Nemčija – 30 let po padcu Berlinskega zidu

Letos mineva 30 let od zgodovinskega dogodka, ki je močno zaznamoval dogajanje v Evropi in svetu. 30 let po padcu Berlinskega zidu in združitvi obeh Nemčij se Nemčija uvršča na 1. mesto kot kulturna destinacija med Evropejci. Nemčija se lahko pohvali z izjemno raznovrstno ponudbo tako kulturnih kot naravnih znamenitosti, ki vsako leto privabljajo večje število gostov. Ob tej jubilejni priložnosti smo zato za vsako od nemških zveznih dežel izbrali najboljšo turistično destinacijo oz. aktivnost.

Zvezna dežela Berlin: Brandenburška vrata

Brandenburška vrata (Brandenburger Tor), zadnja od nekoč 18 vrat stojijo na vzhodnem delu bivšega, leta 1945, razdeljenega Berlina. Gre za neoklasični spomenik iz 18. stoletja. 26 m visoka in 65,50 m široka vrata, zgrajena iz več kot 1 mio opek starih vrat, so sestavljena iz dvanajstih dorskih stebrov, po šest na vsaki strani. Nad vrati je kvadriga z boginjo miru (od 1793), ki se vozi v slavnostni kočiji. Prehod na sredini 5,5 m širokih vrat je sprva bil namenjen le kraljevi družini, štirje preostali prehodi pa ostalemu prebivalstvu.

Brandenburška vrata danes niso le simbol spreminjajoče se zgodovine Evrope in Nemčije, vendar predstavljajo evropsko enotnost in mir, SIMBOL ZDRUŽITVE.

© visitBerlin/ Dagmar Schwelle

Zvezna dežela Baden-Württemberg: Zabaviščni park Europa-Park

Europa-Park je največji zabaviščni park Nemčije z več kot 100 atrakcijami na 95 hektarjih. Odprt je bil že leta 1975, od takrat pa vsako leto dodajajo nove atrakcije. Skupno se park lahko pohvali s 15 evropskimi tematskimi območji. Vsi adrenalinski navdušenci lahko uživajo na 13 divjih vožnjah, kot je Silver Star na višini 73 metrov ali WODAN-Timburcoaster, ki pelje kar 100 km/h.

© Europa-Park

Zvezna dežela Bavarska: Oktoberfest

Oktoberfest je eden najbolj množično obiskanih festivalov piva na svetu, saj vsako leto privabi okoli 6 milijonov obiskovalcev. Vsako leto festival tradicionalno odpre münchenski župan, ki mora točno opoldne prvi 200-litrski sodček piva odpreti s čim manj udarci. Oktoberfest poteka že od leta 1810. Praznik se je začel kot “poročna zabava” prestolonaslednika Ludvika I. in njegove zaročenke princese Therese. ​

Zvezna dežela Brandenburg: Unescovi dvorci in parki v Potsdamu

Okolica Potsdama in Berlina je najobsežnejši del Nemčije, ki je pod Unescovo zaščito od leta 1990. Parki, ki so jih stoletja urejali pruski vojvode, knezi in kasneje kralji, tvorijo edinstveno celoto. Junija v potsdamski palači Sanssouci in njenem čudovitem parku prirejajo glasbeni festival, avgust pa je mesec Potsdamske dvorne noči, ki se začne z velikim koncertom.

Zvezna dežela Hamburg: Filharmonija ob reki Labi

110 metrov visoka in 866 milijonov evrov vredna investicija je edinstvena zgradba in ponos prebivalcev mesta Hamburg. Obsega tri koncertne dvorane, največja ima 2.100 sedežev. Zgradba je sestavljena iz dveh delov, spodnji, nekdanje skladišče, v katerem so hotel in stanovanja, ter zgornji, kristalni del, kjer so koncertne dvorane. Vmes pa je ploščad, kamor je omogočen dostop vsem in ponuja prekrasen pogled na reko Labo in na mesto Hamburg.

© Hamburg Tourismus GmbH/ Andreas Vallbracht

Zvezna dežela Bremen: četrt Havenwelten v Bremerhavnu

V četrti Havenwelten se nahaja Emigracijski center, ki je največji tematski muzej v Evropi, posvečen migrantom, ki so med leti 1930 in 1974 zapustili Evropo in se podali po svetu. Tu boste našli tudi Nemški pomorski muzej (skupaj z 8 ladjami), ki je od 2005 uvrščen na UNESCOV seznam kulturne dediščine.

Zvezna dežela Hessen: Unescov narodni park Kellerwald-Edersee

Narodni park Kellerwald-Edersee je od leta 2017 del Unescove svetovne dediščine. Park je priljubljen med pohodniki, saj ponuja mnogo prelepih gozdnih poti in čudovitih razgledov. Jezero Edersee vabi obiskovalce, da se potopijo v čisto, modro-zeleno vodo. Poleti park predstavlja priljubljeno točko za kampiranje.

