Barbariga – morje za vse letne čase

Picture
Nina Malovrh

Moja generacija se turističnega naselja Barbariga morda spominja še iz poznih osemdesetih let, ko smo kot mulčki tja hodili z družinami zganjat “sindikalni turizem”. Skoraj je ni bilo dobro stoječe slovenske tvrdke, ki za svoje delavce ne bi kupila vsaj enega apartmaja v takrat na novo zgrajenem naselju na jugozahodu Istre. V začetku devetdesetih je bilo potem za kako leto ali dve konec s počitnicami pri sosedih in v Barbarigo nekako nismo več zašli (ali pa smo morda prerasli fazo počitnikovanja s starši). A lepi spomini so ostali in z zanimanjem sem se te dni vrnila tja, kjer borovci in ciprese tako lepo dišijo …

Reportaža Barbariga - mesto Barbariga
Apartmajsko naselje Barbariga.
Da je Barbariga res odmaknjena od turističnega vrveža, priča tudi nekaj kilometrov makadamske ceste.

Nasvet za hitrejše prečkanje hrvaške meje

Iz Ljubljane res ni daleč, kakih 200 km, lahko pa vam zaupam “trik”, ki pride še kako prav v poletnih dneh, ko je na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja neznanska gneča – pojdite na mejni prehod Sočerga, prav nič dlje ni, utegne pa biti mnogo hitreje, ker se ognete večjim zastojem. Pri Črnem Kalu skrenete z avtoceste in sledite smerokazom za Buzet; že res, da nekaj kilometrov ni avtoceste, a to zagotovo odtehta skoraj vedno pretočen mejni prehod. Nato pridete na vzhodni del istrskega ipsilona in elegantno naprej proti Puli, vse do izvoza za Vodnjan. Tam izvedete še en majhen trik za tiste, ki nikoli nimate prašnega avtomobila (in ga tudi tokrat ne bi imeli) – najbližja pot, ki jo predlaga tudi Google Maps, vodi z glavne ceste proti Barbarigi nekaj kilometrov po makadamu, le-temu pa se izognete, če se zapeljete malo južneje skozi Peroj… in avto se bo še naprej svetil bolj kot sosedov.

Turistično naselje brez nepotrebnega blišča in trušča

Barbariga je za razliko od mnogih istrskih počitniških naselij odmaknjena od večjih mest in se uspešno izogiba kiču ter instant turističnim vabam. Tu ne boste našli gromozanskih toboganov (čeprav bodo otroci veseli napihljivih igral v zalivu), na desetine igrišč za tenis (ampak za odbojko na mivki so pa zelo lepo uredili igrišče na plaži), “ringlšpilov”, neštetih stojnic s kitajsko kramo, bučnih diskotek, instant hotelov in nakupovalnega centra. A vseeno ima Barbariga vse in še več za najbolj prijeten dopust ob morju! Kljub gosti pozidavi so arhitekti poskrbeli, da ima vsak apartma svojo teraso oziroma vrtiček… in za slednje lastniki prav lepo skrbijo, zato so sprehodi med vrstnimi hišicami po labirintih ozkih uličic zelo prijetni, saj te neprestano spremljajo cvetoči grmički in dišeč rožmarin. Še ena posebnost – kljub veliki koncentraciji apartmajev in hišic v lasti Slovencev fasade niso v tisočerih barvah mavrice, kot doživimo povprečno slovensko naselje, ampak nas obkroža bela barva ter strehe v barvi terakote. Tudi solarne svetilke, vodomete in vrtne palčke so Slovenci tokrat pustili doma …
Reportaža Barbariga - cvetoči grmički
Cvetoči grmički na vsakem koraku.
Reportaža Barbariga - urejena okolica
Prijetno urejena in čista okolica. Lokalni Beverly Hills 🙂

