Intervju Vesna Terzić

Vesna Terzić je v lanskem letu kot prva veleposlanica Republike Hrvaške v Sloveniji zaprisegla svoj mandat. Pohvali se lahko z dolgoletno diplomatsko kariero, saj je delovala v kar nekaj nam bližnjih državah, kot so Italija in Turčija, svoj mandat pa je oddelala tudi v daljnem Čilu. V tokratnem intervjuju nam bo zaupala, katere so zadolžitve veleposlanika. Da pa si veleposlaniki lahko malo “oddahnejo” od dela in raziskujejo državo, v kateri delujejo, si preberite v nadaljevanju.

Kako poteka tipičen dan veleposlanika?
Tisto, kar je najlepše, hkrati pa tudi najtežje v tem poklicu, je to, da ni “tipičnega” dneva. Seveda se v glavnem vse začne s sestankom z najbližjimi sodelavci (najpogosteje ob jutranji kavi), s pregledovanjem pošte, časopisja, spleta, po tem pa je težko napovedati, kako se bo dan nadaljeval. Zelo pogosto se delavnik konča šele zvečer s kakim sprejemom, z diplomatsko večerjo ali s kulturnim dogodkom. Večinoma je vse zanimivo, a je delovni čas v diplomaciji zelo raztegljiv pojem.
Ali je naloga veleposlanika, da obiskuje svoje sodržavljane tudi na “terenu” in kaj v tem primeru dela?
Veleposlaništva so vedno v ozki navezavi s hrvaškimi društvi na svojem področju. Pogosto jih obiskujemo na terenu, velikokrat pa se zberemo tudi v Ljubljani. Vedno je zanimivo slišati njihove težave, potrebe, pa tudi ideje. Ko gremo na obisk k posameznemu društvu, je lepo videti, kako negujejo hrvaško kulturo in koliko osebnega truda, časa in sredstev v to vlagajo.
Intervju Vesna Terzić - Pichilemu, Čile
Lepote obale Pacifika v kraju Pichilema, Čile.
Kje ste do sedaj delovali?
Vsekakor lahko zatrdim, da sem v svoji karieri imela srečo, saj sem lahko živela v zanimivih in lepih krajih in  državah, ki so medsebojno zelo različni.  Moja pot je bila videti takole: Rim – Ankara – Milano – Rim – Santiago de Chile in Ljubljana, s periodičnim povratkom v Zagreb. Prihod v Ljubljano je bil svojevrsten povratek v znane kraje, v kraj, ki ti je blizu.
Koliko časa ostane veleposlaniku, da obiskuje znamenitosti države, kjer trenutno deluje?
Na vso srečo dovolj, glede na to, da tudi del profesionalnih obveznosti poteka ravno na področju kulture. Tako, na primer, uradni sprejemi v Rimu potekajo v veleposlaništvih, katerih večji del se nahaja v najbolj znanih palačah, tako imamo pravzaprav privilegij, da lahko vidimo notranjost teh zgodovinskih zgradb. Čile sem prepotovala po celi dolžini, saj se hrvaške skupnosti, razen v Santiagu, nahajajo na skrajnem jugu v Punta Arenasu in Ognjeni zemlji ter na samem severu v krajih  Antofagasta in Iquique. V Sloveniji je vse veliko bolj enostavno, saj so razdalje manjše, obdaja pa nas veliko lepega.
Kakšne so razlike med državami, kjer ste delovali do sedaj?
Razlike so velike. Različna je zgodovina, jezik, kultura, gastronomija, narava itd. Vse te države so čudežno lepe in zanimive, vendar mi je Slovenija od vseh v marsičem najbližja.
Ali je naloga veleposlanika tudi turistična promocija svoje države in kako jo predstavljate?
Turizem je za  Hrvaško izjemno pomemben in, seveda, veleposlaništva sistematično delajo tudi turistično promocijo. V Sloveniji je to veliko lažje, tako zaradi tradicionalne navezanosti slovenskih turistov na hrvaško obalo kakor tudi zaradi številnih turističnih agencij pa tudi zaradi dolgoletne prisotnosti predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani, ki že celo vrsto let odlično opravlja svoje delo.
