Doživite Nemčijo z njene najlepše plati!

#WanderlustGermany – Nemčija ponuja več kot 70.000 kilometrov kolesarskih poti – prav na vsakem vogalu vas čaka nova dogodivščina! Narava se razprostira vse do tam, kamor vam seže oko. Odkrili boste morje, gore, zelene travnike, temne gozdove in različne živali.

Saška Švica, pohodništvo v gorovju Elbsandsteingebirge © DZT, Foto: Jens Wegener

Nepozaben naravni spektakel

Posebna pot leži prav na Baltskem morju. Dolga je 400 km in vodi vzdolž nekaterih najlepših plaž v Nemčiji. Morski veter deluje pomirjujoče in ne prečisti le telesa, temveč tudi duha. Poleti je odlična za skok v vodo; česa takega ni nikjer drugje! A tudi spomladi in jeseni, ko so temperature za kolesarjenje prijetnejše in po morju divjajo valovi, se bo pred vašimi očmi odvil nepozaben naravni spektakel.

Družinsko kolesarjenje ©DZT, Foto: Jens Wegener

Več kot 200.000 km pohodniških poti

Pohodništvo v sožitju z naravo je od nekdaj veljalo za zdravilno. Možnosti za to ponuja več kot 200.000 km pohodniških poti – v krošnjah dreves, gorah, ob vodi, skozi vinograde ali pa vzdolž najlepših obrežij.

Berchtesgaden, jezero Obersee © Getty Images, Foto: Martin Wimmer

 

Na obisk vabijo predvsem trije Unescovi spomeniki naravne dediščine. Grube Messel je jezero v deževnem gozdu, ki je staro 48 milijonov let. Od leta 2001 je znano, da je nastalo z izbruhom vulkana. Najdbe s tega območja (bilo naj bi jih okrog 40.000), pojasnjujejo razvoj življenjskega sveta, potem ko je pred 12 milijoni let meteorit iztrebil približno 90 % živalskih vrst. Tam je tudi središče za obiskovalce, ponujajo pa tudi vodenja za male in velike raziskovalce.

Bibavični pas

Velik kontrast ponuja druga točka naravne dediščine v Nemčiji – bibavični pas. Na obali nemškega Severnega morja zajema vse, kar naj bi glede na Unesco ohranjali, ščitili in varovali – neizmerljiv zaklad naravnih virov. Priljubljeni so predvsem organizirani pohodi, na katerih boste na lastni koži doživeli plimo in oseko.

Sylt, svetilnik List-Ost © DZT, Foto: Francesco Carovillano

Dollern, Vadensko morje © DZT, Foto: Francesco Carovillano

Nemški bukovi gozdovi

Tretja točka so nemški bukovi gozdovi, ki se razprostirajo na petih zaščitenih območjih. Obiskovalci boste tam doživeli osupljive naravne pokrajine, ki prikazujejo, kako bi bila Nemčija videti, če vanjo ne bi posegal človek. Dobro označene pohodniške poti vabijo na nepozabno raziskovanje.

Turingija, Baumkronenpfad v nacionalnem parku Hainich © Thüringer Tourismus GmbH

 

104 naravni parki, 16 Unescovih rezervatov biosfere in 16 narodnih parkov ponujajo izjemno raznolikost flore in favne. A tudi 350 odličnih zdravilnih kopeli in zdravilišč lahko doprinesejo k popolni notranji sprostitvi. Številni zdravilni postopki in metode so enako zdravilni za mlado in staro. Če pa to ne pomaga, bo zagotovo pomagalo nemško vino! Pričakuje vas več kot 80.000 vinogradnikov, ki že komaj čakajo, da pridete poskusit njihovo žlahtno kapljico. Na 13 vinogradniških območjih vas bodo prepričali z odličnimi vini najrazličnejših sort. Izpolnili bodo vse želje in poskrbeli za vse okuse!

Hiltpoltstein, kolesarska tura in kampiranje ob kanalu Rena-Majne-Donave © DZT/Jens Wegener

 

Nemčija ima tudi vrhunske Michelinove restavracije, ki ponujajo domačo hrano. Več kot 300 trajnostno urejenih restavracij se je zaobljubilo, da bo varovalo vire in se izogibalo odpadkom. Kuharji postrežejo le z najboljšim iz narave.

Kimsko jezero, piknik © DZT, Foto Günter Standl

 

Počitnice so še lepše, če jeste dobro hrano. Kako izvrstno, da vsaka zvezna dežela v Nemčiji izjemne dobrote. Vsaka regija ima svoje specialitete. Ponekod se na relaciji 2 km ne strinjajo, kakšen je pravi recept za krompirjevo solato. Večno vprašanje! Prvi del jo pripravi naravno s kisom in oljem, medtem ko drugi prisega na majonezo, da je bolj kremasta. Prepir nastane tudi glede uporabe kislih kumaric. A ravno to je tisto, kar kulinarično Nemčijo naredi tako posebno, zato vabljeni, da preizkusite in ustvarite svoje mnenje.

Veter v laseh, dobro vino in vonj po neskončnih jagodnih poljih – doživite Nemčijo z njene najlepše plati!