Drugačno Kosovo

Malo je tistih, ki se odločijo za potovanje po državi Kosovo. Na potovanju z motorji po Balkanu smo se odločili, da obiščemo tudi to, po govoricah mnogih, revno in nevarno državo.

Kosovo, po pričevanju domačinov končno samostojna država, kjer se prepleta veliki del revščine s koščkom bogastva v glavnem mestu. Sicer lepa pokrajina ter Priština, a sicer izredno revna, zanemarjena in ponekod polna smeti, je država, ki je mešanica raznih narodov. Od Albancev, Srbov, Turkov, Romov, Bosancev in še kdo bi se našel.
Smeti ob cestah.
Kosovo - skupina motoristov
Naša skupina motoristov.

Ekstremne razlike med podeželjem in glavnim mestom

Ko smo prispeli do srbsko-kosovske meje, nam še ni bilo povsem znano, ali bomo lahko prečkali mejo ali ne. Po pričevanju mnogih popotnikov smo dobili povratne informacije, da so zaradi mnogih protestov morali preusmeriti svojo začrtano pot potovanja ali pa da so se morali s Kosova vrniti nazaj preko istega mejnega prehoda, preko katerega so šli v državo. Naš cilj pa je bil prepotovati državo ter nadaljevati pot v Makedonijo. Na mejnem prehodu, ki nas je presenetil z lepo urejenimi stavbami, ni bilo nobenih problemov, tako carina kot policija so nas lepo sprejeli, se celo zanimali za motorje in nam dali le nekaj napotkov za potovanje po Kosovem. Nujno potrebno je bilo iti v prvo mesto plačat zavarovanje za vozilo, to je zneslo 20 € na motor. Cesta od meje pa do prvega večjega mesta Kosovske Mitrovice, kamor smo šli urejat zavarovanje, je bila dobesedno nočna mora. Ostanki od mnogih protestov na cestah so nam ovirali pot, kjer smo morali prevoziti razne ovire, narejene iz peska ter zemlje, kar je bilo za motorje še toliko težje. V Kosovski Mitrovici pa drugi šok, neverjetno veliko smeti in precej neurejeno mesto. Ritem življenja poteka izjemno počasi, tako da smo morali tudi na zavarovanja motorjev čakati za pet enostavnih papirjev kar kako uro. Naš naslednji postanek pa je bilo glavno mesto Priština. Že prvi vtis je bil, kot da nismo več na Kosovem. Lepo urejeno moderno mesto, polno gradbišč, kjer na novo urejajo okolico ter gradijo nove, moderne zgradbe.
Kosovo - pogled na skupino motoristov
Še drugi pogled na našo skupino motoristov.
kosovo - priština, center vlade
Center Prištine in ena od stavb vlade.

Priština

Priština je glavno mesto Kosova in tudi zdaleč najbolj urejeno mesto v državi. Velja za glavno upravno, izobraževalno in kulturno središče. Med domačini prevladujejo Albanci, tako da je za mnoge turiste njihov jezik povsem nerazumljiv. V mestu je tudi najbolj razvit turizem v primerjavi s preostalim delom države. Sicer pa mnogi odsvetujejo potovanje tako v državo kot še bolj prenočevanja ali pohajkovanja ponoči naokoli. Sicer slabih izkušenj nismo imeli, smo pa še toliko bolj pazili na svoje jeklene konjičke. Glede na neverjetno veliko brezposelnost v državi, ki naj bi že dosegla okoli štirideset odstotkov, se še pogosteje pojavljajo kraje avtomobilov ter motorjev. Ampak vse govorice nam niso spremenile pozitivnega mnenja o glavnem mestu, saj je le to naredilo izredno pozitiven vtis na nas. Sam center je izredno lepo urejen, sicer se tu in tam na ulici pojavi kaka oseba, ki prosi za denar, a le te niso prav nič moteče. Cene v samem centru pa so bistveno višje kot drugod, in sicer je cena pijače bila že celo primerljiva našim cenam.

Država, ki je bila močno zaznamovana v vojni ter so posledice sploh na podeželju še kako vidne, se po drugi strani izredno lepo razvija. Njihov glavni problem je velika brezposelnost, revščina in žal slab glas, da je država nevarna. Izkušnje so pokazale nasprotno, prijazne domačine, dokaj ugodne cene, lepo pokrajino, pogoste smeti ob cestah, nerazvita mesta, razen Prištine, ter mnogo ostankov vojne. Kljub vsemu priporočam popotnikom, da se Kosova ne izogibate, če boste potovali po Balkanu.

Več informacij o Kosovu na wiki.potnik.si.

Piše: Mateja Mazgan

www.aktivna-druzina.si

Komentirajte!

Na kaj pa vi pomislite, ko vam nekdo omeni Kosovo? Bi ga tudi sami obiskali?