Udobno v vseh letnih časih

Apartma, v katerem sva bivala, je bil ravno prav prostoren in zelo čist. Najbolj elegantno pri dopustovanju v tovrstnih apartmajih je predvsem to, da je kuhinja popolnoma opremljena (poleg vseh potrebnih posod in pribora ima še pečico …, če se komu zahoče domačega kruha, denimo …, ribe greš tako ali tako jest v gostilno) in mi sploh ni treba razmišljati, kaj vse moram prinesti od doma … prav nič, razen moje najljubše kave. Vse ostalo zlahka dobim v bližnjem supermarketu, ki je odprt vse dni v tednu, tudi pozimi.
Reportaža Barbariga - sangria
V kuhinji najdete vso potrebno posodo in pribor, le sestavine za sangrio prinesite s seboj (sadje pa dobite v bližnjem supermarketu ali na stojnici).
Reportaža Barbariga - opremljena kuhinja
Kuhinja je nova in zelo dobro opremljena. Prav tako so v spalnici nova in kvalitetna ležišča, vzglavniki ter odeje.

Najbolj imenitno pri vsem skupaj pa je dejstvo, da so apartmaji na voljo 365 dni na leto in zdi se mi, da je ravno Barbariga kraj, kamor se splača priti zgodaj spomladi, ko so sončni žarki toplejši od tistih pod Alpami in je v okolici moč najti divje šparglje, zgodaj jeseni, ko je morje še ravno prav toplo, in ob sončnih dneh pozimi, ko se lahko do sitega naužijemo vonja borovcev ter naredimo par kilometrov s kolesom. V apartmaju je tiste sorte klimatska naprava, ki tudi greje, tako da zeblo ne bo 🙂

Reportaža Barbariga - joga v parku
Med apartmajii je kar nekaj manjših parkov, ki kar kličejo k jogijskemu “zviranju”. Boljšega in bolj dišečega zraka ne boste našli v nobenem joga studiu!
Reportaža Barbariga - prodnata plaža
Prodnata plaža je najbližje naselju. Tu najdete bar, nekaj napihljivih otroških igral v vodi, izposojevalnico windsurf opreme ter pedolinov … in predvsem senco.
Terasa apartmaja je sicer nudila prijetno senco ter mir, oblazinjene stole in pogled na mini park z borovci, a sem se vseeno odpravila do plaže, kjer sem zadovoljna opazila, da je obala zaliva v Barbarigi tako dolga, da se vsa gneča porazgubi. Izbirala sem lahko med prodnatim ali kamnitim dostopom v vodo, predvsem pa se mi ni bilo treba že zgodaj zjutraj grebsti za prostor v senci, saj je tik ob plaži hrastov gozdiček, kjer je več kot dovolj prostora za vse ležalke, domače ljubljenčke in hladilne skrinje.

Več kot samo plaža

Ker pa dopust ni nujno samo poležavanje na plaži, Barbariga z okolico ponuja še nešteto kotičkov za raziskovanje in čudenje. Prav prijetno se je sprehoditi do stare Barbarige, prvotnega naselja, kjer se odpre pogled na velikanski nasad oljk – prek 6000 jih je! In ne pozabite raziskati tamkajšnjega zaliva, ki je še posebej simpatičen.

O možnostih kolesarskih izletov, ki jih je dovolj za vsak dan v tednu, bom več napisala v eni prihodnjih reportaž, tokrat naj samo omenim, da ob naslednjem obisku nikar ne pustite kolesa doma. Odlično urejene kolesarske poti ne smejo ostati neodkrite!

Reportaža Barbariga - živalski vrt
V bližnji vasi Betiga imajo ob gostilni pravi živalski vrt … brez skrbi, zagotovili so mi, da te srnice ne končajo na krožniku.
Reportaža Barbariga - cerkev Sv. Foške
Ravno prav daleč za popoldanski sprehod je cerkev Sv. Foške, staro romarsko središče, ki mu pripisujejo celo zdravilno moč.

