Nov Castle Escape na najbolj “instageničnem” gradu v Sloveniji!

Dobre fotografije, inteligentna zabava, lep izlet

Slovenija velja za eno najbolj naprednih in inovativnih dežel, ko govorimo o načrtovanju sob in iger pobega. Samo v Sloveniji lahko danes najdemo preko dvajset sob pobega z najrazličnejšimi scenariji, po celem svetu pa že kar preko 5000.

Na gradu Kostel so pripravili edinstven Castle Escape, igro pobega, v kateri je igralcem na voljo kar celoten grajski kompleks. 10 nalog, ki zaposlijo možgane in roke ter pokažejo, kako dobro znate sodelovati s soigralci. Super podvig za družine, podjetja (teambuilding) in različne družbe.

Glavni cilj in namen igre pobega na gradu Kostel ni bil samo ustvariti igro, ki bo uporabnike izzvala in zabavala, temveč jih na vključevalen način naučila tudi nekaj novega o gradu. Spodaj je nekaj bistvenih informacij o interaktivni igri, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, in napotkov za nepozaben izlet v Kostel.

Kje je grad Kostel, kako pridemo do gradu in kako je s parkiriščem?

Srednjeveški kamniti grad Kostel leži v istoimenski pokrajini na jugu Slovenije, na manjši zeleni vzpetinici ob reki Kolpi in ob meji s Hrvaško. Do gradu je malo manj kot uro in pol vožnje z avtomobilom iz Ljubljane (čez Kočevje ali Kočevsko Reko). Pod gradom je veliko in označeno brezplačno parkirišče, dostop do gradu je možen samo peš (nič več kot 10 minut zmerno hitre hoje od parkirišča do grajskega vhoda).

Sprehodili se boste čez gaughenplatz – mimo vislic. Grad Kostel je od nekdaj imel tudi sodno oblast, zato so na dobro vidnem mestu vedno stale gavge. Ko vaša noga stopi na travnato stezico, ste pod cerkvico Svetih Treh kraljev (njena današnja podoba iz izgradnje v 16. stoletju) in veste, da ste že tik pod vrhom – samo še ovinek ali dva, pa ste pred grajskim vhodom.

Na poti se lahko tudi malo usedete na glasniški ali ogledni kamen prav nasproti cerkvenih vrat. Glasniški, ker so z njega objavljali oblastne in druge razglase in tudi licitacijo krač, ki so jih kmetje darovali cerkvici. Ogledni zato, ker so po ljudski pripovedi kostelski fantje z njega ogledovali dekleta, ko so odhajala iz cerkve. Morda bi mu zato lahko rekli kar Facebookov pradedek?

Kako se odvija grajska igra pobega?

Ob prihodu vas pozdravi prijazen animator in vam na kratko predstavi grad Kostel, igro pobega, njen potek in pravila, izroči vam vse potrebne rekvizite in odgovori na vsa vaša vprašanja. Čas igranja je omejen na 60 minut.

Igra je skupinska, v skupini je lahko od 2 do 6 oseb, hkrati lahko igra do 6 skupin, torej 36 oseb. Prav zaradi tega je zelo primerna tudi kot oblika teambuildinga za skupine različnih profilov: sodelavci iz podjetja, športni klubi, taborniki, pevske skupine, družinski člani, društva upokojencev, gasilcev, ribičev itn.

Potrebna je hoja po manjšem številu stopnic, vendar je igra fizično popolnoma nezahtevna. Pri nobenem izmed izzivov ni potrebna telesna moč ali vzdržljivost. No, najpomembnejši telesni del za igro pobega je v resnici glava in je kar fino, če je v dobri kondiciji.

Se lahko igramo v vsakem vremenu?

Da, v vseh vremenskih razmerah in tudi v vseh letnih časih. Del igre poteka v notranjščini gradu, manjši del pa na zunanjem dvorišču in drugih koncih grajskega poslopja. V primeru padavin z veseljem posodimo dežnik (če že ne pridete s svojim do nas) ali pelerino, skuhamo pa tudi čajček, da se malo pogrejete, ali ponudimo pivo kočevskih in turjaških kraftarjev, da se ohladite v poletni vročini. Velja seveda samo za odrasle, za mladino imamo Costello in naravne sokove lokalnih proizvajalcev.

Torej, dobrodošli v vseh vremenskih razmerah. Pametni tako ali tako pravijo, da je vreme samo podatek o tem, kako se moramo ljudje obleči.

Najnižja starost in najmanjša skupina za sodelovanje v igri pobega?