Zvezna dežela Mecklenburg-Predpomorjanska: akvarij Ozeaneum v Stralsundu

Eden največjih evropskih akvarijev obsega več kot 8.700 m2. Osrednji del predstavlja največji akvarij v obliki cilindra s premerom 17 in globino 9 metrov in sprejme kar 2,6 milijona litrov vode. Muzej je leta 2008 svečano odprla nemška kanclerka Angela Merkel, v desetih letih pa ga je obiskalo več kot šest milijonov obiskovalcev. Leta 2010 je dobil prestižni naslov Evropski muzej leta.

© Ozeaneum Stralsund/ Johannes-Maria Schlorke

Zvezna dežela Spodnja Saška: muzej Autostadt Wolfsburg

Wolfsburg je že od leta 2000 mesto v malem, ki je posvečeno avtomobilizmu. Že leta 1938 je tukaj Volkswagen postavil svojo prvo tovarno. Ob Volkswagnovi tovarni in prevzemnem centru so leta 1998 začeli graditi muzej Autostadt. V avtomobilskem muzeju Zeithaus se obiskovalci spoznajo z več kot 125 let trajajočo nemško avtomobilsko industrijo. Muzej obiskovalce navduši s čudovitimi umetninami, vznemirljivimi vozili in multimedijskimi napravami.

Zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija: Unescov industrijski kompleks Zeche Zollverein

Industrijski kompleks premogovnika Zollverein je nekdanje veliko industrijsko mesto v mestu Essen.  Del kompleksa, odprt leta 1932, velja za arhitekturno in tehnično mojstrovino, s čimer si je prislužil sloves kot “najlepši premogovnik na svetu“. Nekoč veliko industrijsko območje je bilo leta 2001 umeščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Sedaj se tam nahaja pomemben muzejski kompleks.

© DZT e.V./ Francesco Carovillano

Zvezna dežela Porenje-Pfalška: pohodniške poti: hribovje Eifel, reka Mozela, gozd Soonwaldsteig

Ljubitelji aktivnega življenja cenijo 200.000 kilometrov označenih pohodniških poti in raznoliko ponudbo počitnic v naravi sredi hribovitih regij. Od leta 1970 so številna območja postala narodni parki.

Zvezna dežela Posarje: pot med drevesi nad okljukom reke Saar

Pot med drevesi nad okljukom reke Saar (Baumwipfelpfad Saarschleife) se vije približno 800 metrov skozi bukove, hrastove in jelove gozdove. Ob koncu se pot dvigne nad krošnje in se zaključi na 42 metrov visokem razglednem stolpu, s katerega se ponuja čudovit pogled na dolino Saarschleife. Pogled se odpira tudi na zelene hribe naravnega parka Saar-Hunsrück.

© Erlebnis Akademie AG

Zvezna dežela Saška: cerkev Marije Frauenkirche Dresden

91 m visoka Marijina cerkev (Frauenkirche) iz 1743 je bila leta 1945 zaradi požara, dva dni po bombnem napadu na Dresden, skorajda popolnoma uničena. 130 mio EUR vredno cerkev so dokončno obnovili 30.10.2005. Cerkev je danes z veličastno kupolo, težko 12.600 ton, lanterno na strehi in križem na vrhu kupole, ki jo je financiral vnuk enega izmed pilotov bombnega napada, simbol sprave s sovražniki iz druge svetovne vojne.

© DZT/ Francesco Carovillano

Zvezna dežela Saška-Anhalt: Unescovi Lutrovi mesti Eisleben in Wittenberg

Še danes, že več kot 500 let po reformaciji in začetku moderne dobe, lahko še vedno čutimo vzdušje tistih časov v mestih Eisleben in Wittenberg. Tam boste našli edinstvena Lutrova spominska mesta, kot so hiša, v kateri se je rodil cerkveni reformator, hiša, v kateri je umrl, samostan, v katerem je živel, in cerkev, v katero je pribil svojih 95 tez. Lutrovi spomeniki so od leta 1996 del Unescove svetovne dediščine.

Zvezna dežela Schleswig-Holstein: Wacken Open Air

Wacken Open Air (W:O:A) je največji festival heavy metal glasbe na svetu, ki od 1990 domuje v majhni vasici Wacken, 50 km severozahodno od Hamburga. Prve vstopnice so prodali po ceni le nekaj evrov, dandanes pa prodajo več kot 85.000 vstopnic po ceni preko 200 evrov. Dandanes na festivalu nastopa preko 200 glasbenih skupin.

Zvezna dežela Turingija: Unescov grad Wartburg

Grad Wartburg, zgrajen 1067, je od leta 1999 pod Unescovo svetovno zaščito in velja za najbolje ohranjeni nemški srednjeveški grad ter drugi turistično najbolj obiskani grad v Nemčiji. Na gradu je zavetišče ob izgnanstvu dobil tudi Luter. Na gradu Wartburg se je Luter skrival v času od maja 1521 do marca 1522 in v tem času dokončal prevod Nove zaveze iz stare grščine v nemščino.

© DZT/ Florian Trykowski