Nikakor pa obiskovalec Barbarige ne bi smel spustiti obiska mesta Vodnjan. Nemogoče ga je zgrešiti, saj je zvonik vodnjanske cerkve viden daleč naokoli; prav zato svetujem, da se povzpnete nanj, saj ponuja čudovit razgled na celotno južno Istro. Tu pa se čudenje še ne konča – v cerkvi sv. Blaža, ki je druga največja hrvaška cerkev (večja je edino katedrala v Zagrebu), si je moč ogledati zbirko relikvij in mumij – eno največjih v Evropi. Mumificirani deli telesa sv. Barbare so iz 5. stoletja, sv. Sebastjana pa celo iz 3. stoletja. Menda gre za pravi mali čudež in fenomen (znanstveniki namreč še niso našli ustrezne razlage), saj je nebalzamirano truplo sv. Leona Bembe popolnoma ohranjeno – iz 12. stoletja! To in še mnogo več se “skriva” v prostorih bivše zakristije.

Zvonik vodnjanske cerkve se vidi daleč naokoli – le vzpnite se nanj, razgled je super!
Reportaža Barbariga - Cerkev Sv. Blaža
Cerkev sv. Blaža je druga največja cerkev na Hrvaškem.

Sprehod po kamnitih ulicah je prav tako “muzej v malem”, saj se zelo pozna vpliv Benetk (tu so pred drugo svetovno vojno živeli povečini Italijani). Vodnjan je bil glavna trgovska točka tega dela Istre – na glavni ulici je bilo v najboljših časih kar prek 200 različnih trgovin. No, danes je to predvsem mirno in prijetno mestece, kjer se z veseljem ustaviš na kavi. Lačnim gurmanom zelo priporočam obisk gostilne Vodnjanka, kjer so domači fuži in ravioli nekaj najboljšega, kar ste doslej poskusili v “kategoriji testenin”. Ni treba, da na dopustu jemo samo ocvrte kalamare ter mešano meso na žaru, mar ne?

Reportaža Barbariga - ulica Vodnjana
Ulice Vodnjana vabijo na prijeten sprehod … mačjeljubci tam najdemo tudi mnogo prijetne družbe!
Reportaža Barbariga - Nacionalni park Brioni
Iz Barbarige se pogled odpira na Nacionalni park Brioni, kamor lahko na izlet odplujete iz Fažane.
Novembra v Vodnjanu ne smete zamuditi Festivala mladega oljčnega olja (13. – 15. november), kjer se bodo predstavili oljarji iz Istre in tudi širše okolice, velik poudarek pa bo seveda na gastronomiji. Komaj čakam!
Nenazadnje – če se vam zahoče obiska večjih mest (za kar pa bo ob obilici možnosti, ki jih ponuja Barbariga z okolico, verjetno zmanjkalo časa), sta Rovinj in Pula kakih 15 minut vožnje stran. Ampak si boste verjetno raje privoščili še kako uro meditacije ali sprehoda v zalivu ob prijetnem vonju borovcev.
“Top tip”
Ker za tovrsten dopust res ni treba veliko spakirati, bo v prtljažniku prostor tudi za rolerje. Med Barbarigo in Perojem je namreč razmeroma široka cesta z zelo gladkim asfaltom, ki kar kliče po rekreaciji. A pozor, podnevi in zvečer je precej prometna, zato se na 10 km pot (tja in nazaj) odpravite takoj ob zori. Zrak takrat še posebej lepo diši, sopare še ni, ves čas rolate ob gozdičku in ob morju, tik pred Perojem pa je prijeten mandrač za hiter oddih (in kavo, če je treba). Ne pozabite na čelado in barvna oblačila, saj je varnost na prvem mestu. Najlepša jutra so zgodnja :)­­
Počitek v mandraču pred Perojem. Rolanje se najbolj prileže zgodaj zjutraj … in dan je še lepši!

Več informacij o turističnem naselju najdete tukaj >>

Komentirajte!
Kako se imenuje turistično naselje, ki se nahaja na zahodni obali Istre, nasproti Nacionalnega parka Brioni?