Najmlajši član skupine naj ne bi bil mlajši od 10 let, ker pa je igra skupinska, v njej lahko sodelujejo tudi precej mlajši otroci, ki seveda k igri pripomorejo po svojih sposobnostih. Doslej najmlajši otroček je bil star 2 leti in je bil srečen, saj je zavzeto nosil meč za svojo ekipo. Zgornje starostne meje seveda nočemo določiti – pomembno je, da se radi igrate.

Lahko na grad pripeljemo psa? Lahko na gradu fotografiramo?

Na grad Kostel lahko pripeljete vašega ljubljenčka, saj je 100 % dog friendly. Vaš kuža bo dobil tudi svežo vodo in kak priboljšek, če boste vi to dovolili. Seveda lahko vstopi v vse dele grajskega poslopja tako kot vi. Če so na gradu prisotni tudi drugi obiskovalci, mora biti na povodcu. Naj izdamo interno grajsko skrivnost, animatorka Natalie je velika ljubiteljica psov in jih z veseljem popazi, medtem ko vi poskušate pobegniti.

Naj še prišepnemo – grad Kostel je pravi maneken, na vseh posnetkih izpade naravnost ekstravagantno fotogenično. Fotografi, ki so se na pobeg podali opremljeni s fotoaparatom, zatrjujejo, da je grajski ambient preprosto »instagram perfect«.

V katerem jeziku je igra, kdaj je odpiralni čas in katere so nagrade za pobeg?

Igra pobega na gradu Kostel je v celoti pripravljena v slovenščini in angleščini. Tako da se lahko v pobeg spustijo tudi vsi angleško govoreči. Za igro pobega je potrebna vnaprejšnja rezervacija, takrat se tudi dogovorite za termin, ki vam najbolj ustreza (vsi dnevi v tednu).

Igro pobega lahko rezervirate pri Natalie Lisac na telefonski številki 040 771 877, pošljete mail na natalie@lisac-lisac.si ali neposredno na Facebook strani CastleEscapeKostel.

Če vam uspe pobegniti iz gradu Kostel, prejmete uradni grajski žig in postanete častni član skrivne kostelske bratovščine.

Najbližja restavracija ali lokal, da se lahko okrepčamo po “napeti” igri pobega?

V Kostelu je gostinska ponudba odvisna zlasti od sezone, kar pomeni, da je poleti na voljo več izbire. Obiskovalci igre pobega se radi ustavijo na Turistični kmetiji Padovac, ki je v neposredni bližini gradu in ponuja pristne kostelske jedi – sloviti Ančkin čušpajz (mesno-zelenjavno enolončnico), štrudelj, kostelski želodec in še druge jedi po naročilu.

Če želite obisk gradu Kostel združiti s prijetno vožnjo po kanjonu reke Kolpe in se peljati proti rečnemu toku, prispete v Osilnico, kjer zelo priporočamo Hotel Kovač z dolgo družinsko tradicijo.

Za pijačko je edini odgovor v edinem kostelskem baru, to je Pr’Matičku, ki ga vodi zelo zelo mlad gostinec, samo 19-letni Matic Petovar, najprijaznejši kostelski nasmešek, fant dobre volje, katerega poslovni pogum občudujemo in podpiramo vsi domačini.

Igro pobega lahko rezervirate pri Natalie Lisac na telefonski številki 040 771 877, pošljete mail na natalie@lisac-lisac.si ali neposredno na Facebook strani CastleEscapeKostel.

Cena za igro pobega?

Cena vstopnice za igro pobega je 12 evrov na osebo, vključuje DDV in vstopnino na grad. Za predšolske otroke sta vstop na grad in sodelovanje v igri pobega brezplačna. Plačate lahko z gotovino ali s plačilom računa, ki vam ga lahko izstavimo na podjetje.

Za igro pobega na gradu Kostel je na voljo tudi več različnih darilnih bonov.

  • Če želite igro pobega podariti za rojstni dan ali kar tako, vam pripravimo poseben personaliziran bon v darilni kuverti po dogovoru in vaših željah.
  • Lahko podarite bon, ki je že sam po sebi zabaven miselni izziv – obdarovanec bo s pomočjo skrivnih namigov na bonu moral sam ugotoviti, kaj ste mu podarili.
  • Če še ne veste, CastleEscapeKostel ima svojo denarno valuto! Lahko podarite grajski zlatnik, na voljo so različne vrednosti – igra za 6, 5, 4, 3 ali za 2 osebi.

Kontaktna oseba je Natalie Lisac – za vsa vprašanja in rezervacije jo lahko pokličete na 040 771 877 ali pošljete mail na natalie@lisac-lisac.si.

Avtorica: Natalie Lisac