Kaj menite, da lahko Hrvaška ponudi sodobnemu turistu?
Rekla bi, da VSE. Od naravnih lepot do kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, odlične hrane in vina, brezštevilnih možnosti za zabavo……In vse to ob znani gostoljubnosti.
Intervju Vesna Terzić - Kornati
Kornati.
Kje menite, da je še prostor za razvoj turizma na Hrvaškem?
Vedno in za vse obstaja prostor za napredek. Morda je bil sever Hrvaške, kakor tudi ostali deli, ki niso povezani z obalo, do sedaj nepravično zapostavljen in malo obiskan s strani turistov. Vendar se tudi to spreminja in je iz leta v leto vedno večje število turistov, ki uživajo v naravnih, kulturnih in gastronomskih lepotah  kontinentalne Hrvaške.
Kako bi primerjali turistično ponudbo Slovenije in Hrvaške?
Sta si zelo podobni in povsem kompatibilni. Zato je tudi skupno predstavljanje Hrvaške in Slovenije na trgih daljnih držav uspešno.
Kje menite, da so prednosti in slabosti Slovenije v primerjavi s Hrvaško?
To je težko povedati. Vsi imamo svoje slabosti in pomanjkljivosti, zato ponavljam, da je ravno naša skupna ponudba kompatibilna, tako lahko sodelovanje na področju turizma prinese odlične rezultate za obe državi.
Si vi na dopustu privoščite all inclusive počitnice ali si dopust organizirate sami?
Vse si organiziram sama. K sreči imam velik krog prijateljev in še večji krog sorodnikov.
Intervju Vesna Terzić - Cuzco, Peru
Na obisku v Solane Maras, Dolina kraljev blizu mesta Cuzco, Peru.
V kateri državi, kjer še niste delovali, bi najraje delovali in zakaj?
Tukaj se vedno mešajo profesionalni in osebni kriteriji. Svet je resnično velik in raznolik in vsaka nova destinacija prinaša nove profesionalne in osebne izzive. Gotovo pa je, da te vsaka nova izkušnja še dodatno obogati.
Če vam nekdo omeni Slovenijo, katere so tiste tri stvari, ki jo najbolj opisujejo?
Naravne lepote, gastronomija, kultura.
Ali državljani Hrvaške, poleg smučanja, na Slovenijo gledajo tudi kot na turistično deželo in kaj jih najbolj pritegne v Sloveniji?
Hrvati tradicionalno prihajajo v Slovenijo. Ne samo zaradi smučanja, temveč tudi zaradi kulturnih dogodkov, gastronomije, pa tudi zaradi študiranja. Velika prednost je ta, da smo tako blizu in da se dobro poznamo.
Kaj menite, da bi morala narediti Slovenija za boljšo prepoznavnost v tujini?
Mislim, da Slovenija dobro dela, ker pa nisem strokovnjakinja, težko podam kake dodatne ocene.
Intervju Vesna Terzić - Dubrovnik
Dubrovnik – staro mestno jedro.
Ali ima Slovenija kaj, kar na Hrvaškem pogrešate?
Niti ne…ker pravzaprav čutim, da smo si zelo blizu. Seveda, vi imate gore, mi pa ne…..
V kateri državi ali na katerem potovanju vam je bilo do sedaj najbolj všeč in zakaj?
Vsako potovanje je avantura zase in tako ga je treba razumeti. Potrebna je določena doza radovednosti in tolerance. Ni treba potovati in pričakovati, da bo vse tako kot doma. Saj, v tem primeru, čemu sploh potovati?
Katero destinacijo (državo, kraj, …) bi najbolj priporočili našim bralcem za obisk?
Ja, seveda, HRVAŠKO!
Komentirajte!
Menite, da je služba veleposlanika lagodna? Bi vi želeli en dan preživeti v njihovi vlogi?