pogovor, kaj bo za kosilo. Čeprav sem se žal že znašel tudi v tej situaciji.

Kam najraje potujete (katere destinacije) in s kakšnim namenom? Imate morda kako stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate?

Rad imam svetove, ki so drugačni od mojega, saj se tam veliko naučim in širim obzorja ter se tako bogatim. Večinoma na potovanjih opazujem in uživam ter malo manj sodelujem. Morda edina stalna poletna destinacija je že od mojega otroštva Dalmacija. Sicer tega ne smatram kot potovanje, bolj kot počitnice, poletni oddih.

Kdaj si privoščite dopust? Glede na to, da ste precej zasedeni zaradi koncertov, ali vam uspe na dopust v poletnih mesecih?

Ponavadi januarja in avgusta, to sta domala že skoraj zapečatena meseca za kolektivni dopust, pa še to ne vedno, ker imamo januarja večkrat snemanja. Za daljša potovanja pa so potrebni posebni dogovori in letni časi niso pomembni.

Kje ste bili na dopustu lansko leto in kako je bilo ?

Pozimi smo bili z družino in prijatelji na smučanju v Dolomitih, poleti pa, prav tako z družino in prijatelji, na otoku Lošinj. Bilo je vselej prekratko in vedno nepozabno.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?

Želja je veliko, vendar bomo letošnje leto posvetili predvsem pripravi na potovanje skozi življenje naši 4-mesečni hčerkici.

Kako pogosto potujete in za koliko časa?

Od svoje osamosvojitve pri osemnajstih sem bil do danes vsaj na petnajstih daljših potovanjih, v povprečju po mesec dni.

Katera prevozna sredstva uporabljate?

Letala, avtobuse, avtomobile, avtoštop. Že dolgo se nisem peljal z vlakom.

Ali si dopust organizirate sami ali preko kake agencije?

Večinoma sam oz. z družbo, s katero se odločimo skupaj potovati. Sem poskusil tudi preko agencije, a ne v 100 odstotnem aranžmaju.

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo? Brez česa si potovanja ne morete predstavljati?

Predvajalnik glasbe, slušalke in kitara. Brez teh nikamor.

Ali ste že obiskali kakšno nudistično plažo?

Že, ampak nisem nudist. Zaradi stvari, ki jih ponavadi z družbo počnemo na plaži, bi bilo to povsem neprimerno.:)

Imate na dopustu kdaj problem s paparaci?

Sploh ne.

Ste imeli kakšne avanture (mogoče v mlajših letih) na potovanjih?

Seveda, te dodajo neko povsem neverjetno dimenzijo.

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?

Kaj pa vem, morda šteka cigaret v Srbijo 🙂

Kateri je najbolj smešen pripetljaj z vaših potovanj?

Z avtobusom, polnim mladih popotnikov s celega sveta, smo 3 tedne potovali po Novi Zelandiji. Vsak dan smo spali v drugem kraju in urniki odhodov so bili točno določeni. Po tednu dni se je nekje v oddaljenih hribih pripravljala fešta in trije Slovenci s kitarama in bobnom smo bili domala primorani v popolnoma spontan nastop. Igrali smo dolgo v noč in vsaka pesem je bila nagrajena z vrčkom piva, na koncu pa še nekaj smešnih cigaret v zahvalo. Nepozabno! Jasno podrti smo naslednje jutro prespali odhod avtobusa. A so počakali. Dobili smo celo imuniteto – v naslednjih 14 dneh avtobus odrine, ko se pač Slovenci s kitarami zbudijo.

Se ukvarjate s kakšnim športom oz. drugo aktivnostjo na potovanjih (surfanje, kajtanje, potapljanje, plavanje, tek, kolesarjenje)?

Zelo rad imam šport, a zdoma predvsem tisto, kar se spontano ponudi. Nogomet in odbojka na mivki, tenis, košarka, snorklanje, tudi surfanje in smučanje na vodi sem izkusil, pa kolesarjenje v trgovino in plavanje po odpihnjeno žogo.

Kaj najraje jeste in pijete na počitnicah? Si privoščite tudi kakšen kozarček alkohola?

Pri tem nisem preveč zahteven in jem, kar mi pride pod roko. V različnih delih sveta imajo različno kulinariko in temu se prilagodim. S pivom potem poskrbim za tisto pravo ravnovesje v moji prehrani.

Kje se informirate glede potovanj?

Preko spleta in izkušenj prijateljev.

Kaj mislite o rezervacijah preko spleta?

To je danes nekaj povsem običajnega in predvsem zelo priročno.

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?

Ko so se lomila moja najstniška leta, sem šel za pol leta v Avstralijo in na Novo Zelandijo, kjer sem se preživljal z delom na farmah in ogromno prepotoval. Avstralija ima poseben prostor v mojem srcu, sploh ker smo kakih 10 let za tem z družbo šestih prijateljev na enomesečnem pohajkovanju vse nadgradili do perfekcije.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?

Ne vem sicer, ali se me drži sreča, ampak prav slabih izkušenj, ki bi mi popolnoma pokvarile potovanje, nimam in upam, da jih tudi v prihodnje ne bo. Je pa res, da me stvari zlepa ne spravijo s tira in morebitne sitnosti skušam s humorjem premostiti.

Kako potekajo trenutno vaše aktivosti s skupino SIDDHARTA? Imate veliko koncertov? Se pripravljate na izid kakšne nove plošče?

Koncertov je nekoliko manj, čeprav smo novembra lani izdali ploščo VI, ker vmes ustvarjamo še nekaj drugih zanimivih umetniških stvaritev, seveda vse v povezavi z glasbo. Predvsem zanimiva bo detonacija Človek z bombami, ki jo bomo konec junija pod okriljem Anton Podbevšek Teatra izvedli v naravi na Otočcu. Stalno smo polno zaposleni in to imamo radi.

Vsi, ki bi radi izvedeli kaj več o skupini SIDDHARTA, poslušali kakšno njihovo pesem ali preverili, kje bodo imeli naslednji koncert, vabljeni na njihovo spletno stran:
SKUPINA SIDDHARTA

  Intervju napisala: Petra Novak

Komentirajte!

Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.