Doživetje Crikveniške riviere na krožniku

V preteklosti je bila Crikvenica znana predvsem kot majhno mestece z bogato ribiško tradicijo, čemur so priča številni artefakti, razstavljeni po celotni rivieri. Na prelomu iz 19. v 20. stoletje se je začela razvijati kot turistična destinacija za visoko avstro-ogrsko plemstvo. Navduševala jih je predvsem z mediteransko klimo, ki blagodejno vpliva na dihalne poti, in z odlično kulinariko.

Da najbolje začutite utrip Crikvenice, vam priporočam namestitev v Heritage Hotel Stypia, ki je dobrih 5 minut oddaljen od trga in je neposredno ob glavni plaži. Tako se lahko zjutraj na hitro osvežite v morju, predno na terasi hotela, s pogledom na čudovito Jadransko morje, potešite lakoto s slastnim zajtrkom. Po drugi strani pa ste zvečer, ko sonce že počasi zahaja in riva zažari v nočnem sijaju, le za kratek sprehod stran od središča dogajanja.

Na pot s kolesom ali kar peš

Na voljo je veliko kolesarskih poti, ki so za lažjo navigacijo zbrane v kratkem priročniku, ta za vsako pot nazorno pokaže težavnost, višinsko razliko in razdaljo poti. Na pot se lahko odpravite s svojim kolesom ali si ga sposodite pri Aleksandri, ki vam po potrebi tudi dodeli vodiča. Kot primer take poti bi izpostavil Pot valov, na kateri si lahko ogledate Kačjak, sotesko Dubračine in Tribaljsko jezero.

V primeru, da se bolje počutite na dveh nogah kot na kolesu, pa se lahko odpravite na eno izmed pešpoti. Izpostavil bi cestico ljubezni, ki vas bo popeljala v sotesko Dubračine mimo sredozemskega labirinta ljubezni, do kraja, kjer so v 30 letih prejšnjega stoletja prepovedane ljubezni našle kanček svobode.

Kulinarično razvajanje

Po aktivnem oddihu, ko ste prijetno utrujeni  in sonce že počasi zahaja, je ravno pravi čas, da obiščete restavracijo Burin in potešite svoje brbončice. Restavracija se nahaja 15 minut lahkotne hoje stran od trga v Crikvenici. Ob vstopu v restavracijo vas bo toplo sprejelo osebje, najpogosteje kar vodja restavracije Ratko Katunar. V restavraciji se streže ribe, ki so jih ulovili lokalni ribiči, in so zato vedno sveže ter vrhunske kakovosti. Na voljo imajo bogato vinsko karto, na kateri se bo gotovo našlo vino, ki se najbolje prilega vaši jedi in vašemu okusu.

 

Po kopanju na eni izmed prečudovitih plaž na Kačjaku predlagam obisk Beach bar bistro Terraca. Restavracija se nahaja v zalivu in z njene terase se odpira čudovit pogled na Jadransko morje ter male ribiške barčice v zalivu. Postrežejo vam z bogato ponudbo organskih vin in okusnih jedi.

Ribiški teden in Mesec modre ribe

Crikveniška riviera nudi bogat kulturno-zabavni program, ki poteka celo leto in doživi svoj vrhunec v poletni sezoni, ko se prireditve vrstijo ena za drugo. Izpostavil bi Ribiški teden, ki ima bogato tradicijo in je letos potekal 57. leto zapored. Med drugim si lahko na glavnem trgu v Crikvenici privoščite katero izmed ribjih delikates, ki jo poplaknete z žlahtno kapljico , to vam bodo z nasmeškom postregli v simpatičnih hiškah na glavnem trgu.

Ljubitelji modre ribe boste prišli na svoj račun v času od 15. septembra do 15. oktobra, ko bo potekal Mesec modre ribe. V tem času se bo odvijal bogat kulturno-zabavni program s poudarkom na delikatesah iz modre ribe ob žlahtni kapljici lokalnih pridelovalcev Kvarner Wines.

Otvoritev festivala bo v petek, 15. septembra, ob 18:00 na trgu Stjepana Radića v Crikvenici. Za zabavo in kulinarične presežke bosta poskrbela animator Domagoj Jakopović – Ribafish in znani kuharski mojster David Skoko. Po kulinaričnem spektaklu v večernih urah bo nastopil Marko Škugor in vam pričaral pristno mediteransko vzdušje.

Dogodek, ki ga ne smete zamuditi, je prihod ribiške barke – Plavarice, ki bo pripeljala sveže ulovljeno jadransko tuno na trg v Crikvenici v soboto ob 18:00 uri. Nato bodo kuharski mojstri pred vašimi očmi pripravili kulinarične delikatese iz tune. Med drugimi bodo pripravili tuna steake in različne suši jedi. Za zabavo in vzdušje v večernih urah bo poskrbel Damir Kedžo.

V nedeljo ob 18:00. uri, bodo kuharski mojstri imenitnih restavraciji pripravili jedi, katerih glavna zvezda je modra riba. Zato je za ljubitelje modre ribe obisk obvezen, saj se nikoli ne ve, če se velikim kuharskim mojstrom izmuzne kakšna drobna skrivnost, ki spremeni dobro jed v poslastico. V večernih urah bodo na trgu odmevali glasovi članov klape Kampanel.

Tudi najboljše jedi niso res najboljše brez dobrega vina. Zato bo mogoče degustirati vina lokalnih pridelovalcev Kvarner Wines v simpatičnih hiškah na trgu.

V času festivala si bo možno privoščiti 3- oziroma 5-hodne menije, katerih glavna zvezda bo modra riba. Menije so sestavili kuharski mojstri v sodelovanju z vrhunskimi sommelieri, ki so skrbno izbrali vina, da dodatno dvignejo okuse jedem. Vse to si boste lahko privoščili po promocijskih cenah v izbranih restavracijah.

Avtor članka: Karlo Karačić