Budimpešta – križarjenje za sladokusce

Budimpešta ima v adventnem času prav poseben čar. Simon in Leja sta smuknila tja na enodnevni izlet z avtobusom in se popeljala z ladjo po mogočni Donavi. Preberite, kaj vse sta doživela.

Kako je potekala naša pot in kaj smo si ogledali?

Do Budimpešte danes prideš zelo hitro iz Ljubljane, saj je do tja le 4,5 ure vožnje po avtocesti oz. 460 km. Med potjo smo videli tudi znamenito Blatno jezero, ki spada med vrhunce madžarskega poletnega turizma.

V Budimpešti smo se najprej razgledali s Citadelle in se potem odpeljali do parlamenta. Nato smo se vkrcali na ladjo, s katero smo naredili krožno vožnjo mimo glavnih znamenitosti. Zvečer smo se odpravili na Trg herojev in si pogledali naravno drsališče. Največ časa smo se mudili na simpatičnem božičnem sejmu pri baziliki Svetega Štefana. Kasneje smo se odpravil z avtobusom na grajski grič, tam nas je očaral prekrasen nočni pogled na Budimpešto.

Citadella – z Unescom zaščiten pogled

Citadela
Citadella

Ogled Budimpešte smo začeli z obiskom razgledne točke Citadella, s katere je prekrasen pogled na celo mesto in na ogromen kip. Zanimivo je, da je ta pogled zaščiten kot Unesco kulturna dediščina.

Madžarski parlament je kopija angleškega

Madžarski parlament
Madžarski parlament ponoči

Madžarski parlament je mogočna stavba, ki je še posebej lepo osvetljena ponoči. Ko se je Madžarska združila v enotno državo, so šli v London po idejo za stavbo parlamenta in postavili “kopijo”. Me zanima, ali jih je kdo preganjal zaradi avtorskih pravic? :).

Budimpešta – Gurmansko križarjenje po Donavi

Turistične ladje, ki plujejo po Donavi, so bistveno večje od tistih na Ljubljanici. Lahko bi rekli, da so velike, ugledne restavracije na vodi. Uro in pol smo se vozili mimo glavnih znamenitosti Budimpešte, ki smo si jih ogledovali kar izza miz, za katerimi smo sedeli. Vožnja poteka zelo umirjeno brez kakšnega koli valovanja. Vmes pa smo razvajali brbončice s samopostrežnim kosilom, čakala nas je res pestra izbira jedi.

Trg herojev s pomembnimi madžarskimi kralji

Trg herojev
Trg herojev zvečer

Odpeljali smo se do Trga herojev, kjer stoji ogromen spomenik, na katerem čepi nadangel Gabriel. Vodič nam je pri kipu vsakega madžarskega kralja predstavil, kako se je zapisal v zgodovino. Med njimi je bil tudi slavni kralj Matjaž oz. Matija Korvin, o katerem je tudi kup slovenskih pripovedk.

Le nekaj korakov stran od Trga herojev je naravno drsališče s prelepo okrašenim mostom in pravljičnim gradom Vajdahunyad.

Bazilika Svetega Štefana

Bazilika Svetega Štefana je ena najlepših cerkva v Budimpešti, ki ti jemlje dih. Pred njo se odvija živahen božični sejem s stojnicami, kjer sva si privoščila kozarček kuhanega vina. Kupila sva si tudi ročno izdelane jaslice za spomin. Pod smrečico na sejmu je mini drsališče, kjer so otroci veselo drsali v krogu. Če ste v Budimpešti v adventnem času, je to definitivno kraj, kjer se morate ustaviti vsaj za kako uro.

Vzpon na grajski grič

Za konec smo se povzpeli na grajski grič, kjer so čudovite palače, katedrala in dih jemajoči pogled na prekrasno osvetljene stavbe ob Donavi.

Počil je lonec in zgo…

Z Lejo sva bila navdušena, koliko se da v Budimpešti doživeti v enem dnevu, čeprav smo se 10 ur vozili v obe smeri. Toplo vsem priporočava kombinacijo z križarjenjem po Donavi Sklenila sva, da jo ponovno obiščeva še v poletnem času :).

Mag. Simon Meglič, Potnik.si